PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Waarom the summer niet te redden valt

dinsdag 07 april 2020


Waarom

Nu zowel de 50ste editie van Glastonbury Festival in het VK als de 50ste editie van Roskilde festival in Denemarken met een jaar uitgesteld zijn, lijkt het scenario steeds realistischer dat er ook een streep door de volledige Belgische festivalzomer getrokken kan worden en #savethesummer begraven mag. ‘Wie denkt dat Graspop, Rock Werchter, Tomorrowland, TW Classic, Werchter Boutique, Dour, Pukkelpop en co nog kunnen plaatsvinden tijdens de (naweeën van de) coronacrisis is naïef.’ zegt Bert Hertogs, hoofdredacteur van Concertnews.be. ‘Waarom onze festivals zelf geen duidelijkheid scheppen, is wellicht een verzekeringstechnische zaak. Als je zelf cancelt, scheelt dat een stuk dan wanneer je door overmacht of door de overheid gedwongen wordt. In Denemarken hebben de autoriteiten zopas beslist om alle massaevenementen te verbieden tot eind augustus.’

Nu twee van de drie belangrijkste festivals niet doorgaan in Europa (over Sziget is er nog geen nieuws) wordt het steeds moeilijker voor de andere festivals om hun line-up te behouden. Internationale tours worden namelijk goed op voorhand vastgelegd alsook de budgetten die naar artiest, crew en bijvoorbeeld de uitwerking van een artistiek concept gaan. Een sterk ingekorte tour lijkt dan ook in de meeste gevallen onvoldoende rendabel om maar te zwijgen over de logistieke haalbaarheid ervan. Dat staat dan nog los van de vraag of het vliegverkeer en het vrij verkeer van goederen en mensen tegen de zomer überhaupt al opnieuw genormaliseerd zou zijn. Wij achten die kans erg klein.

Intern beschouwden we immers al weken geleden het scenario dat het indoor seizoen 19/20 voorbij is als zeer waarschijnlijk. Ook toen al hielden we er rekening mee dat het een jaar zonder zomerfestivals zou worden. Wat op zich niet erg is. Het biedt sommige spelers de mogelijkheid om zich heruit te vinden en zich op organisatorisch vlak te verbeteren (denken we maar aan Dour bv.).

Organisaties, bedrijven, overheden, individuen krijgen op dit moment een ongelooflijke mooie kans om zichzelf in vraag te stellen. Om out of the box te denken. Om op zoek te gaan naar oplossingen. Nu is het dat creativiteit meer dan ooit kan zegevieren. Het is nu dat mensen zich kunnen onderscheiden waar ze toe behoren: bij de groep die actief, creatief en inventief op zoek gaat naar een antwoord op de vraag hoe ze zich straks post-corona kunnen organiseren, of zij die in een hoekje gaan zitten bij het al grote clubje van de bende weners … Never waste a good crisis!

< Bert Hertogs >

Lees ook: Vraagstuk: is Rock Werchter 2020 mathematisch mogelijk?


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter