PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Vraagstuk: is Rock Werchter 2020 mathematisch mogelijk?

dinsdag 07 april 2020


Vraagstuk:

Stel: de richtlijn inzake social distancing (m.a.w. 1,5 meter afstand van elkaar houden) blijft ook deze zomer nog van kracht. Kan Rock Werchter deze zomer mathematisch dan nog plaatsvinden, zelfs al annuleerde headliner Pearl Jam ondertussen?

Om dit vraagstuk op te lossen hebben we enkele cijfers nodig:
Het festivalterrein van Rock Werchter meet 26 ha.
Rock Werchter kan in normale omstandigheden op een uitverkochte festivaldag 88.000 festivalgangers ontvangen.
The Barn, de grootste tent op het terrein meet 115 meter op 60 meter en kan 20.000 festivalgangers aan.

(indien u zelf het vraagstuk wil oplossen, moet u met bovenstaande aan de slag en negeert u best even onderstaande tekst, tenzij u wil spieken)

Mogelijke oplossing van het vraagstuk:

Wanneer Rock Werchter uitverkoopt, ontvangt het festival 88.000 bezoekers. Het festivalterrein is 26 ha (1 ha=10.000m²), omgerekend is dat 260.000 m². Dit betekent dat Rock Werchter 2,95m² per festivalganger voorziet tijdens een normale festivalzomer.

Als elke festivalganger 1,5 meter afstand moet houden ten opzichte van een ander betekent dat afgerond naar boven elke festivalganger minimum 4 m² nodig heeft aan ruimte om dit mogelijk te maken. Vermits het festivalterrein 26 ha (260.000 m²) bedraagt, betekent dat er dan nog maximum 65.000 mensen op mogen. Maar in dat geval moet je het terrein zien als 65.000 vierkanten waar iedereen de ganse dag moet in blijven (alsof men dus geparkeerd staat). Vermits mensen wel eens moeten eten, drinken en naar het toilet gaan, is het noodzakelijk om dit aantal toeschouwers naar beneden bij te stellen.

Om het makkelijk te houden, herleiden we onze berekening dus naar maximum 50.000 toeschouwers die er nu maximum op het terrein mogen. Maar in dat geval betekent het ook dat er steeds eenzelfde aantal toeschouwers aan The Slope, aan de eetstanden, en aan North West Walls moeten vertoeven en dus een optreden moeten missen ...

Om een idee te geven welke impact de social distancing-maatregel zou hebben, is het interessant om een oefening te maken rond The Barn. Daar kunnen in normale omstandigheden 20.000 toeschouwers in zo kondigde Rock Werchter in het verleden al aan. De oppervlakte van de tent bedraagt 6.900 m² (115m x 60m). Dit betekent dat Rock Werchter 0,345 m² voorziet per persoon in normale festivalomstandigheden. In tijden van social distancing betekent het dat er in de tent nog maar maximum 1.725 toeschouwers mogen. In de praktijk zijn dat er minder omdat een podium en een backstage ook ruimte in beslag nemen. Met 1.725 anderen een optreden van Beck, Wilco, Disclosure, Jorja Smith, Michael Kiwanuka, Richard Hawley of Thom Yorke meemaken: wie wil dat niet?

Conclusie:
Rock Werchter 2020 kan mathematisch doorgaan indien de social distancing-maatregel nog van kracht is.

Maar …

Op logistiek vlak stellen er zich echter zo veel problemen dat dit scenario weinig realistisch is: hoe ga je zo veel mensen in harmonicabussen heen en terug vervoeren als er maar zo’n 20 festivalgangers maximum in een bus mogen want ook daar moet de social distancing-regel gehandhaafd worden? Hoe ga je de ticketcontrole en veiligheidscontrole organiseren aan de ingang als iedereen anderhalve meter afstand moet houden? En hoe garandeer je dat die afstand ook bij de uittocht bewaard wordt?

Rock Werchter 2020 heeft een line up opgesteld (en dus ook financiële berekeningen gemaakt, artiesten geboekt, hoge gages gereserveerd voor headliners enz.) in functie van de inkomsten van een maximumcapaciteit van 88.000 festivalgangers per dag. De vraag stelt zich of de soep de kool waard is om voor iets meer dan de helft van dat publiek een festival met dezelfde line up (want daar betaalde het publiek voor) te organiseren. Stel dat Live Nation Festivals op dit moment al meer dan 50.000 tickets verkocht heeft voor een festivaldag (wat meer dan waarschijnlijk is) dan zou de organisator bijvoorbeeld volgens het last in first out-principe sommige festivalgangers moeten weigeren. Dat op zich kan heel wat gedoe opleveren. Iets waar een professionele organisatie zich niet aan zal wagen. Los daarvan stelt zich de vraag of een festival met zo’n line up voor minder dan een kwart van het publiek rendabel is. En dan zijn er nog vragen als: hoe haal je de artiesten en het materiaal naar ons land? Is het vliegverkeer genormaliseerd tegen dan? Wat met buitenlandse festivalgangers en pers? Kortom: tussen wat mathematisch kan en praktisch mogelijk is, gaapt een ontzettende kloof. Ook in Mechelen weten ze dat.

< Bert Hertogs >

Lees ook: Waarom de summer niet te redden valt.


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter