× ALERT | Vanaf 11 juli 2020 is het dragen van een mondmasker in België verplicht in winkels en winkelcentra, in bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen, musea en bibliotheken als voorzorgsmaatregel om de verdere verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan.
Het dragen van een mondmasker blijft altijd sterk aanbevolen in andere situaties.
Meer info over het coronavirus COVID-19 vindt u op de website van de FOD Volksgezondheid.
PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Frozen 2 ★★★★

donderdag 14 november 2019Kinepolis Antwerpen

Frozen

Zelden zo veel vragen meteen gekregen nadat we dinsdagochtend met een dertigtal filmjournalisten Frozen 2 in primeur zagen. Om maar te zeggen dat het vervolg op de hit van Disney uit 2013, dat gebaseerd was op Hans Christian Andersens ‘De sneeuwkoningin’, erg leeft en wellicht een kassucces wordt. Wie ons die vragen stelde moest een paar dagen geduld hebben om nu eindelijk de antwoorden van ons te krijgen. Op de eerste vraag: ‘Heb je geweend?’ luidt het antwoord ‘Ja, ik heb het best even lastig gehad en wellicht houden veel (jonge) kijkers het niet droog tijdens deze film.’ Of de nieuwe songs (van hetzelfde duo Kristen Anderson-Lopez en Robert Lopez) even aanstekelijke oorwurmen zijn als in de eerst film?’ luidt ons antwoord: ‘Neen. Hoewel sommigen wellicht in bijvoorbeeld ‘Into the unknown’ een degelijke opvolger zien van ‘Let it go’, vinden wij vooral dat de eclectische songs net als de personages volwassener klinken. Je wipt op de liedjes wel met je voet mee in de zaal zoals op het heerlijke naar ouderwets cabaret refererende ‘When I am older’ door Olaf, maar een nieuw liedje na de film al meteen nazingen of -fluiten zat er bij ons niet meteen in.’ Visueel verwijst de animatiefilm overigens heel kort naar de videoclip van Queens Bohemian Rhapsody, merkten we. Is Frozen 2 een goede film? Als je weinig verwacht zoals wij - sequels hebben doorgaans nu eenmaal geen topreputatie - zal de prent moeiteloos je verwachtingen ruimschoots overtreffen. Het hangt er dus zoals steeds van af met wat voor verwachtingspatroon je gaat kijken.

In Frozen 2 blijkt het verleden niet te zijn geweest wat het was. Elsa en Anna’s ouders zijn helemaal niet omgekomen tijdens een storm toen ze koers zetten naar het zuiden. Integendeel, het koppel volgde stiekem de noordelijke route op zoek naar antwoorden over hun dochter Elsa. Wie overigens Frozen niet gezien heeft, hoeft niet te panikeren. Olaf vat alles uit Frozen even op grappige wijze samen en geeft er een eigen twist aan. Ook later in de film volgt nog eens een korte samenvatting met de nieuwe elementen die in deze film opduiken wanneer Elsa magische ijssculpturen ziet.

Elsa, Anna, Olaf – ‘Ik zorg voor de snacks!’, Sven en Kristoff worden gedwongen om op een dag Arendelle te verlaten. Het water is er plots weg en ook het vuur is gedoofd. Een hevige wind komt opsteken en de aarde (klinkers op straat) begint golvend te bewegen. Ze vluchten samen met alle andere inwoners naar een klif waar Elsa toegeeft dat ze al die tijd een sirene hoge noten heeft horen zingen (die de Noorse zangeres/singer-songwriter Aurora voor haar rekening neemt, wat ook te horen is in ‘Into the unknown’ waar ze naast Idina Menzel te horen is die de hoofdpartij voor haar rekening neemt). Elsa en haar vrienden volgen de stem en belanden zo in het betoverd bos waar een dichte mist hangt. Niemand geraakt er in. Elsa slaagt er wel in een opening te creëren. De vier elementen wind, vuur, water en aarde moet Elsa zien te overwinnen. Volgens een map zou er ook een vijfde element in het midden zijn die ze alle vier verbindt. Wat kan dat zijn?

Toegegeven, Frozen 2 is een stuk donkerder dan Frozen hoewel Olaf, Kristoff, Sven en de kleine salamander Bruni voor de welgekomen luchtigheid zorgen. Olaf die ook wat ouder geworden is, begint zich filosofische vragen te stellen over onder andere wat ‘permanent’ kan betekenen en blinkt verder uit in trivia zoals ‘Wist je dat een schildpad ook kan ademen langs zijn achterste?’ en ‘Water draagt een verleden met zich mee. Het passeert verschillende dieren en mensen.’ Al dat gepraat werkt de rest van het gezelschap onderweg – hoe herkenbaar voor veel ouders! - wel wat op de zenuwen waarop Kristoff laat weten dat langdurig slaaptekort kan leiden tot waanzin. ‘Ik geef toe: ze zingt een beetje vals’ zegt Olaf ook even over Elsa, gezongen door de steeds fantastische Idina Menzel, terwijl hij het is die helemaal niet toonvast zingt on the road. Grappig.

 

De prent wil in eerste instantie duidelijk het publiek aanspreken uit de eerste film en is samen met de fans ondertussen ook (op)gegroeid. Zo zien we Anna ‘Sommige dingen veranderen nooit’ zingen en worstelt Kristoff met een huwelijksaanzoek voor Anna. Hij vindt maar niet het juiste moment en zij leest in elke zin die hij zegt iets anders wat ie helemaal niet bedoelt.

Niet alles is ook wat het lijkt. Wat aanvankelijk een vredesgeschenk bleek, is uiteindelijk het resultaat geweest van een list. Anna en Elsa dragen via hun familiegeschiedenis (de daden van hun grootvader) een duister verleden mee. Het is aan hen, aan een nieuwe generatie om orde op zaken te stellen. Dát én het ecologische thema dat ontegensprekelijk ook vervat zit in deze film, net als in harmonie leven met anderen (wellicht daarom ook dat Aurora haar stem verleende aan deze film omdat ze daar ook voor staat) zal heel wat jongeren, twintigers en ouderen kunnen bekoren. Op dat vlak vat Frozen 2 erg goed de tijdsgeest van nu samen.

Tijdens de aftiteling hoor je onder andere de versie van ‘Into the unknown’ van Panic! at the disco en ‘Lost in the woods’ van Weezer. En oh ja, na de aftiteling is er nog een leuke bonusscène. Blijven zitten tot de allerlaatste seconde is dus de boodschap!

< Bert Hertogs >

Lees ook de recensie van de Vlaamse en 4DX-versie van Frozen II

Op 23 en 24 november 2019 vindt er in de bioscopen van Kinepolis een heus Frozen-weekend plaats.


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter