PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Captain Marvel ★★★1/2

maandag 11 maart 2019Kinepolis Antwerpen

Captain

Marvel lanceert nog net voor Avengers Endgame, hét vervolg op Avengers Infinity War waar elke Marvelfan op zit te wachten, een nieuwe heldin op het grote scherm mét menselijke trekjes (en emoties die ze te baas moet zien te krijgen). Daarbij trekt het productiehuis meteen ook de feministische kaart. Zij beschikt namelijk over superkrachten. Ze zal ook overleven wanneer Thanos de helft van alle leven in de kosmos uitgeroeid heeft zo blijkt uit de scene tijdens de end credits. En zal dus straks mogelijk een niet onbelangrijke rol spelen in Avengers Endgame. Ook daarom is Captain Marvel van regisseurs Anna Boden en Ryan Fleck bekijken, een must voor elke Marvelfan. Blijf daarbij tot het einde van de end credits zitten, want ook dan volgt er nog een scène.

Zeker, de film die gebaseerd is op Carol Danvers van Roy Thomas en Gebe Colan uit 1968, weet ons in de eerste minuten niet meteen te verbazen. De kwaliteit ligt wat aan de te matige kant wat de visuele effecten betreft. Maar wanneer Captain Marvel op aarde belandt, vindt de film wel zijn draai, ritme, én humor. Captain Marvel stort bijvoorbeeld neer in een videotheek: Blockbuster video. We zijn dan ook in 1995 aanbeland. Kijk dat soort knipoogjes vinden wij hilarisch. Ook wanneer ze op zoek is naar communicatieapparatuur zodat ze contact kan maken met haar collega’s (de Kree, een militair eliteteam die haar Vers noemen, naar het tweede deel van haar achternaam) in een ander galaxy is dat best leutig. Ze stelt de vraag dan aan een politieagent die versterking vraagt. De spanning tussen de twee is dan ook te snijden.

Captain Marvel (rol van Brie Larson) strijdt op aarde tegen de Skrulls die geleid worden door Talos. Daarbij zal ze van de steun kunnen genieten van Nick Fury (Samuel L. Jackson) die helaas niet door heeft dat zijn baas een vermomde Skrull geworden is. De Skrulls kunnen namelijk van gedaante wisselen (en zo constant van identiteit veranderen). Op die manier is het moeilijk om te achterhalen wie nu vijand of vriend is. Op aarde zal Carol op zoek gaan naar haar verleden. Ze herinnert zich immers daar nog nauwelijks iets van. Via een missie naar een geheime luchtmachtbasis, ontdekt ze in files waar Dr. Wendy Lawson (rol van Annette Bening) in de jaren ‘80 aan werkte: een krachtige energiekern van een experimentele motor. Die moest ervoor zorgen dat een buitenaardse oorlog voor eens en voor altijd eindigde. Maar de geheime missie in 1989 wordt een flop, en het toestel crasht met Lawson en Danvers erin.

 De energiekern moest zo snel mogelijk onschadelijk gemaakt worden hoewel Yon-Rogg (Jude Law), een Kree achter hen aanzit en tot het kamp van Lawson behoort. Wanneer Danvers Talos spreekt op aarde zal ze beseffen dat ze tot het foute kamp behoort en de Skrulls helemaal niet vijandig zijn. Integendeel: het zijn vluchtelingen. Lawson wou hen vernietigen. Talos wil dan ook in eerste instantie vermiste Skrulls terugvinden, wat gebeurt in een ruimteschip dat ook onzichtbaar kan worden. Het is op aarde, door opnieuw contact te maken met haar vriendin, de zwarte pilote Maria Rambeau (Lashana Lynch) en Trouble (heerlijke naam voor het dochtertje), oude foto’s te bekijken én een geluidsfile op cd-rom die Talos in bezit heeft, dat Danvers haar verleden opnieuw kan reconstrueren en te weten komt hoe ze aan die superkracht geraakte.

Ook in die scène zit heerlijke humor: het duurt een tijd eer de cd-rom laadt en de geluiden uit de zwarte doos, die als ‘nooit teruggevonden’ geklasseerd werd te horen zijn. Op die manier komen nieuwe generaties te weten hoe het was om in de jaren ’90 met een pc met beeldbuis te werken. Veel geduld had je nodig, ook met het internet dat nog in zijn kinderschoenen stond (en waarbij de verbinding wel eens vaker durfde verbreken dan je lief was). Geduld dat zowel de superhelden als de kijkers ook moeten hebben want in die scène zien we de helden… jawel… wachten. Ook wanneer Nick Fury, een agent van het spionage agentschap S.H.I.E.LD., met Captain Marvel weet te ontsnappen is dat best grappig. Hij zal met plakband de vingerafdruk van een bewaker afdrukken en die voor de scanner houden zodat ze een deur kunnen openen en vrij geraken. Niet veel later schiet Marvel met een vuurbal een andere deur open. Op de vraag waarom ze dat niet eerder kon doen toen ze nog opgesloten waren, klinkt het droogjes aan het adres van de agent: ‘Ik wou je gloriemoment niet verpesten.’

Passeren onder andere in deze film: songs als TLC’s Waterfalls, Just a girl van No Doubt, Man on the moon van R.E.M., Come as you are van Nirvana, en Whatta Man van Salt N Peppa.

Naast de feministische laag die sterk aanwezig is, pleit deze Captain Marvel vooral om te blijven geloven in jezelf (wat er ook gebeurt), van je zwakte een sterkte maken, blijven geloven in je eigen kracht en je emoties te baas blijven.  En tot slot mag je een kat niet altijd een kat noemen (zeker niet als het een Flerken is).

< Bert Hertogs >

Captain Marvel is nu te koop op Blu-Ray en DVD.


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Newsletter
  • Facebook
  • Twitter