PDF-versie voor persoonlijk gebruik

4 Engelstalige musicals om vanuit je kot te zien

maandag 13 april 2020


4

In coronatijden zetten heel wat culturele spelers live streams online van recente en minder recente producties. Ook enkele musicals die in het Verenigd Koninkrijk en de VS geprogrammeerd waren, kan je gratis in je kot zien.

Onze top 4:

1. Myth

Myth baseerde zich op de beroemde mythe rond Orpheus en Eurydice en steekt het verhaal in een modern jasje. Deze rockmusical is kritisch over de muzieksector en record labels in het bijzonder, gaat over je ziel verkopen voor succes, over  oppervlakkige en op sensatie beluste media, gladde promopraatjes, bands die splitten, drugs in de entertainmentsector en de work-life balance die goed fout zit. Je ziet een concertante versie die van maart 2018 dateert. De show speelde toen in The Other Palace, zeg maar de musicalkweekvijver in Londen.  

2. Twisted

Hilarisch. Dat is de musical Twisted ‘The Untold Story of a Royal Vizier’, een parodie op Aladdin. De show zit vol verwijzingen naar andere tekenfilms zoals Beauty and the Beast, The Little Mermaid, 101 Dalmatiërs en The Lion King. De show geeft op humoristische manier kritiek op klassieke Disneyfilms waarin de cast te blank is en de vrouwelijke personages te naïef. Niet zo in deze heerlijke rechttoe rechtaan-musical. Een song, is een prelude voor de penis, en Aladdins intenties met Yasmine (‘Take off your clothes’) zijn minder nobel als hij doet uitschijnen. Ook de sterren ‘Fuck each other’ zijn minder onschuldig als ze lijken in deze productie waarin de verschillende personages een voor een van karakter wisselen. Op die manier maakt de voorstelling ook komaf met het zwart-wit denken. Wie goed lijkt of slecht op het eerste zicht, is dat uiteindelijk misschien niet. Net als een man die beweert op zijn drieëndertigste een weeskind te zijn geworden.

3. Eugenius! The musical

Nog zo’n productie die in The Other Palace in Londen, op een boogscheut van Buckingham Palace stond was Eugenius! Ontmoet Eugene, Janey en Feris wanneer zij naar de sterren reiken en de superheld in zichzelf ontdekken. Een hilarisch script en songs die de heerlijk (foute) 80’s sound uitademen zorgen voor een aanstekelijke musical waarin ook af en toe geknipoogd wordt naar bestaande producties. Zo horen we even een kort fragment uit ‘One Day more!’ van Les Misérables. Ook deze voorstelling is nog tamelijk recent, ze dateert van 2018

4. The guy who didn’t like musicals

Eind 2018 ging in LA deze musical in première die een horrorkomedie is. We zijn aanbeland in het dorpje Hatchetfield waar Paul Matthews absoluut geen fan van musicals blijkt. Op een dag slaat een meteoor in op het theater waar Mamma Mia! de musical zou te zien zijn. Nadien blijken er plots heel wat mensen geïnfecteerd te zijn en zingen ze in de straten plots uit het niets. Kunnen Paul en Emma Perkins, zijn favoriete barista die ook musicals háát hieraan ontsnappen of worden zij straks ook musical zombies? Ook ‘The guy who didn’t like musicals’ zet het genre heerlijk in haar blootje, en brengt de clichés van musicals aan de oppervlakte zowel in de choreografie als in de compositie van de muziek.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter