PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Waarom drie weekends Tomorrowland in 2021 complete waanzin is

dinsdag 16 juni 2020


Waarom

Twee dagen nadat de CEO van de Sportpaleisgroep, Jan Van Esbroeck, stelde dat er pas grote concerten van internationale namen kunnen plaatsvinden in het Sportpaleis van zodra er een vaccin is, lanceert Tomorrowland doodleuk het ideetje om volgend jaar drie festivalweekends te organiseren in Boom.

‘Compleet absurd’ vindt Bert Hertogs, hoofdredacteur van Concertnews.be dat de broers Beers in de huidige omstandigheden nu al daarvoor het nodige lobbywerk willen verrichten. Het blijkt dan nog in de eerste plaats uit economische noodzaak, om de afgelasting van dit jaar goed te maken.

‘Toch wel vreemd. Tomorrowland heeft nooit gesproken dat de editie van 2020 afgelast of geannuleerd werd. Wel dat de volgende editie volgend jaar doorgaat. Je kan niet aan de ene kant (naar ticketkopers toe) spreken over een uitgesteld festival, en aan de andere kant het over een afgelasting hebben. Een afgelasting betekent geld keurig terugbetalen aan ticketkopers en daar horen dus andere modaliteiten bij.’

Michael Rapino, de CEO van Live Nation Entertainment, Inc. stelde vorige maand dat ie pas verwacht om in de herfst van volgend jaar terug op volle toeren te kunnen draaien met zijn bedrijf. ‘Het is dan ook op zijn zachtst gezegd een ongelukkige keuze qua timing dat Tomorrowland nu het idee rond drie festivalweekends lanceert terwijl het lang niet duidelijk is of de internationale tours tegen dan al opnieuw op volle toeren draaien’, gaat Bert Hertogs verder.

‘Er is immers totaal geen zekerheid of de festivalzomer van 2021 überhaupt wel zal doorgaan en hoe die er dan zal uitzien. Iedereen richt zijn ogen op een vaccin. Maar iedereen weet ook (hopelijk) dat een virus muteert en de wetenschap altijd het risico loopt achter de feiten aan te hollen. Kijken we naar wat er in Peking op dit moment gebeurt, daar worden sport- en cultuurinfrastructuur en scholen en universiteiten opnieuw gesloten omdat er een opflakkering van Covid-19 werd vastgesteld… De situatie wordt er beschreven als ‘extreem ernstig’. Het getuigt dan ook van lef (en weinig realiteitszin) om 150% zo veel (inter)nationale EDM-liefhebbers naar Boom te lokken volgend jaar dan anders verspreid over drie weekends.’

Daarnaast zou in 2021 op die manier het provinciale recreatiedomein in Boom maar liefst drie weekens op rij niet vrij toegankelijk zijn voor de belastingbetaler, de inwoner van de provincie en dat in de mooiste periode van het jaar. Dat is gewoon schandalig en mogelijks een schending van de rechten van haar inwoners. Openbaar domein wordt op die manier in de zomer de facto privaat domein. Dat kan niet. Een burger heeft het recht om te genieten van de openbare ruimte die de gemeente en de provincie haar aanbiedt.

Dat, naast het feit dat sommige buurtbewoners in Boom en omstreken nu al niet happig zijn om ‘het geluid, een kakafonie van verschillende podia’ in hun trommelvliezen geramd te krijgen, Tomorrowland er tijdens het derde weekend sowieso al erg afgeleefd zal bijliggen (denken we maar aan het gras dat er verre van fris en fruitig nog zal bijliggen) en dus zelf weekend na weekend zal inboeten aan haar premiumgehalte, om maar te zwijgen over hoe zwaar de natuur (fauna en flora) zal afzien van drie weekends bijna onafgebroken gedreun, doet ons hopen dat de gemeenten Boom, Rumst en de provincie Antwerpen dit idee snel naar de prullenmand verwijzen wegens onvoldoende draagvlak op sociaal vlak en qua milieu en volksgezondheid. Want als deze coronacrisis één ding duidelijk gemaakt zou moeten hebben ondertussen, is dat die argumenten belangrijker zijn dan louter de kille economische logica te volgen. 

En dan hebben we het helemaal nog niet gehad over de gezondheid van het personeel van Tomorrowland zelf. Denken we maar aan de stem van de perswoordvoerster wiens stem al tijdens een tweede weekend zo goed als kapot is. Willen Manu en Michiel écht dat we haar in de toekomst de bijnaam ‘De schorre‘ geven? 

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter