PDF-versie voor persoonlijk gebruik

De 31 beste festivaloptredens

woensdag 01 juli 2020


De

Favorietenlijstjes. Iedereen houdt ervan. Behalve wij. Een bloedhekel hebben we eraan om ze te lezen. Laat staan ze zelf maken. Al dat wikken en wegen, aanpassingen doorvoeren, een zevenendertigduizenddrieënveertigste versie checken, en nog niet content zijn. - - zucht - Omdat het niet alles meegeeft wat je meegeven wil, omdat het format je zo fucking beperkt in je journalistieke vrijheid. Maar iedereen houdt ervan. Omdat het snackable is.

Om de Belgische en Europese festivalsector een hart onder de riem te steken die haar editie van 2020 gecanceld zag alsook de vele artiesten en bands die deze zomer niet op de festivalterreinen verwacht worden, doken we in ons archief en zochten we uit welke festivaloptredens uit de afgelopen 12 jaar we ons nog moeiteloos voor de geest konden halen. Omdat juli 31 dagen telt, noemen we deze lijst 'De 31 beste festivaloptredens'. Elke dag in juli klimmen we stilaan naar de top. Op 31 juli maken we onze nummer 1 bekend. Wie dat wordt? Daar mag je alvast voor lobbyen in onze Facebook comments hieronder of een gokje wagen. Geniet van onze lijst!

De 31 werd samengesteld door Bert Hertogs, hoofdredacteur van Concertnews.be sinds 2008 en in die hoedanigheid gaat hij naar enorm veel festivals in binnen-en buitenland. Behalve dit jaar.

24. Coely - Pukkelpop 2018

Coely’s set was gewoon beter dan die van  Kendrick Lamar op Pukkelpop. Ze zong goed en bracht een krachtig, strak optreden. En we waren helemaal wakker na een wel erg kort nachtje (lees: we hadden na een week festivalverslaggeving op Sziget die ochtend een vroege vlucht van Boedapest naar Charleroi zodat we tijdig op het festivalterrein van Pukkelpop zouden kunnen staan om Coely te kunnen zien).

25.  Macklemore & Ryan Lewis Live - Sziget Festival 2014

De Amerikaanse hiphoppers toonden dat het festivalterrein voor het hoofdpodium zijn limieten kent, tot net voor de eet- en drankstanden stonden fans om het duo aan het werk te zien. De twee gaven met hun live band een optreden zoals dat hoort te zijn: opzwepend én met veel inlevingsgevoel voor de festivalgangers.

26. Jessie J - Werchter Boutique 2018Hoewel ze letterlijk haar broek scheurde aan Werchter Boutique, bleek Jessie J over een klok van een stem te beschikken. Een van de weinige openers voor Bruno Mars die ons dat jaar wist te overtuigen en ook op Electric Castle viel de Britse op een wel zeer aangename manier op die zomer.

27.  Blur - Sziget Festival 2013

Blur voor de allereerste keer in Hongarije. In veel opzichten zette de Britse band een verfrissend optreden neer op Sziget festival. Voor het eerst na drie dagen stond het terrein aan het hoofdpodium vol en met opener “Girls and Boys” uit 1994 lokte Damon Albarn en co nog meer festivalgangers – letterlijk – uit hun tent. Tentjes die her en der verspreid zijn op het terrein, op soms maar 100 meter wandelafstand van het hoofdpodium. Dát maakt Sziget onder andere anders dan West-Europese festivals waar er een strikte scheiding tussen festivalzone en kampeerzone gecreëerd wordt. De band toonde ook dat je zo'n massa met een minimum aan showtrucs kan blijven boeien, en dat subtiel gitaar- en bugelspel of meerstemmige vocals niet verloren hoeven gaan in openlucht. Blur was ook letterlijk verfrissend: de set kreeg een stevige bries mee: er was storm op komst die uiteindelijk het eiland niet bereikte. 

28.  Beth Ditto - Rock am Ring 2018

Ditto zette het soort festivaloptreden neer dat nummer na nummer groeide naar een climax. Een concert dat te nemen of te laten was, net als de zangeres zelf. Direct. Rechttoe rechtaan. No nonsense. Wat houden we van zo'n aanpak! Ditto bracht zo'n set waarmee ze zieltjes won. En jawel hoor, ook die van ons. Wat een fenomenale stem heeft ze! Wat een plezier om iemand met zo enorm veel goesting op het hoofdpodium van Rock am Ring te zien als deze 37-jarige Amerikaanse! Beth Ditto op Rock am Ring in het kort: Topwijf. Topoptreden. Toppubliek.

29. Les Truttes - OLT 2017

Les Truttes zette in het Openluchttheater Rivierenhof in Deurne een ‘OMG Boys and Girls' optreden neer. De coverband heeft ons de afgelopen jaren al meermaals overtuigd van hun kunnen, maar hun recentste show ‘The Empire strikes black' is wellicht het strafste dat ze ooit in hun carrière hebben neergezet. Waanzinnig straffe mash ups, medleys die in sneltempo de ene hit na de andere afvuren, krijgen we te horen. Een retestrakke show dus mét heerlijk gevoel voor theatraliteit ook. Kampioenen zijn het, en wat voor kampioenen! Een weergaloos optreden.

30.  Crystal Fighters - Indian Summer Festival 2014

Crystal Fighters bleek op Indian Summer Festival voor dé verrassing te zorgen op het hoofdpodium. Het publiek danste dat het een lieve lust was. De mix van rave techno, folk, met die Baskische instrumenten als detxalaparta, de danbolin en de txistu werkte aanstekelijk én op de dansvoeten. Een stormachtige set bracht het bonte Spaans/Engelse gezelschap die een wel zeer eigen sound creëerde waar het tribale, het percussieve karakter, het zomerse, de ode aan de vrijheid steeds aanwezig is. Waar anders komt zo'n mix het best tot zijn recht als op een podium van een festival?

30. Arsenal - OLT 2008Hoe kan je het festivalseizoen beter afsluiten dan met de band die door verschillende journalisten wordt omschreven als de beste live act in Vlaanderen? Arsenal stond vaak in het OLT. Weer of geen weer, een feestje werd het. Wij onthouden hun passage van 12 jaar geleden.

31. Flashmob Lionel Richie – Do it like Lionel – Dancing on the ceiling - Glastonbury Festival 2015Het tea time slot noemen ze dat op Glastonbury, zo rond een uur of vier. Lionel Richie speelt het op zondag (op vraag van de artiest zelf) en er werd op donderdag ook een heerlijk foute choreografie ingestudeerd tijdens een flash mob voor “Dancing on the ceiling”. Die bleek het volle terrein helaas niet (meer) te kennen. Maar de taferelen op het volgelopen terrein waren op zijn zachtst gezegd buitensporig zoals Richie het zelf beschreef. Tijdens het nummer waar de zanger Jump van Van Halen in stak, kropen er mensen op het dak van een ijscrème wagen om toch maar iets te kunnen zien van het spektakel. Al de rest op het terrein sprong alsof hun leven ervan afhing. Of dat nog niet genoeg was, ging een man helemaal naakt als top van een menselijke toren van 3 man, en leek die zich ook te masturberen bij “All night long”. Dat het terrein zou uitpuilen van festivalgangers stond in de sterren geschreven. “Hello is it sex you are looking for”, “Hello is it Brie you are looking for”, “Hello is it my tent you are looking for” zijn maar enkele vlaggen die we de voorbije dagen zagen passeren aan de Pyramid Stage. De t shirts die op het festival te koop zijn tonen dan weer op de voorkant “Hello” met het hoofd van Richie zoals ie er in de 80s uit zag. Op de achterkant staat “is it mud you are looking for?” Of hoe modder een verkoopsargument is van dit festival. The Glastonbury Free Press kopte vanmorgen trouwens op zijn frontpagina: “After a sensational Saturday, we’re Yeezy like Sunday morning”, een verwijzing naar Kanye én naar Easy van The Commodores. Glastonbury heeft dit optreden dus stevig gehypet.

Haalden het lijstje niet wegens buiten categorie:

David Guetta - Tomorrowland 2012:

Dimitri Vegas and Like Mike - Laundry Day 2015

Groots in falen dat doet de Belgische festivalsector en sommige artiesten ook wel eens. Vaak wordt dat weggemoffeld en haalt dat zelden de pers, laat staan een after movie. Toch zorgen ze net voor herinneringen die nog lang bijblijven. Zoals het optreden van David Guetta op Tomorrowland 2012 waar het geluid plots uitviel door een stroompanne. Het publiek liet het niet aan zijn hart komen, klapte in de handen en zong ‘Hey baby' uit volle borst. Minder fortuinlijk ging het Dimitri Vegas and Like Mike af op Laundry Day 2015. Net op het moment dat ze een sit down georganiseerd hadden en ze de beats opnieuw zouden door de luidsprekers jagen, bleek het na twaalven en de geluidsmannen een strikte curfew te volgen. Gevolg: het publiek zat er gehurkt te wachten om recht te veren. Het moet een van de grootste anticlimaxen zijn geweest die we ooit hebben meegemaakt tijdens een festival. Maar qua boodschap aan de artiesten kon dit wel tellen: dat je maar beter stipt op tijd aan je set kan beginnen …

< Bert Hertogs > 


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter