PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Empress Of ★★★★1/2

zondag 24 maart 2019Botanique Brussel

Empress

Drie jaar was het geleden dat Empress Of, ofwel de in LA wonende Hondurese-Amerikaanse Lorely Rodriguez , nog in ons land stond, wist ze in de Rotonde van de Botanique. Na haar debuut ‘Me’ dat vier jaar geleden verscheen waarin ze haar R&B- en synthpopinvloeden liet horen via haar minimal aanpak en zong over thema’s als eenzaamheid en idealisme, focust ze op de opvolger ‘Us’ op liefde, contact maken met de andere, gemeenschap. Ook dat wou ze met haar Belgisch publiek, liet ze weten als reactie op een liefdesbetuiging van een fan op een kartonnen bordje. ‘Ik wil gaan voor een lange afstandsrelatie (geen seksuele zo verduidelijkte ze al snel n.v.d.r.) waarbij ik zo veel mogelijk naar hier kom om op te treden.’ Daarna zei ze meteen dat ze verder vooral zou focussen op optreden en niet op praten want anders ‘komt er iets beschamend uit’.

Openen deed ze klokslag om negen uur met ‘Trust me baby’ in een volle Rotonde en meteen al werd het percussieve karakter in combinatie met de elektronica onderstreept door de twee dames op het podium. Voor ‘In dreams’ verlaat de Hondurese-Amerikaanse al meteen haar instrumenten om even zwoel met haar heupen te wiegen op de intro van die song. Dat ze een podiumbeest is die perfect haar publiek weet te bespelen en moeiteloos op haar hand krijgt en laat meedansen op haar aanstekelijke songs toont ze in die song. In ‘Everything to me’ horen we op de meelopende track een mannenstem fluisteren terwijl Rodriguez zelf een stukje in parlando brengt. ‘Love for me’ brengt ze vervolgens feilloos in kopstem. ‘Just the same’ vinden we een van de mindere songs wegens veel te repetitief en naar ons gevoel dan ook wat aan de banale kant. Misschien daarom ook dat de hoogtepunten in de set al erg vroeg komen, niet veel later, met ‘Water water’ dat bij de eerste noten al erg enthousiast onthaald wordt en ‘I don’t even smoke weed’ waarbij ze een choreografietje neerzet met haar handen. Tijdens ‘When I’m with him’ gaat het even mis. Haar elektronica valt uit en tot twee keer toe moet ze die opnieuw met een stroomkabel proberen aan de praat te krijgen. Het zorgt even dat een deel van het publiek in een dipje terechtkomt, terwijl de anderen op de beats blijven doorfeesten. Knap hoor dat Rodriguez haar best doet om zich niet uit haar lood te laten slaan en het feestje gewoon verderzet. Vaart houden in dit doorgecomponeerde optreden waarbij het ene nummer voortvloeit in het andere is dan ook essentieel. Toch laat ze wanneer ze aan de toegiften begint weten dat de technische problemen haar boos gemaakt hadden omdat ze zo het nummer verknoeid had. Daar hebben wij dan toch niets van gemerkt. Integendeel: het voorval leek voor haar wel een extra trigger om er extra voor te gaan, zich helemaal (al dan niet headbangend) te smijten, en te  wiegen met haar lichaam dat het een lieve lust was. Voor eerste toegift ‘Again’, dat een rustiger tempo kent, vroeg ze ons om gerust een praatje te maken met haar na het optreden maar geen clubs op te zoeken of aan de drugs te gaan zitten. Recht naar huis en in bed kruipen, klonk haar advies, dat we dan ook maar al te graag opvolgden. Een nieuwe werkweek kondigde zich dan ook aan.

Conclusie: Empress Of zette een impressionant gebald, ijzersterk quasi doorgecomponeerde show neer met lekker strakke spanningsboog. Een viersterrenoptreden dus. Waarom een halfje extra? Die is voor de mama van Rodriguez die hun kostuums ontwerpt, in de Botanique zagen we Lorely en haar live muzikante in een zwart latex rokje en een topje met pofmouwen. Lorely droeg fluogroene sokken in haar zwarte Nikes. Qua kleuraccent kon dat tellen, maar vooral: het bewees dat deze jongedame met verdomd veel zelfvertrouwen en goesting op het podium stond. Waar en wanneer mogen we dat lange afstandsrelatiecontract tekenen?

< Bert Hertogs >

De setlist:

 1. Trust Me Baby
 2. In Dreams
 3. Everything to Me
 4. Love for Me
 5. Just the Same
 6. All for Nothing
 7. Water Water
 8. I Don‘t Even Smoke Weed
 9. When I‘m With Him
 10. Realize You
 11. Woman Is a Word
 12. I‘ve Got Love
 13. How Do You Do It

Bis:

 1. Again
 2. Best to You (Blood Orange)


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Podcast
 • Facebook
 • Twitter