PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Hotel Mumbai ★★★1/2

woensdag 1 mei 2019Kinepolis Antwerpen

Hotel

De drama-thriller Hotel Mumbai van de Grieks-Australische regisseur Anthony Maras die op waargebeurde feiten gebaseerd is, brengt het verhaal van het bloedbad dat enkele jihadisten tussen 26 en 29 november 2008 aanrichtten in Bombay via bomaanslagen, brandstichting en aanslagen met zware vuurwapens en granaten. 170 mensen kwamen daarbij om en meer dan 300 werden gewond.  Een populair restaurant, een treinstation, een ziekenhuis, een bioscoop, drie hotels, en een Joods gemeenschapscentrum behoorden tot de doelwitten. In Hotel Mumbai komen enkel het treinstation, het Leopold café waar de terroristen op anderhalve minuut 10 doden maakten en vele gewonden door geweerschoten en granaten, en het hoofddoelwit van de missie: het Taj Mahal Palace Hotel waar het personeel tot het einde een ‘guest is god’-mentaliteit blijft behouden, aan bod.

In Hotel Mumbai zien we bij de start de terroristen aankomen in een rubber bootje waarna ze in duo’s verschillende taxi’s nemen naar hun doelwitten. Openen zullen er twee met een aanslag op het treinstation, de andere aanslagen moeten ten laatste binnen het half uur plaatsvinden. Naast de verhaallijn van de terroristen, volgt de prent die ook van enkele andere personages. Zo is er Arjun (Dev Patel) die zijn dochtertje bij zijn vrouw laat omdat haar zus alweer niet is komen opdagen om te babysitten. Hij laat in zijn haast een schoen uit zijn zak vallen die hij als ober van het Taj Mahal Palace Hotel nodig heeft. Wanneer Hemant Oberoi (Anupam Kher), de chef van het restaurant van het hotel, zijn personeel controleert, wil ie Arjun wegsturen omdat ie in sandalen verschijnt. Hij smeekt toch te mogen werken want heeft het geld nodig voor zijn gezin dat weldra zal uitbreiden, en mag uiteindelijk reserveschoenen die weliswaar knellen van de chef aandoen. De film toont zo het klassenverschil aan in India. Een arme Indiër die in een erg exclusieve omgeving de kost verdient.

Arjun zal een niet onbelangrijke rol spelen in het informeren van politie en het in veiligheid brengen van een deel van de hotelgasten, waaronder enkele VIP’s in de Chambers Lounge. Onder die VIP’s behoren de kersverse moeder Zahra (Nazanin Boniadi) die van een zoontje beviel, een Iraans-Britse erfgename is en tevens moslim die gehuwd is met de Amerikaan David (Armie Hammer). Ze hebben een nanny bij: Sally (Tilda Cobham-Hervey).

Zahra komt oog in oog te staan met een van de terroristen die haar moet neerknallen ook al hebben beiden dezelfde geloofsovertuiging. Wanneer ze de ‘salat’, een ritueel gebed binnen de islam, begint te bidden, daagt het bij hem dat de terroristische missie compleet tegen de wil is van zijn geloof, en de aanslagen hypocriet zijn. De sterkte van Anthony Maras’ regie is dat ie de terroristen die behoorlijk wat schermtijd krijgen, erg geloofwaardig portretteert als jonge gasten die nauwelijks geschoold zijn, daardoor naïef en makkelijk beïnvloedbaar door het extremistische gedachtengoed en bij hen pas (laat) het inzicht komt dat hun acties nooit goed te praten vallen. Dat ze niet al te best geschoold zijn, zien we ook wanneer er een niet in staat blijkt in het Engels te communiceren met Vasili (Jason Isaacs) wanneer hun opdrachtgever wil weten wie ze gijzelen.

Verder is er nog het Australische koppel Bree (Natasha Liu Bordizzo) en Eddie (Angus McLaren), backpackers die weten te ontkomen na de aanslag op het Leopold café. Ze willen schuilen in het Taj Mahal Palace Hotel maar ook daar worden ze opnieuw geconfronteerd met de terroristen wanneer ze het vuur openen in de lobby van het hotel. Net als Zahra en David in het restaurant kiezen ze ervoor om elk hun eigen weg te gaan. Zahra zal in het restaurant blijven met Vasili, David probeert naar de vierde verdieping te geraken, naar hun kamer waar hun zoontje met Sally is. Maar een baby durft al eens huilen, wat altijd een risico vormt om niet ontdekt te worden als je je voor de terroristen verschuilt… Bij Bree en Eddie, stuurt Eddie zijn vriendin vooruit richting de gang met de lift zodat ze zou kunnen ontkomen.

De gijzeling en de aanslag op het Taj Mahal Palace Hotel zal uiteindelijk een uitputtingsslag worden. De lokale politie is niet getraind op dit soort geweld en de special forces zitten op meer dan 1.000 km van de plek, in New Delhi. Uiteindelijk leest Hotel Mumbai als een pleidooi voor eerzaamheid en moed, waar de tulband die Arjun die een sikh is, draagt ook voor staat. In de Chambers Lounge zal een Britse gaste moeite hebben met zijn baardje en zijn hoofddeksel. Hij verklaart waarom hij het draagt, maar hij het ‘guest is god’-gewijs gerust wil uitdoen voor haar, ook al brengt hij volgens zijn geloof daarmee dan zijn familie ten schande. De vrouw zal overigens ook in Zahra een van de terroristen zien omdat de jonge vrouw dezelfde taal spreekt als die van de terroristen. Of hoe angst ook paranoïde maakt. Toch is net die psychologische laag onvoldoende uitgewerkt, waardoor de actie het uiteindelijk wint van het thriller en het dramatische gehalte, ook te horen in de percussieve muziek die pas op het einde overgaat in dat van lage strijkers. De prent had dus wat ons betreft meer de kaart mogen trekken van de psychologische thriller.  

< Bert Hertogs >

Cast (in volgorde van verschijnen)

Imran Amandeep Singh
Abdullah Suhail Nayyar
Houssam Manoj Mehra
Rashid Dinesh Kumar
Ismail Amritpal Singh
Ajmal Kapil Kumar Netra
Arjun Dev Patel
Dimple Adithi Kalkunte
Butler Jomon Alex Pinder
Dilip Vipin Sharma
Zahra Nazanin Boniadi
David Armie Hammer
Sally Tilda Cobham-Hervey
Oberoi Anupam Kher
Vasili Jason Isaacs
Sanjay Gaurav Paswala
Bree Natasha Liu Bordizzo
Eddie Angus McLaren
Lani Naina Sareen
Vijay Goswani Sachin Joab
Mrs Karvelas Chantal Contouri
DC Kanu Vitthal Kale
DC Vam Nagesh Bhosle
Lady Wynn Carmen Duncan
Laila (Opthalmologist) Ansuya Nathan
The Bull (Voice) Pawan Singh
Gunmen Raunakk Bhnder
Ishan Khanna
Harjeet Singh
Nitin Dhiman
Nisha Mariette Valsan
Olga Aradhna Dhawan
Kitchen Hand Akhilesh Harsh
News Voiceover Pallavi Sharda
Receptionist #1 Devyani Mandavgane
Receptionist #2 Divya Unny
Receptionist #3 Bhidhisha Ghosh
Chief Of Police Trishaan Sarkar
Zahra’s Mother Mariella Hosseini
Police Officer Yogesh Rau
Rosemary (Woman Hostage) Carmel Johnson
Dimple’s Friend Priti Srivastava
Sikh Hotel Guest Puven Pather
Wedding Guest Teenager Jesrin Joseph
Bath Maid Takila Wood
Baby Gift Maid Dimple Shah
Staff Member #1 Ashwani Kumar
Staff Member #2 Piazza Priyam
Prahba Zenia Starr
Doorman Daljinder Singh Nagpal
Oberoi’s Assistant Manasi Joshi
Chef Manu Rohan Mirchandaney
Maître D’ Rodney Afif
News Voiceover Ansuya Nathan
TV Reporters Marc Iserlis
Mona Matthews
Abhiroy Singh
Lee Perry
Mrs Watson Jude Henshaw
Imran’s Father Shiv Dev Singh
Eion (Irish Hostage) Rory Walker
Older Man Mahinga Senger


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Newsletter
  • Facebook
  • Twitter