PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie 13 de musical ★★★★1/2

vrijdag 8 februari 2019CC Luchtbal

13

Arianator of niet, 13 de musical van The Singing Factory moét je gewoon gezien hebben. Met stip is dit de strafste, leukste, en beste productie met jongeren die dit voorjaar speelt. Vergeet de fletse en vaak erg flauwe Ketnetmusical waar Studio 100 mee achter zit, die al enkele edities na elkaar erin slaagt om brol te serveren, 13 de musical toont écht Vlaams talent in een wervelende productie in een regie van Wanne Synnave die je meezuigt in de wereld van pubers, hun angsten (hun imago!), verlangens (dé (eerste) tong(kus)!), stiekem naar een 16+ horrorfilm willen, een piercing, een push up bh willen, er heel wat voor over hebben om er toch maar bij te mogen horen, uitgesloten worden als freak, en de vele intriges en roddels die ze lanceren om diegene of datgene te bereiken wat op hun verlanglijstje staat. Wat deze productie bijzonder maakt, is dat er enkel jongeren op het podium staan die de voorstelling moeiteloos weten te dragen, vlekkeloos solo, in duet, trio zingen en ook meerstemmig (zo horen we bijvoorbeeld vier groepen tegelijkertijd in het ensemble) in combinatie met puik acteren en dansen. Voor de choreografieën tekende overigens niemand minder dan Matthew Michel. The Singing Factory toont hiermee dat het erg straffe Magdalena de musical geen toevalstreffer was. Integendeel, de organisatie bulkt van het talent, passie voor musical voor én achter de schermen.

Tien jaar geleden ging 13 de musical in première op Broadway. Ariana Grande speelde toen de rol van Charlotte, een populaire cheerleader. Dat was voor ze definitief doorbrak als solo zangeres. Vandaar dat 13 de musical in een Vlaamse versie gaan kijken eigenlijk verplichte kost is voor Arianators om te weten hoe het allemaal met hun idool begonnen is: met een bijrol. Die zet Lotte Heuten overigens in deze Vlaamse versie piekfijn neer.

13 de musical gaat over Evan (Zion Luts) die zijn Bar Mitswa binnenkort zal vieren. De dag dat ie volwassen wordt voor zijn geloof en dus verantwoordelijk zal zijn voor zijn eigen daden. Zijn ouders staan echter op scheiden en dus moet ie verhuizen van NY naar Indiana ‘een gat waar UFO’s komen tanken’. Een nieuwe school betekent dat en afscheid nemen van zijn vrienden van vroeger.  Aangekomen op zijn nieuwe school ontdekt ie al snel dat ie moeilijk erbij zal horen. Ofwel behoor je tot de groep van Brett en de populaire jongeren, ofwel tot die van de freaks, de seut Patrice (Emma Vanthielen) en de kreupele Archie (Quito Vanroose).  Dat trio Luts – Vanthielen – Vanroose is erg goed gecast. Zowel in hun solo’s als in hun samenzang weten ze ons moeiteloos te overtuigen. Zion heeft behoorlijk wat hoge noten om uit zijn stembanden te toveren wat hem kennelijk met gemak afgaat. De manier waarop Emma Vanthielen met haar prachtig en rijk stemtimbre (lieflijk en zacht in de hoogte, met lichte korrel in de diepte) haar rol neerzet, is indrukwekkend. Ze mag dan ook een rijk palet van emoties overbrengen, van verliefd over ontgoocheld in Evan, van vergevingsgezind over hopend dat het allemaal toch nog goed zal komen tussen haar en hem.  En ze heeft met solo’s als ‘Deze plek is vreselijk saai’, ‘Waar vriendschap om draait’, ‘Goed genoeg’ en het prachtige duet ‘Zeg haar’ enkele erg sterke songs die ze vlekkeloos live neerzet.

Maar Evan wil koste wat het kost bij de anderen horen zodat veel ‘vrienden’ naar zijn Bar Mitswa zullen komen. Op die manier wordt hij een makkelijke prooi voor Brett (rol van Mats Proost) die aan emotionele chantage zal doen. Hij wil dat Evan een date met het populairste en knapste meisje van de school regelt: Kendra (Kato Faure) die op een hilarische Motownachtige manier bezongen wordt door het trio Malcolm (Ebe Mogyoros), Eddie (Frank De Reu) en Simon (Sander Maris). In het tweede bedrijf zetten de drie een heerlijke parodie neer op boysbands wanneer ze overdreven hun haar in de goede richting gooien, en simultaan een choreografietje doen dat – hoe kan het ook anders! – eindigt in compleet fout wapperen met de handjes.

Brett drijft de prijs op om Evan erbij te laten horen. Evan zal tickets moeten regelen voor een 16+-horrorfilm. Dat lukt via Archie die op het gemoed van Evans moeder zal werken. Alleen, wil ie daarvoor wel in ruil een date met… Kendra. En zo belanden zowel Brett als Evan in de bioscoop met Kendra die tussen de twee zit. Het pauzenummer ‘Ik ben er klaar voor’ toont hoe hooggespannen de verwachtingen wel zijn van alle personages. Dat kan niet goedkomen voor iedereen omdat sommige verlangens conflicteren met die van anderen.

Lucy (Maud Verstraeten die dé bitch uit 13 de musical mag spelen, het meisje dat erg bezitterig is, haar vriendje seks biedt in ruil voor aandacht en eist dat ie zijn vrienden in de steek laat), en de beste vriendin van Kendra is, voelt namelijk ook iets voor Brett en zal proberen hem voor haar te winnen. Zij zorgt ervoor dat Kendra en Evan elkaar zullen zien bij Evan thuis. Kendra zal hem bedanken omdat hij Brett en haar bij elkaar gebracht heeft. Maar de bedankingsknuffel wordt als overspel gezien zodat Lucy op die manier drie slachtoffers tegelijkertijd maakt: Kendra, Evan én Patrice. En dat terwijl die laatste nog steeds stiekem hoopte (in een prachtig duet ‘Zeg haar’ met Evan waarbij ze Brett tips geven hoe hij Kendra terug kan winnen voor haar, terwijl de song eigenlijk over Evan en Patrice zélf gaat) dat het nog goed zou komen tussen haar en Evan. Emma Vanthielen mag dan ook de meest volwassen rol neerzetten in deze feelgood musical.

Aan intriges geen gebrek dus in deze overweldigende Vlaamse versie van 13 de musical waar geen enkel nummer hernomen wordt. Zelfs de toegift ‘Wie jij echt bent’ waarbij de jongens tegenover de meisjes staan, is een nummer dat je niet eerder hoorde tijdens de voorstelling. Het is een bewijs hoe sterk, tijdloos en universeel deze musical wel is.

< Bert Hertogs >

13 de musical speelt nog op 9 en 10 februari in Schouwburg Luchtbal, op een boogscheut van Kinepolis Antwerpen. Er zijn nog enkele tickets beschikbaar via singingfactory.be

De songlijst:
Deel 1:

13 (bijna een man)
Deze plek is vreselijk saai
Hey Kendra
Uitnodigingen
Geef me wat ik wil
Opportuniteit
Waar vriendschap om draait
Oh heil het brein / terminaal ziek
Ik ben er klaar voor

Deel 2:
Een seconde
Goed genoeg
Een nerd zijn
Niets voor hem
Zeg haar
’t is vast niet waar
Als dat het maar is
Tijd gaat voorbij

Toegift:
Wie jij echt bent

Credits:

Regie: Wanne Synnave
Choreografie: Matthew Michel
Vocal Coaching: Lyssa Tejero
Muzikale leiding: Ronny Plovie & Tinne De Groot
Script: Dan Elish & Robert Horn
Muziek & liedteksten: Jason Robert Brown
Nederlandse vertaling: Jeugdtheater Ondersteboven vzw

Evan: Zion Luts
Patrice: Emma Vanthielen
Archie: Quito Vanroose
Lucy: Maud Verstraeten
Kendra: Kato Faure
Brett: Mats Proost
Charlotte: Lotte Heuten
Molly: Emmy Van Kelekom
Cassie: Nell Moerbeek
Malcolm: Ebe Mogyoros
Eddie: Frank De Reu
Simon: Sander Maris


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter