PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Ballon ★★★★1/2

maandag 22 april 2019Kinepolis Antwerpen

Ballon
Foto: Cinéart

Grootse cinema daarvoor staat het fenomenaal straffe Ballon van Michael Bully Herbig. De thriller is gebaseerd op waargebeurde feiten die zich hebben voorgedaan voor en na 16 september 1979. Links en rechts zijn er uiteraard bijkomende elementen toegevoegd wat de spanningsboog, de thriller ten goede komt. Twee koppels – de Strelzyks en de Wetzels - broeden op het plan om de DDR, Oost-Duitsland in 1979 te ontvluchten via een heteluchtballon die ze zelf in elkaar knutselen. Ze willen zo de vrijheid tegemoet vliegen, over de grens met West-Duitsland. Al van de plannings- tot de uitvoeringsfase moeten ze uitkijken wat ze doen. De Stasi, de veiligheids- en inlichtingendienst van de DDR destijds, is namelijk overal aanwezig, spionnen checken het doen en laten van alleman. De manier waarop Herbig deze dubbele spanning, een stunt aan de ene kant voorbereiden met een in elkaar geflanste ballon, en een repressieve omgeving naar vluchters toe - die ongeacht of het om gezinnen gaat, of er kinderen bij zijn, enz. altijd omgebracht kunnen worden zoals de voorschriften van de Stasi het stellen - maakt dat je van begin tot einde op het puntje van je bioscoopstoel zit hoe dit gaat aflopen. Je voelt ook de paranoïde situatie waarin de hoofdpersonages verkeren, wat zich ook uit in een nachtmerrie waarbij Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) even vreest in zijn hotelkamer dat de Stasi voor de deur staan onder het mom van ‘room service’.  

De spanning voel je al vanaf de allereerste seconde dat deze film begint. We zien een individu een poging ondernemen om de prikkeldraad van de grens over te klimmen. Maar hij bekoopt dat met zijn leven.  Dat Ballon die spanning er weet in te houden verderop in de film is zeker ook een verdienste van de erg straffe filmmuziek van Ralf Wengenmayr die je in geen tijd onder druk zet als kijker. We zijn in Pößneck in een school waar kinderen die volwassen worden gevierd worden en hun paspoort ontvangen. Trouw zullen ze daarbij moeten zweren aan het socialisme en ze zullen dan ook opgeroepen kunnen worden om hun dienstplicht te vervullen. We zien blauwe ballonnen opstijgen en wat lacherig wordt en dan gezegd dat het een schending van het luchtruim is. Net dan benadert Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) zijn vriend Günter Wetzel (David Kross). Hij vindt het tijd, wanneer de wind uit het Noorden komt zijn de weersomstandigheden het best, om hun kans te wagen. Maar Günter past, hij weet immers dat de ballon niet geschikt is voor acht. De twee sluiten een akkoord dat Peter enkel met zijn gezin de hachelijke opdracht zal uitvoeren. Zijn vrouw Doris Strelzyk (Karoline Schuch), en zonen Frank (Jonas Holdenrieder) en Andreas (Tilman Döbler) gaan mee.

Frank voelt echter iets voor het overbuurmeisje Klara Baumann (Emily Kusche). Hij stopt een liefdes- en tevens afscheidsbrief in haar brievenbus. Maar de vlucht gaat niet zoals gepland. Ze moeten in alle vroegte boven de wolken gaan om uit het zicht te blijven van de Oost-Duitse grenspatrouille. Op 1.400 meter hoogte vriest het, de gasleidingen die de ballon van hete lucht moeten voorzien bevriezen waardoor ze veel te snel dalen en maar 32 minuten gevlogen hebben. Slechts een paar meter scheelde het of ze hadden over de grens geraakt…

Vanaf dan worden de Strelzyks opgejaagd door de Stasi. De ballon zal snel teruggevonden worden, (sporen)onderzoek zal hoedanook ooit naar het gezin leiden en dan zijn ze er geweest. Peter en zijn gezin moeten zo spoedig mogelijk alle sporen wissen, maar hun wagen met aanhangwagen is gezien geweest door een vrachtwagenchauffeur die pech had. Verder heeft Doris haar medicijnen voor haar schildklier – ze heeft een litteken aan de hals wat haar kan verraden – laten liggen bij de ballon. Via apothekers kan men via het recept op den duur achterhalen van wie ze kwamen en voor wie ze waren. En dan is er Frank nog die snel moet checken of zijn briefje nog in de bus van Klara ligt. Haar vader Erik is daarenboven nog bij de Stasi ook. Tussen Frank en Klara zal een romance bloeien, wanneer ze samen gaan vliegeren nog wel en zij hem kust. Een romance die hij van zijn vader moet afbreken hoewel Peter, die elektricien is, Erik zal helpen zodat ie ook West-Duitse televisie kan zien en ‘Charlie’s Angels’ dan kan volgen. In ruil daarvoor kunnen de Strelzyks naar Oost-Berlijn. Het gezin hoopt op die manier via de Amerikaanse ambassade naar West-Berlijn te kunnen. Maar die poging mislukt. Dus zit er niets anders op dan een nieuwe ultieme poging ondernemen om met een heteluchtballon de grens over te steken terwijl het net zich rond de Strelzyks en de Wetzels stilaan sluit. De Stasi, en dan vooral luitenant-kolonel Seidel (Thomas Kretschmann) zit hen op de hielen. Hij laat apothekers checken via de medicijnen die Doris achterliet, zet de pers in waarbij de Stasi foto’s van objecten publiceren die de Strelzyks na hun eerste poging hadden achtergelaten, verder wordt de vrachtwagenchauffeur die pech had ondervraagd, worden textielwinkels bevraagd of ze (grote) lappen tafzijde recent verkocht hebben en zelfs kleuterjuffen ondervraagd of hun kleuters niets verdachts hebben laten vallen over ouders die de hele tijd naaien of zo ...

Ballon is een in alle opzichten indrukwekkende thriller geworden die nog maar eens aantoont wat een kostbaar goed vrijheid wel is. Voor de geschiedenisliefhebbers: sinds 2017 maakt de echte ballon die gebruikt werd voor de historische vlucht deel uit van de permanente collectie van het Haus der Bayerischen Geschichte.

< Bert Hertogs >

Ballon is nu te koop op Blu-Ray en DVD.


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter