PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Men in Black International ★★1/2

dinsdag 25 juni 2019Kinepolis Antwerpen

Men

Er zit een mol bij Men in Black, het best bewaarde geheim in het melkwegstelsel. Is het een man? Of is het een vrouw? Want ondertussen is het mannenclubje dat het evenwicht in het universum probeert te bewaren met buitenaardse wezens ook een vrouwenzaak geworden in de prent van F. Gary Gray. Agent O (Emma Thompson), een vrouw, staat nl. aan het hoofd van MiB in de States. En met Molly (Agent M), neergezet door een verbluffend sterke Tessa Thompson, biedt er zich een nieuw lid van MiB aan.  ‘We don’t hire. We recruit.’ stelt O, waarop M. droog antwoordt: ‘Then I’d like to be recruited.’  Hoe M. zover geraakt is? Wanneer ze een ruimteschip op haar radar krijgt, snelt ze naar de plek toe met een taxi. Daar ziet ze de Men in Black aan het werk, zet ze de achtervolging met de taxi in en komt zo in het hoofdkwartier terecht. Ze wil er aan de slag nadat ze als kind een duo van MiB haar ouders zag neutraliseren nadat die een buitenaards wezen hadden ontmoet. Molly is zich dan ook verder gaan verdiepen in de materie.

High T. (Liam Neeson), het hoofd van MiB in het VK weet ‘The hive is a deadly species that can take the form of anyone, even our own agents.’ Het ziet er dus naar uit dat de strijd die Agent H. (Chris Hemsworth) destijds op de Eifeltoren in Parijs voerde, nog niet gewonnen is, terwijl dat wel binnen Men in Black zo wordt voorgesteld. Vungus (Kayvan Novak), een lid van de koninklijke buitenaardse familie, wordt vermoord na een avondje feesten in een geheime club. Hij draagt een kristal dat ie aan M geeft, omdat ie het gevoel heeft dat H. niet meer de oude is. De kristal blijkt het krachtigste wapen uit het melkwegstelsel te zijn waar de tweeling (Laurent en Larry Bourgeois), aliens die van gedaante kunnen verwisselen op uit zijn. H. en M. moeten dus zowel afrekenen met de tweeling, moeten de kristal in veiligheid zien te krijgen anders kan hen dat de kop kosten, tegelijkertijd op zoek naar een mol binnen MiB en op de vlucht gaan voor MiB-agenten die Agent C. (Rafe Spall), die zijn bedenkingen heeft over de methodes van H. en diens verleden, op het duo afstuurt.

Dé troef van deze film is dat er een vleugje feminisme zit in deze mannenclub die MiB toch nog steeds is. Aan het hoofd staat een vrouw, en dé heldin is een nieuwkomer die zich al meteen mag bewijzen: M. Zij is sceptisch over de liefde omdat ze het ziet als een chemisch proces, een dat je focus kan doen verliezen. Heerlijk is dan ook Tessa Thompsons scène met Chris Hemsworth wanneer ze in de woestijn hun raketmotorfiets opnieuw aan de praat proberen krijgen. Dan wordt er even geknipoogd naar The Notebook en mag Pion (Kumail Nanjiani) boodschappen overmaken tussen M en H, en er een eigen draai aan geven (lees: een schepje bovenop doen), wanneer die het even niet goed met elkaar kunnen vinden.

Verwijzen naar de ridderromans doet Men in Black International overigens met Pion, een kleine buitenaardse krijger die ten dienste stond van zijn koningin die afgeslacht werd door de tweelingen, net als de andere levende schaakstukken, op Pion na. Hij denkt aan zelfmoord om hetzelfde lot te ondergaan als de rest van zijn volk, maar ziet plots een hogere missie, zich ten dienste stellen van zijn nieuwe koningin (‘eigenlijk is elke vrouw een koningin’ aldus M.) en M. eeuwige trouw te beloven. Daarbij neemt hij haar in snelheid door de eed te zweren nog voor ze ‘Nee dank u. Ik ben niet geïnteresseerd.’ kon zeggen. Vanaf dan integreert de film ‘My lady’, en dergelijke hoffelijke uitspraken. Leuk.

Maar Men in Black International mist uiteindelijk voldoende actie. Pas naar het einde toe valt ons op dat de 4DX-ervaring een beetje interessant wordt maar globaal genomen valt die wat tegen (op wat bewegende stoeltjes en lucht die uit de rugleuning komt, gebeurt er niet gek veel). Over het algemeen is de meerwaarde om deze prent in 4DX te zien dus zeer beperkt. En ook op humoristisch vlak bleven we toch wat op onze honger zitten. Men in Black International kan er hoogstens mee door om op een verloren weekavond te bekijken op televisie, als het enige alternatief om die prent te bekijken je sierlijk vervelen is.

< Bert Hertogs > 


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter