PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Gaat het Sportpaleis dit jaar opnieuw open?

donderdag 14 mei 2020


Gaat

Dat het seizoen 2019-2020 erop zit, is ondertussen wel duidelijk. Tot eind augustus zijn er geen massaevenementen mogelijk. Culturele evenementen (ook kleinschalige concerten en theatervoorstellingen) blijven minstens tot 30 juni verboden.

Wat brengt seizoen 2020-2021 op de podia?

Het uitblijven van programmabrochures van diverse culturele instellingen in onze brievenbus en mailbox toont aan dat de start van seizoen 2020-2021 er niet zal uitzien als alle andere. Opera Ballet Vlaanderen communiceerde zopas dat er geen opera’s of balletten opgevoerd zullen worden in Opera Antwerpen dit jaar. Starten doet het huis onder de noemer #verbeeldingleeft  met kleinschalige producties, zoals danssolo’s begeleid door 1 muzikant. In eerste instantie zal dat via online streaming gebeuren, mogelijks in een volgende fase met beperkt publiek.

Als we vervolgens naar het buitenland kijken, dan zien we dat Internationaal Theater Amsterdam communiceerde dat het op 1 juni in première gaat met ‘Wie heeft mijn vader vermoord’ van Édouard Louis in regie en bewerking van de Belgische topregisseur Ivo van Hove. Hans Kesting speelt de monoloog. Maximum 30 aanwezigen (inclusief personeel) zullen in de Amsterdamse Stadsschouwburg binnen mogen. Als alles goed gaat en onze Noorderburen het coronavirus COVID-19 in bedwang kunnen houden, kan vanaf juli het aantal toeschouwers opgetrokken worden naar 100.

Een cinemake doen?

Kinepolis heeft een plan klaar om te heropenen. Snoepgoed en drank moet je op voorhand bestellen. Tickets kunnen straks enkel online aangekocht worden.  Iedereen zal eigenlijk kunnen genieten van wat vergelijkbaar is met een cosy seat. Het is te zeggen: er zullen twee vrije zetels zijn links en rechts tussen elke bioscoopganger. De rij voor en achter waar gezeten mag worden, blijft vrij. Kinepolis verwacht dat er dit jaar nog een aanbod zal zijn aan films om in de cinema te zien, zoals Mulan. Maar het aanbod zal niet zoals anders zijn, en dus beperkt blijven. Verschillende filmdistributeurs hebben dan ook van hun kant releases uitgesteld naar volgend jaar.

Wat met massaevenementen?

Ondertussen worden steeds meer internationale concerten die dit jaar omwille van het coronavirus al verschoven werden naar een latere datum opnieuw verschoven. Maar niet meer naar een datum dit jaar, wel ineens naar 2021. Het lijkt er steeds meer op dat de sector van de massaevenementen de handdoek voor dit jaar al in de ring gegooid heeft.

Dat zijn de trends die we de laatste weken in onze mailbox terugvinden. Het najaar van 2020 wordt als alles ietwat meezit en de verspreiding van het coronavirus binnen de perken blijft, er dus een van terug naar de basis gaan, een van monologen, danssolo’s, kleinschaligheid. Kleinere budgetten en kleinere winstmarges ook (voor zover er al winst gedraaid kan worden).

Sinds vorig jaar valt het Sportpaleis onder Live Nation Entertainment, Inc. Eerder deze maand zei Michael Rapino, de CEO, zeg maar de baas van deze Amerikaanse concertpromoter dat ie pas verwacht om in de herfst van volgend jaar terug op volle toeren te draaien. Het najaar van 2020? Dat wordt experimenteel afhankelijk van wat de wetenschap doet en welke (nieuwe) feiten zich voordoen. Evenementen in een theatersetting en misschien in sommige Europese landen ook arenashows, ziet hij wel plaatsvinden.

Als we zijn uitspraken die dateren van enkele dagen geleden vergelijken met de trend die zich afspeelt bij hoe voorzichtig de theaters zich gedragen, kunnen we niet anders dan concluderen dat Rapino een optimist is. Mogelijks iets te optimistisch. Maar daar hebben wel meerdere medewerkers bij Live Nation last van, van een gebrek aan nuchterheid en realiteitszin.

Of het Sportpaleis in 2020 opnieuw zal opengaan? Onze initiële vraag die we u nog moeten beantwoorden? Dat hangt van de Jannen af. Niets weerhoudt hen ervan om een danssolo, een monoloog of een stand up comedian te programmeren maar dan voor een zeer beperkt publiek. Maar dan kom je ook meteen bij sfeer en gezelligheid terecht. Daar blinkt de evenementenbunker sowieso al niet in uit. Laat staan dat je er graag zou willen vertoeven met twee stoelen naast je die leeg zijn, zowel rechts als links van je en een lege rij voor en achter je.

Conclusie: het is het ideale moment Jan Van Esbroeck om die spuuglelijke backstage van het Sportpaleis waar geen zonlicht binnenkomt aan te pakken. Het is net nu de ideale gelegenheid om daar renovatiewerken te beginnen.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be