PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Waarom okselvijvers in het #LikeMe mini concert nieuwswaardig zijn

vrijdag 01 mei 2020


Waarom

Foto: Ketnet

Op Ketnet.be kan je sinds vandaag een mini concert zien van #LikeMe. Eigenlijk is het geen concert want alles werd ingeblikt in de studio en wat de kijker te zien krijgt, is het resultaat van beeld- en geluidsmontage. #LikeMe is een Vlaamse jeugdserie die eerder op Amerikaanse leest geschoeid is dan op onze cultuur. Lees: de vorm, het uiterlijk, styling, haar en kledij is hier erg belangrijk.

Concertnews.be is ondertussen 12 jaar actief als onafhankelijk cultuurmedium en uit kritiek op concerten, podiumvoorstellingen en films.

Waarom berichtten we op social media over die okselvijvers van Joey Kwan op 8:27 en die van Francisco Schuster op 8:35 in deze uitzending?

Okselvijvers tonen een realistisch beeld van hoe mensen in een warme studio reageren wanneer ze moeten springen. Maar: binnen het cleane format van #LikeMe passen okselvijvers helemaal niet. Dit is een continuïteitsfout. Het is als het horloge van een acteur die te zien is in de film Ben Hur. Het klopt hier eenvoudigweg niet.

Wie concertnews.be al enkele jaren volgt, weet dat wij ervan houden wanneer acteurs zo waarheidsgetrouw mogelijk hun rol neerzetten. Verkrachtingsscènes die ons naar de keel grepen, zagen we in films en op de planken (Irréversible en Tragedy of a friendship), verschillende actrices zagen we pissen op het toneel (o.a. in Mount Olympus), hun mannelijke collega’s masturberen tot ze ejaculeerden, met bloemblaadjes zagen we danseressen hun vagina’s versieren op een tafel (Mount Olympus), of badend in het zweet na 24 uur performance zagen we een collectief gouden confetti (een verwijzing naar de golden shower is dat) over zich heen krijgen die uiteraard bleef plakken (Mount Olympus). Het zijn maar enkele beelden die we ons spontaan terug voor de geest kunnen halen.

Dat is een universum dat in schril contrast staat met dat van #LikeMe waar de grootste sportinspanning in de zon geen beelden oplevert van t shirts met grote natte plekken op de rug wat nochtans realistisch zou zijn. In het format van #LikeMe past dat gewoon niet. Daarvoor moet alles te veel blinken, en er ‘goed uitzien’. Vandaar dan ook dat onze verbazing oprecht én gegrond is toen we in het ‘mini concert’ wél okselvijvers te zien kregen. Die beelden hadden perfect in de montage weggeknipt kunnen worden en vervangen door andere als de makers deze continuïteitsfout aan het #LikeMe-format niet hadden willen maken.

Omdat we vaststellen dat ook acteurs en fans er zo over denken, nodigen wij productiehuis Fabric Magic en Ketnet dan ook graag uit om de derde reeks op dat vlak minder glad te maken maar realistischer. Met echt zweet en kapsels op school die niet elke dag tip top zitten, om maar iets te zeggen. Misschien dan dat jongeren door een realistischer beeld voorgeschoteld te krijgen in hun favoriete serie meer zelfvertrouwen winnen over hun uiterlijk en andere psychosociale bekommernissen. Want #LikeMe doet een beetje van beide: aan de ene kant bevestigt het stereotiepen terwijl het wel (weliswaar erg licht) enkele maatschappelijke thema’s waar jongeren wat mee zijn, behandelt.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter