PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Then came you ★★★1/2

maandag 29 juli 2019Kinepolis Antwerpen

Then

Het is jammer dat sommige films zoals Then came you na een week al uit de bioscoopprogrammatie gehaald worden. Zeker als het een film is die niet meteen het grote publiek zal aanspreken maar voldoende tijd nodig heeft om zijn publiek te vinden. Deze romantische dramedy biedt nochtans op een zeer goede manier tegengewicht tegenover al die hapklare tienerfilms die zelden iets inhoudelijks toevoegen aan het genre. Then came you doet dat wél. Hier zien we Skye (Maisie Williams), die aan ‘the big C’, kanker, lijdt en terminaal is. Ze ontmoet Calvin (Asa Butterfield), in een praatgroep en beiden – die elk op hun manier buitenbeentjes zijn en in zekere zin ook eenzaten – zullen naar elkaar toegroeien. Calvin is negentien, Skye zestien. Al jaren houdt Calvin – die op achtjarige leeftijd zijn tweelingzus verloor na een auto-ongeval waar zijn moeder zich nog steeds schuldig over voelt en er mee voor zorgde dat ie na zijn achtste verjaardag nooit meer een verjaardagsfeestje kon vieren - een symptomenboek bij. Hij meet onder andere zijn koorts en de grootte van een bobbel op zijn borst. Maar er is helemaal niets fysieks mis met hem, weet zijn dokter die hem naar de praatgroep stuurt zodat ie zou aanvoelen wat het verschil is tussen hypochonder zijn, denken dat je kanker hebt en dat beweren, terwijl er anderen zijn die de ziekte écht hebben en ermee moeten leren leven.

De humor die Then came you gebruikt is heerlijk donker en o zo typisch voor tieners ook. Wanneer Skye de stewardess Izzy (afkorting van Elisabeth, neergezet door een verrukkelijke Nina Dobrev) ontmoet waar Calvin als luchthavenmedewerker iets voor voelt, stelt ze: ‘Heb je die muffins al geprobeerd? They are to die for!’ Wanneer Izzy te weten komt dat Calvin nog nooit gevlogen heeft, zegt ze: ‘Je bent een schande voor de vliegindustrie’ terwijl piloten het ook moeten ontgelden in deze film: ‘Waarom doen piloten alsof ze rocksterren zijn?’

Skye zal er dus voor zorgen dat Calvin en Izzy daten, wat leidt tot een uitermate erotische veiligheidsinstructie in het vliegtuig - vanaf nu gaan we wellicht altijd aan seks denken wanneer er getoond wordt hoe je je veiligheidsgordel moet vast- en losmaken - tussen Izzy, haar collega en Calvin. Izzy en Calvin zullen een romantisch dinertje met zijn tweetjes beleven in het vliegtuig. Op die manier wil ze tonen hoe haar wereld er uit ziet. Voor de catering en het kaarslicht zorgde ze zelf. Izzy blijkt voor Calvin te vallen en is stewardess geworden om een stukje van de wereld te kunnen zien én niet geconfronteerd te moeten zijn met haar ex. Ze lijkt aangetrokken te worden tot Calvin omdat hij attent en lief is. Maar is het ook vooral niet uit een soort medelijden omdat ie beweert kanker te hebben? Houdt die ontluikende liefde dan ook stand wanneer Calvin de waarheid zal moeten opbiechten?

Wat Then came you zo aanstekelijk maakt, is de grote hoeveelheid aan kleine creatieve ideeën waar de drie hoofdpersonages mee op de proppen komen. Het doet ons aan onze eigen jeugd denken waar we fun beleefden met de meest banale zaken, hier onder andere te zien in de infuuszak van Skye waarin haar goudvis Boris zwemt. De ‘To die list’ van Skye met allemaal zaken die ze nog wil afwerken voor ze sterft, staat centraal in deze prent. Geen lijst zoals zo velen hebben met dingen op zoals gaan zwemmen tussen de dolfijnen of naar Disneyland gaan. Heerlijke kritiek levert ze zo trouwens op andere terminaal zieken wiens inspiratie kennelijk beperkt is én op Disney zelf. ‘Er lopen duizenden zieken rond in Disneyland.’ stelt ze waarbij ze fijntjes meegeeft dat Mickey Mouse zich écht niet anders gaat gedragen voor een terminaal zieke of een gezond kind. Neen, op haar lijstje staan zaken als: iemand in zijn gezicht slaan, iets stelen, opgesloten worden door de politie, ontmaagd worden (een tegenvaller voor Skye zo blijkt achteraf), duiken van een springplank, en je hartslag onder controle houden zodat je een leugendetectortest kan doorstaan. De lokale politieagenten knijpen een oogje dicht, hebben begrip voor de twee wanneer die iets mispeuteren en krijgen zelfs een voorkeursbehandeling. Of hoe je als terminaal zieke ook VIP-behandelingen kan scoren.

Tussen al die fun zit ook een dosis ernst in gesprekken die ook eigen zijn aan je jeugdjaren omdat ze nog zo diep durven gaan. Skye vraagt Calvin bijvoorbeeld of ie van plaats met haar zou wisselen als hij dat kon. Calvin geeft haar een zelf uit hout gemaakte Ibis, de Egyptische god Thoth die het hart woog en dus mee checkte of de overledene een goed leven geleid had wat Skye tot de vraagt brengt way Thoths oordeel over haar leven zou zijn. Het tienermeisje valt op een dag neer en moet gehospitaliseerd worden. Een nieuw lijstje moet nog afgewerkt worden voor ze kan sterven. Daarop onder andere: een kist zoeken (die Calvin zelf zal maken), een laatste outfit, een sleep over met de vriendinnen, aan ouders vertellen dat ze van hen houdt, de klassieken lezen en de wereld zien.    

Then came you is kortom een degelijke romantische dramedy die we wel konden smaken, wellicht omdat de balans tussen romantiek, drama en humor in deze tienerfilm erg goed zit.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter