PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Gemini Man ★

maandag 14 oktober 2019Kinepolis Antwerpen

Gemini

Visueel en qua geluid is Gemini Man in Laser Ultra best een genietbare film. Maar de actiethriller die Ang Lee regisseerde blijkt te veel aan city marketing (Boedapest halfweg de film en als je wil ook Luik in de beginscène) en product placement (tot twee keer toe wordt zeer duidelijk een karton Hoegaarden getoond) te doen. Dat naast het feit dat de film erg veel dialogen heeft en er kennelijk vaak uitgelegd moet worden hoe de plot ineen steekt en wie wie is, ondergraaft de actie- en thrillerelementen die in deze prent maar een paar keer echt weten te boeien (er zijn hoop en al drie scènes die tot de verbeelding spreken: een achtervolgingsrace op moto’s, een confrontatie in Boedapest en uiteindelijk de finale).

Zeker, het inzetten van klonen voor het voeren van oorlog, zodat er geen families zouden verscheurd geraken van verdriet, is een interessant uitgangspunt. Alleen komt die hier terloops aan bod wanneer Clay Varris (Clive Owen) dat naar het einde toe van de film vermeldt. Henry (Will Smith) is al die tijd een target omdat ie met pensioen wil gaan, heel wat geheime moorden in opdracht van de overheid heeft uitgevoerd, maar gewetenswroeging begint te krijgen. Vooral wanneer ie ontdekt dat ie bewust verkeerde info had ontvangen over een doelwit die hij in Luik in een rijdende trein moest ombrengen. Op dat moment zit zowel zijn voormalig agentschap als Varris, die met zijn top secret unit Gemini een nieuwe generatie vechtersbazen klaarstoomt, achter hem aan. Een van de manschappen die hem wil vermoorden in opdracht van Varris is Junior (Will Smith) die 25 jaar geleden uit de nu 51-jarige Henry gekloond werd.

Qua idee is dat op zich niet oninteressant maar in de uitvoering sputtert de motor van Gemini Man te veel. De uiteindelijke humane moraal die pleit voor echte mensen van vlees en bloed met een geweten boven klonen die bijna als killer robots worden ingezet, verdient lof net als het moment wanneer Henry de psychologische last op zich neemt en een moord pleegt zodat Junior die last niet moet dragen (waardoor ie op die manier al vaderlijke gevoelens toont). Op die manier zie je de film ook meer en meer de kaart trekken van het gezin, iets waar Henry altijd naar hunkerde maar met zijn job niet kon combineren. Wanneer hij Danny Zakarweski (Mary Elizabeth Winstead) ontmoet die hem in het oog moet houden, heeft ie dat al snel door. Als zij wil verder leven zit er maar een ding op, van partij veranderen en aan de kant van Henry gaan staan. Naast de actiescènes die we vermeldden, werkt de tandem Winstead-Smith op het scherm wel. Net als de jonge versie van Will Smith die hij zelf speelt waarbij de film toont dat ouder worden, vaak ook betekent wijzer worden en minder impulsieve beslissingen nemen.    

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter