PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Angel has fallen ★★★1/2

maandag 2 september 2019Kinepolis Antwerpen

Angel

Angel has fallen kostte zo’n 40 miljoen dollar. Ondertussen haalde die wereldwijd al meer dan 52 miljoen dollar op bijna twee weken op in de bioscoop. Het is dan ook een uitstekende actiefilm waar weliswaar bij momenten wat kleffe familiemomenten in steken die de vaart uit de prent halen en vooral ook de held, een menselijk kantje moeten bezorgen.

In Angel has fallen zien we Secret Service agent Mike Banning (Gerard Butler) op een oefenterrein aan het werk omsingeld door heel wat zwaar bewapende manschappen en een helikopter boven zijn hoofd. Zijn doel: het er levend vanaf brengen en proberen te ontkomen. Dat levert alvast een erg indrukwekkende openingsscène op. President Trumbull (Morgan Freeman) draagt hem voor om directeur te worden van de Secret Service. Niet veel later blijkt Banning bij de dokter de diagnose te krijgen om geen risico’s meer te nemen. Hij heeft last van migraine, heeft meerdere hersenschuddingen opgelopen in zijn carrière en ook zijn nek en wervel hebben de voorbije jaren behoorlijk afgezien. Hij verzwijgt die medische gegevens voor zijn vrouw Leah (Piper Perabo), hun dochtertje Lynne maar ook zijn baas, president Trumbull van de VS.

Wanneer de president even is gaan vissen en de Secret Service voor zijn veiligheid moet zorgen, worden alle manschappen aangevallen door drones.  Het ganse team van Mike op Mike na sterft in de aanslag, de drones zijn namelijk zo geprogrammeerd dat ze Mike op het laatste moment sparen. Maar, en dat was niet gepland, de man slaagt erin de president onder water te trekken. Die overleeft maar belandt in een coma.

Mike wordt geframed als dader. De FBI en vice president Martin Kirby (Tim Blake Nelson) die het presidentschap moet overnemen zo lang Trumbull in coma ligt, zijn overtuigd van Mikes schuld. Zij hebben voldoende aanwijzingen dat Banning de president wou ombrengen en stellen ook een verdachte geldtransactie vast die ze linken aan de Russen. Op die manier kan Kirby oorlogstaal hanteren in een van zijn eerste speeches als president en de Russen openlijk op tv beschuldigen (ingegeven door fake news).

Mike blijkt echter onschuldig. Wanneer hij als gevangene verplaatst wordt, weet ie te ontsnappen van zowel de FBI en de politie die achter hem aanzitten als de verantwoordelijken die zijn ganse team hebben uitgeroeid. Die laatsten weten hem namelijk op spectaculaire manier te bevrijden door simpelweg de boordcomputers van de wagens die Mike vervoeren en begeleiden te hacken waardoor die plots stilvallen. Mike van zijn kant overmeestert zijn bevrijders. Hij belt aan een tankstation naar zijn vrouw maar wordt herkend omdat de nieuwszenders massaal de gebeurtenissen live verslaan. Mike zal lang genoeg bellen zodat ie opgespoord kan worden door de FBI, weet zijn belagers van zich af te schudden, en steelt een truck wat tot een dolle achtervolgingsscène leidt op bosweggetjes. Uiteindelijk crasht ie maar weet ie toch nog te ontsnappen.

Even op adem komen doet ie door zijn vader Clay (Nick Nolte) op te zoeken die zijn moeder en hem jaren geleden verliet. Maar Wade Jennings (Danny Huston), een vriend van Mike die nog met hem bij de ordetroepen zat maar nu met zijn technologie-/beveiligings-/paramilitair bedrijf Salient Global achter de aanslag zit en het met Kirby op een akkoordje heeft gegooid zodat ie veel geld kan verdienen, weet dat Mike op zoek zal zijn naar een plek om op zijn positieven te komen. Hij stuurt dan ook heel veel manschappen op Mike en zijn vader af die in een hut in het bos woont. Maar die heeft veiligheidscamera’s met infrarood geïnstalleerd om indringers tijdig te kunnen zien. Via een ondergrondse tunnel weten ze te ontsnappen en de ene boobytrap na de andere zal het team van Wade uiteindelijk fataal zijn. Dat levert heerlijke soundeffects op tijdens die scène. Met een boodschap die ze kerven in het hout van het huisje en de dode lichamen erbij geven ze de FBI een tip waardoor ze ook daar de piste gaan onderzoeken of Mike er niet is ingeluisd en Salient Global niet achter dit alles zit.

De tijd dringt ondertussen want Wade is nu alleen nog maar van plan om de president om te brengen door het ziekenhuis waarin hij verblijft op te blazen. En Mikes vrouw en dochtertje zijn ook in gevaar. Wade ziet die twee immers als ‘zijn verzekering’. Hij plant om ze te kidnappen.

Angel has fallen is een zeer goeie actiefilm/thriller geworden die Ric Roman Waugh regisseerde. De man keek duidelijk niet op een dollar meer of minder qua effecten. De achtervolgingsscène op zandweggetjes, de boobytraps in het bos (met ook wat humor in de dialogen), een deel van een ziekenhuis dat ontploft en in elkaar stort, een helikopter die in de fik vliegt, …  met stip is deze prent een van de meest spectaculaire die er te zien is in de bioscoop op dit moment. En ja, er is ook humor zoals in de end credits waar personal mind balance therapie te zien is, het licht uitvalt en Mikes vader plots moet pissen. Of wat te denken van de quote van Freeman: ‘No more secrets’ wanneer hij Mike op de vingers tikt omdat ie zijn gezondheidstoestand geheim hield? No more secrets in the Secret Service … Mogen we dat grappig vinden, ook omwille van die tegenstelling?

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be