PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Nathaniel Rateliff and the Night Sweats ★★★★1/2

maandag 28 januari 2019Koninklijk Circus Brussel

Nathaniel

Een verschroeiend optreden zette het Amerikaanse Nathaniel Rateliff and the Night Sweats neer in een al lang uitverkocht Koninklijk Circus. Naar maandagavondnormen, waarbij het publiek altijd er net iets langer over doet om in the mood te geraken, kreeg de band eerder moeiteloos het publiek op zijn hand. De veertigjarige zanger hield er samen met zijn zevenkoppige band (2 saxen, 1 trompet, 1 drums, 1 basgitaar, 1 elektrische gitaar en 1 orgel/synths) een erg snel tempo op na, toch zeker tijdens de eerste helft van de set waarbij de folk, vintage R&B en Americana-band het ene na het andere nummer aan elkaar reeg. Een minimum aan bindteksten kregen we te horen dus, de groep hield de vaart in het concert en dat zorgde er moeiteloos voor dat het publiek snel aan de uitgelaten kant was. Wie dacht dat Nathaniel Rateliff and the Night Sweats een eendagsvlieg zou zijn, nadat de band in 2016 in ons land definitief doorbrak met ‘SOB’ en ‘I need never get old’, heeft het goed mis. Konden we immers ook tot de hoogtepunten van het optreden rekenen: ‘Howling at nothing’, ‘A little honey’, ‘Coolin’ out’, een aan een verschroeiend tempo gespeeld ‘Intro’ uit de jongste plaat ‘Tearing at the seams’ dat stevig meegeklapt werd en ‘I’ll be damned’.

Openen deed Nathaniel Rateliff and the Night Sweats met ‘Shoe Boot’, tevens met ‘Be there’ dat daarop volgde de openers uit hun jongste plaat. Rateliff haalde bij ‘Shoe boot’ al meteen zijn mondharmonica boven om samen met zijn saxofonist even samen te musiceren. Orgel en conga’s zorgden voor een lekker uptempo ‘Be there’ dat alvast de eersten in het publiek meeklapten. Idem voor ‘Look it here’ en ‘I’ve been failing’. Dat laatste nummer kende trouwens een straffe dynamische intro met crescendo. ‘Say it louder’ klonk ons iets te repetitief. Maar daarna tekende het eerste hoogtepunt van de avond zich al meteen af met ‘Howling at nothing’ dat een boeiende gitaarsolo kent waarna de song opnieuw opentrekt via drums, blazers en de rest van de band. Voor ‘A little honey’ kwam er nog een gasttoetsenist bij zodat de sound van de band nog voller klonk, terwijl ze met acht op het podium al een rijk palet lieten horen.

Tijdens ‘You worry me’ haalt Nathaniel Rateliff de akoestische gitaar boven terwijl het nummer opent met orgel en vervolgens drums. ‘Babe I know’ mogen de blazers vooraan op het podium inzetten terwijl de zanger alleen op akoestische gitaar ook te horen is. Maar dé song en wat ons betreft dé ontdekking van dit live optreden is met stip een magistraal ‘Intro’ met sax- en orgelsolo. Een nummer waarvan de ‘ah hey’’s stevig meegezongen worden en het ritme meegeklapt. Het is dé song van de avond waarbij het publiek massaal voor de bijl gaat, en de laatste twijfelaars over de streep getrokken worden. ‘I’m damned’ kent dan weer halfweg een versnelling via de basdrum dat het publiek maar al te graag meeklapt. En dan volgt ‘SOB’, met stip hun grootste hit dat het publiek fel meeklapt en het zingt ook de ‘oh’-s uit volle borst mee. In die mate dat de toeschouwers die klinker massaal blijven zingen om de band opnieuw het podium op te vragen. Na een oerdegelijk ‘Hey mama’ volgt met ‘I Need Never Get Old’ de allerlaatste toegift, de kers op de taart van een zeer straf optreden waar het publiek – terecht - laaiend enthousiast op reageerde.

Nathaniel Rateliff and the Night Sweats bewees in het Koninklijk Circus dat het erg scherp staat en live ondertussen zeer goed gerodeerd is tijdens deze tour. Wie dacht dat de band een eendagsvlieg is, heeft het goed mis. Nathaniel Rateliff and the Night Sweats bracht immers 10 songs uit het recentste album dat er 12 kent. Dat toont zelfvertrouwen aan maar is ook een bewijs dat de nummers wel degelijk live ook werken. Allemaal tekenen dat de band een mooie en duurzame toekomst tegemoet gaat.

< Bert Hertogs >

Nathaniel Rateliff and the Night Sweats staat ook op 29 januari 2019 in het Koninklijk Circus in Brussel. Ook dat optreden is hopeloos uitverkocht.

De setlist:

 1. Shoe Boot
 2. Be There
 3. Look It Here
 4. I‘ve Been Failing
 5. I Did It
 6. Say It Louder
 7. Howling At Nothing
 8. A Little Honey
 9. Coolin‘ Out
 10. Out On The Weekend
 11. Shake
 12. You Worry Me
 13. Wasting Time
 14. Babe I Know
 15. Still Out There Running
 16. Intro
 17. I‘ll Be Damned
 18. S.O.B.

Bis:

 1. Hey Mama
 2. I Need Never Get Old


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Podcast
 • Facebook
 • Twitter