PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Rudimental ★★★

zondag 18 augustus 2019Paleizenplein Brussel

Rudimental

De Britse drum ’n bass band Rudimental zagen we eerder deze zomer al een puik optreden afleveren op Balaton Sound Festival in Hongarije. Of ze dat nog eens dunnetjes konden overdoen op het Paleizenplein in Brussel tijdens BSF? Reken maar! Met ‘Let’s have some fun’ spoorde de band ons aan om plezier te hebben tussen kwart voor negen en kwart voor tien ‘s avonds. En hoewel de bassen zeker tijdens de eerste nummers – ‘Bloodstream’ van Ed Sheeran verzoop er bijvoorbeeld in - veel te zwaar de rest overstemden, werd het ook gewoon een feestje voor het koninklijk paleis waar de vlag deze keer gehesen was. Een feestje waarbij Rudimental het beste opspaarde voor het laatst.

Met een opgewekt ‘New day’ waarbij al meteen de trompet voor het eerst maar lang niet voor het laatst de zomerse klanken mocht laten horen, opende de band. Een van de sterktes op live vlak is ongetwijfeld dat de Britten erin slagen om in één beweging een nummer te laten overgaan naar het volgende zodat de vaart in het optreden gehouden wordt. Niet alleen dat is een absolute troef, de zangers en zangeressen gaan elk ook de catwalk op om zo al vroeg tijdens het optreden het publiek extra op te poken, met succes overigens merken we bij ‘Right here’.

Hoge noten worden moeiteloos gehaald terwijl de keytar en elektrische gitaar mee instaan voor een energieke song. Bij ‘Not giving in’ zien we de zwarte zanger een aantal keer springen alsof ie als een bommetje in het zwembad springt. De benen open, de knieën opgetrokken ter hoogte van de navel. Wat een coole sprong! Het moet niet altijd de klassieke split jump zijn, niet waar? Basdrum, trompet en basgitaar laten het publiek de song meeklappen. ‘Sun comes up’ wordt gekarakteriseerd door een heerlijke versnelling maar het is vooral ‘Let me live’ dat als het eerste hoogtepunt van de set gerekend kan worden. De meisjes naast ons dansen dat het een lieve lust is.

Een pleidooi voor vrijheid is ‘Free’ dat iedereen op het einde ook meezingt en meeklapt terwijl de troms hier goed door de geluidsmix komen. ‘Free’ gaat meteen over in ‘Go far’. Een funky ‘Rumour mill’ brengt hen bij de heerlijke Rag ‘n’ Bone Man-cover ‘Human’ waar we met z’n allen aan het raven slaan. Enkele noten op trompet zijn er maar nodig om bij ‘Sweet love’ aan te komen.

Rudimental maakt hartjes met wijsvingers en duimen. Het publiek uit haar liefde op dezelfde manier. Het is de voorbode van een finale om u tegen te zeggen: ‘Feel the love’ met geweldige versnelling, trompet, meeklappen- en meezingmoment, een naar gospel refererend ‘These days’ dat begint met clappings en synths waarna basdrum en de rest van de instrumenten invallen en ‘Waiting all night’ vormen de kers op de taart van een aanstekelijk en plezant feestje.

Wat BSF zo leuk maakt? Het is een stadsfestival, je kan van het ene naar het andere concert hoppen wanneer je wil, tussendoor het festivalgevoel behouden via de foodtrucks of de stad intrekken en dus op de pauzeknop drukken om iets te eten, en terug te komen. Nog een troef? Op de laatste festivaldag blijkt iedereen proper gewassen en lekker te ruiken wat niet gezegd kan worden van de gore, ranzige, muffe geuren die je op festivalweides door je neusgaten krijgt van festivalgangers die ruften en al enkele dagen geen water en zeep gezien hebben op de camping. Daarnaast zijn stadsfestivals qua ticketprijs doorgaans voordeliger én het mag dan nog op zaterdag gegoten hebben van regenen, de dag nadien is de ondergrond droog, simpelweg omdat er voorzieningen bestaan als rioleringen die voor een degelijke afwatering zorgen (wat niet altijd het geval is op festivalweides waar het zompig en modderig wordt en er veel plassen te bespeuren zijn). Last but not least lijken stadsfestivals ons ook ecologischer – BSF maakt niet alleen gebruik van recycleerbare bekers – maar ze kunnen dus meer dan festivals die op festivalweides plaatsvinden, beroep doen op bestaande infrastructuur waardoor de ecologische voetafdruk sowieso al beperkter is. Wij zijn dus fan van stadsfestivals, en dus niet alleen omdat het comfort in persruimtes een stuk groter is.

< Bert Hertogs >

De setlist:

 1. New Day
 2. Right Here
 3. Not Giving In
 4. Sun Comes Up
 5. Bloodstream (cover Ed Sheeran)
 6. Let Me Live
 7. Free
 8. Go Far
 9. Rumour Mill
 10. Human (cover Rag’n’Bone Man)
 11. Sweet Love
 12. Feel the Love
 13. These Days
 14. Waiting All Night


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Podcast
 • Facebook
 • Twitter