PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Shaun het Schaap Het Ruimteschaap ★★★★1/2

vrijdag 1 november 2019Kinepolis Antwerpen

Shaun

Indien u ooit zoals wij in mei het voorrecht kreeg een workshop van Aardman Animations Ltd mee te mogen maken, beseft u hoe groot onze bewondering is voor het monnikenwerk dat deze Britse studio – het huis van o.a. Wallace & Gromit en Chicken Run – voor elke film verricht. Alle figuurtjes worden namelijk uit plasticine gemaakt. Vermits die gemanipuleerd worden zijn er verschillende versies nodig die identiek moeten zijn wat uiteraard een extra uitdaging vormt. In de komische science-fiction stop-motion animatiefilm Shaun het schaap het ruimteschaap landt Lu-La op een dag in Mossington Forest met haar UFO. Via een pizzakoerier belandt ze op de boerderij Mossy Bottom Farm waar Shaun en de andere schapen het leven van de hond behoorlijk zuur maken. Allerhande experimenten en ondeugende dingen doen ze om de tijd te doden. En elke keer wordt dat hen verboden om nog te doen. Wat deze prent zo grappig maakt, zit vaak ook in de allerkleinste details. Zoals een haan die een beker vastheeft met ‘Keep calm and crowning on’ of in de jam ‘Rosswell’s jam’ die de boer bij zijn ontbijt eet bijvoorbeeld.

De schapen zijn best wel misnoegd dat ze zelfs geen bbq’tje in de stal mogen houden met kippensatés. Schapennoten zullen ze moeten eten, maar daar hebben ze duidelijk geen zin in. Dus trekt Shaun naar de woning van de boer om daar enkele pizza’s te bestellen via het internet. De pizzeria is op een boogscheut van de plek waar Lu-La geland is in het bos. Ze duikt dan ook ongezien de zak in waar de pizzadozen in vervoerd worden en neemt alle pizza’s mee. Groot is dan ook de teleurstelling op de boerderij wanneer de pizzadozen leeg blijken. De volgende ochtend ontdekt Shaun stukken pizza op de grond die hem leiden naar een stal waar ie de alien vindt. Doel is om Lu-La zo snel mogelijk terug naar haar ruimteschip te krijgen. Ondertussen is er een aliengekte losgebroken in het dorp en de buurgemeenten omdat een oudere man – boer John - met zijn hond Bingo de crash van het ruimtetuig gezien hebben. Daardoor is ook het Ministry for Alien Detection op de hoogte en onderzoekt het de zaak op zoek naar de allereerste levende alien op onze planeet.

Shaun het schaap Het ruimteschaap verwijst naar tal van films. Heerlijk is dat om als volwassene te zien. De boer ruikt geld door de aliengekte en transformeert zijn boerderij in Farmageddon (een verwijzing naar Armageddon inderdaad) om op die manier zo snel mogelijk een nieuwe bling bling- ploeg te kunnen kopen. De vrouw die aan het hoofd staat van het ministerie dat aliens opspoort, en op school toen ze klein was uitgelachen werd met haar verhaal dat ze ooit aliens ontmoette, fluit het wijsje van X-files om zo in een beveiligde zone te geraken, een deel van de geheime basis van het ministerie dat als carwash vermomd is. Een van de onderzoekers bij het ministerie die bewijsmateriaal verzamelt, is een robot die doet denken aan Wall-E.

Andere verwijzingen zijn er onder andere naar E.T. wanneer Lu-La en Shaun in een gele vuilniscontainer over een verkeersdrempel vliegen en we op de achtergrond een muurbeschildering van – hoe kan het anders? – de maan zien. Verder wordt er gerefereerd naar het iconische Modern Times met Charlie Chaplin wanneer we de hond tussen verschillende radars bij zijn ochtendritueel in de UFO zien naar beneden glijden. Daarnaast is er nog een heerlijke knipoog naar The Lion King wanneer Lu-La een erg luide boer slaakt nadat ze veel gesnoept heeft en verschillende frisdranken heeft binnengekapt in een supermarkt. In die supermarktscène verwijst Aardman even naar Jaws wanneer Lu-La in de diepvriesafdeling met de blauwe punt van een kartonnen doos boven de rest van de verpakkingen beweegt. Verder wordt er onder andere nog gerefereerd naar Jeff Waynes ‘War of the Worlds’ (op de radio), en de films ‘Contact’, ‘A Grand Day Out’ van Wallace en Gromit, ‘Alien’, ‘2001: A Space Odyssey’ en ‘Star Trek 4: The Voyage Home’.

Lu-La wordt hyperactief na een overdosis suiker (snoep en frisdrank) in de supermarkt. Het is echter niet bewezen dat er een verband zou bestaan tussen die twee maar de mythe leeft wel voort (o.a. via deze film nu). Lu-La gaat dus helemaal loos in de supermarkt. Het haar van een bejaarde vrouw wordt door een vliegende bevroren pizza doorboord. Ondertussen heeft een veiligheidsagent die met oortjes in naar muziek luistert en de krant leest met op de voorpagina de grote kop  ‘wees alert’ niets door welke apocalyptische taferelen zich ondertussen in de supermarkt afspelen. Qua maatschappijkritiek kan dat tellen. Leve Aardman! Voor de kinderen is het dolle pret om de fratsen, de ondeugendheid van Shaun en co te zien, al kan je niet om de moraal heen dat luisteren naar je ouders en dingen stiekem zonder hun toestemming doen soms faliekant kan aflopen. En de dierenliefhebbers? Die kunnen we geruststellen op basis van de erg grappige end credits – we zeiden het al, de humor zit ook in de details – ‘No sheep were probed during the making of this film’ lezen we er. Hi-la-risch.

Shaun het schaap het ruimteschaap waarin ook klassieke muziek van Strauss zoals ‘An der schönen blauen Donau’ en ‘Also Sprach Zarathustra’ te horen is, is spitsvondig, heerlijk grappig (die slakken!) en bulkt van de creativiteit. Zo weten we ook weer dat het ISS zo nu en dan een likje verf krijgt aan de buitenkant. Dolletjes.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter