PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Bastaard ★★★

maandag 30 september 2019Kinepolis Antwerpen

Bastaard
Foto: Marmalade

Twee jaar geleden werd Bastaard ingeblikt. Daarvoor ging regisseur Mathieu Mortelmans onder andere filmen in Grez-Doiceau, Floreffe, Namen, Ottignies, Waver, Schoten, Lommel, Beveren, Viersel, Eeklo, Gent en Gentbrugge. Voor de prent wist ie een behoorlijk aantal grote namen te strikken. Tine Reymer speelt de rol van Nina Van Noey en Koen De Bouw is haar man Filip Van Noey. In de bijrollen zien we Lucas Van den Eynde als wijkagent Luc Callens, Sandrine André als Justine Rottiers, Els Olaerts als Martine Naessens en Dirk Roofthooft als Paul Coussement aan het werk. Bastaard is op papier een boeiende psychologische thriller waar de focus vooral ligt op Daan Van Noey (Spencer Bogaert) en Radja Loens (Bjarne Devolder) maar in de uitwerking is de toon, de story telling en de cinematografie ons té tv-serieachtig en te toegankelijk voor een product dat eigenlijk de ambitie heeft om een art house-film voor het brede publiek te zijn. De film toont enerzijds verschillende manieren van rouwverwerking nadat Robbie Van Noey – onder invloed - op de terugweg van een afstudeerfeestje is verdronken, maar voegt daar ook nog eens een oedipuscomplex aan toe bij Daan, als je wil ook onderdrukte homoseksuele gevoelens ten opzichte van Radja, maar vooral ook een psychologische laag waarin Daan al het slechte in zijn eigen geest lijkt te projecteren op een ander al dan niet omdat de zijne vertroebeld is (o.a. door het verlies van zijn vader) en hem spookbeelden lijken te bezorgen, of ziet ie de dingen toch nog steeds helder?  ‘Wie is hier de gevaarlijke en de normale?’ vraag je je op den duur af bij Bastaard.

Hoe het gezin Van Noey twee jaar na datum omgaat met het verlies van Robbie? Vader Filip gaat scheefpoepen met Justine Rottiers. Zijn vrouw is depressief en dus vertoont ie vluchtgedrag. Daan van zijn kant heeft een waterfobie opgelopen, hij zat naast Wes in de wagen toen die in het water belandde, en heeft een trauma opgelopen door het voorval. Hij is er net als zijn ouders nog steeds niet in geslaagd om de dood van Robbie een plaats te geven, laat staan te verwerken, en er schuilt dan ook een zekere woede in hem die hij wil uiten. Verder ziet ie ook complotten wanneer zijn moeder Nina de zwerver Radja (die kennelijk een strafblad heeft, gezocht wordt door de politie maar dat zij verzwijgt) binnenhaalt. Daan ziet hem als een bedreiging, vooral omdat ie zich in het zweet werkt om op een goed blaadje bij Nina te komen staan.

De situatie escaleert, Daan voelt zich seksueel aangetrokken tot Radja (hij begluurt hem wanneer ie zich masturbeert in zijn nieuwe rode zwembroek die hij van Nina krijgt) terwijl je een erotische spanning kan vaststellen tussen Nina en Radja. Filip en Nina zien aanvankelijk niet anders dan een kerel met goede bedoelingen. Maar Daan wil van hem af dus lokt ie Radja in de val door hem naar een leegstaand pand te lokken en hem in elkaar te laten slaan. Dat plan draait uiteindelijk in zijn nadeel uit. Nina is immers huisarts en zal Radja verzorgen waardoor die twee nog dichter bij elkaar komen. Maar Radja maakt een kapitale fout wanneer hij met Daan en Nina wil gaan roeien op een meer en Nina’s zoon in het water belandt. Of hoe dingen naar de erkenning van een vrouw, een moederfiguur, en de concurrentiestrijd die dan kan losbarsten, niet zelden ingegeven door jaloezie, uiteindelijk kan uitmonden in een drama.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Newsletter
  • Facebook
  • Twitter