PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Booksmart ★★★1/2

vrijdag 28 juni 2019Kinepolis Antwerpen

Booksmart

Oppervlakkig en diep tegelijkertijd is Booksmart, de tienerkomedie van Olivia Wilde. Net die tegenstelling maakt de film, die zich duidelijk op een vrouwelijk bioscooppubliek richt onweerstaanbaar. Molly (Beanie Feldstein) en Amy (Kaitlyn Dever) stellen een dag voor ze afstuderen vast, dat ook hun jaargenoten naar Yale en andere topuniversiteiten kunnen. En zij die niet verder willen of kunnen studeren, wordt een goedbetaalde job bij Google bijvoorbeeld aangeboden. Het is dan pas dat de twee vaststellen wat voor opofferingen ze gedaan hebben de afgelopen jaren door uitsluitend te focussen op hun schoolcarrière terwijl de anderen wel in staat bleken feesten, al dan niet en losbandig seksleven en studeren te kunnen combineren. Dus beslissen ze om naar hét afstudeerfeestje van het jaar te gaan en daar hun achterstand op één nacht in te halen. Drugs, alcohol, jagen op de man en vrouw waar ze al jaren heimelijk verliefd op zijn (Amy voelt iets voor Ryan, gespeeld door Victoria Ruesga, Molly voor Nick, gespeeld door Mason Gooding), flirten met illegale zaken, zoals opduiken op de achterbank van een pizzakoerier in de hoop te weten te komen waar Nicks feestje doorgaat, en ander experimenteel gedrag zoals lesbische seks (Bye bye ‘Ling Ling’ panda teddy bear. Welcome real vagina!) waarbij het ‘foute’ gaatje gestimuleerd wordt, en sukkelseks in de badkamer tussen Amy en Hope (Diana Silvers, die op dit moment ook te zien is in MA) die verre van romantisch is als je onder invloed bent,  … moeten hun seuterig imago oppoetsen voor de twee elkaar een jaar niet meer zullen zien. Amy gaat namelijk tampons maken in Botswana, omdat vrouwen daar te vaak slachtoffer zouden zijn van leeuwen, die hun menstruatiebloed vanop afstand zouden kunnen ruiken.

Dat in een van de slaapkamers van de meiden een ‘Time’s up’ affiche hangt, die verwijst naar de vrouwenbeweging in het post #MeToo-tijdperk hoeft dan ook niet te verbazen. Verder verwijst de film kort naar Rosa Parks en Susan B. Anthony, vrouwen die de toenmalige regels doorbraken. Booksmart toont ook ballen, uit kritiek op Barbies op een moment dat de twee hartsvriendinnen trippen, maar ze vinden het ook te gek wanneer ze zichzelf zo zien. Kortom: hoewel ze al lang hun eigen lichaam ontdekt hebben, is de brede waaier aan extase, of orgasmes, nog maar voor een deel geëxploreerd terrein. Molly: ‘You can make yourself cum using only your mind? That‘s like the one thing my mind can‘t do.’ Molly blijkt echter de bazige figuur in hun vriendschap en steeds haar wil op te dringen aan Amy. Het komt dan ook tot een flinke confrontatie tussen de twee waarbij ze jarenlange opgekropte frustraties toen ze elkaars kleine kantjes met de mantel der liefde toedekten, plots openlijk op tafel gooien tegenover elkaar in een fikse ruzie die geregistreerd wordt door de vele smartphones van andere jongeren die ook op het feestje zijn. Érg heftig en emotioneel, en op dat vlak dus erg diep, gaat deze film dan.

Maar er zijn ook erg grappige momenten. Wanneer blijkt dat hun rector Brown nog wat bijverdient door ’s nachts met zijn wagen vol sfeerlichtjes wat rond te rijden van party tot party bij een Uberachtige dienstverlener. Dan zitten Molly en Amy plots op de achterbank en kijken de twee met hun smartphone naar porno, tot de chauffeur – die denkt dat ze naar muziek luisteren – het geluid van de smartphone door de luidsprekers van de wagen jaagt met ‘geil’ en lichaamssappige penetratiegeluidjes die zwaar versterkt ook door de bioscoopluidsprekers gejaagd worden. ‘Is dat Cardi B.?’ vraagt ie. Hilarisch.

Verder zit er een hoop ironie in de prent onder andere tijdens de afscheidsscène wanneer Molly Amy een lift naar het vliegveld geeft en we op de tonen van ‘Unchained Melody’ in een versie van Lykke Li Molly horen wegdromen en haar hartsvriendin bijna omver zien bollen. ‘You oughta know’ van Alanis Morissette is overigens ook nog een song die te horen is in de film tijdens een karaokemoment, terwijl verder ook nog de Moonlight sonate van Beethoven passeert.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter