PDF-versie voor persoonlijk gebruik

De 31 beste musicalsongs

zaterdag 01 augustus 2020


De

Wie concertnews.be volgt weet dat we het musicalgenre erg genegen zijn. In die mate zelfs dat we al enkele jaren meermaals per jaar naar Londen trekken om verslag uit te brengen van wat er speelt op de West End. Omdat het er niet meteen naar uitziet dat het publiek dit jaar nog grote musicalproducties live zal kunnen zien in binnen- en buitenland door de coronapandemie, en om de sector een hart onder de riem te steken, lijst onze hoofdredacteur Bert Hertogs zijn 31 favoriete musicalsongs op.

25. Phantom of the Opera - All I ask of you

‘All I ask of you’ kan samen met ‘Point of no return’ tussen The Phantom en Christine en Christines solo ‘Wishing you were somehow here again’ tot het allerbeste gerekend worden dat Webber schreef. In de video zien we Michael Ball en Sarah Brightman aan het werk tijdens The Royal Albert Hall Celebration for Andrew Lloyd Webber. Webber schreef de rol van Christine in de jaren ’80 speciaal voor Brightman.

26. The Book of Mormon - Sal Tlay Ka Siti

Wie goed luistert naar het hilarische ‘Sal Tlay Ka Siti’ (een verwijzing naar Salt Lake City) dat Nabulungi heerlijk speels en naïef zingt, zal links en rechts ook ‘Let it go’-achtige melodieën horen in The Book of Mormon. Een heerlijke dromerige song die een plek verheerlijkt waar Nabulungi nog nooit is geweest. Ze zingt dus puur op basis van ‘horen zeggen’. Op het einde trekt deze leuke ballad open en mag de zangeres haar vocale kunnen helemaal tonen. Let ook op de klikgeluidjes op de ‘t’ en de ‘k’.

27. Jesus Christ Superstar - I don’t know how to love him

Andrew Lloyd Webber was 22 toen hij de rockopera Jesus Christ Superstar schreef. Die laatste musical – die 54 jaar oud is - gaat over de laatste dagen van Jezus en wordt verteld vanuit het standpunt van Judas die de Romeinen zal informeren dat Jezus op donderdag op de Olijfberg zal zijn. Hij zal hem verraden via de Judaskus op de wang in ruil voor dertig zilverstukken. Woekerleningen, prostituees die hun diensten aanbieden, wapen- en drugsverkopers, Jezus jaagt ze allemaal uit de tempel in Jeruzalem dat een toevluchtsoord van zonde en losbandigheid ondertussen geworden is. Jezus geneest enkele lepralijders. Maria Magdalena uit haar liefde voor hem in het bloedmooie ‘I don’t know how to love him’. In The Barbican Centre wist Sallay Garnett ons vorig jaar ontzettend te ontroeren in een erg doorleefd, met het juiste gevoel gebracht ‘I don’t know how to love him’ net voor de pauze. In de video zien we Melanie C de song brengen uit de arenatour van 8 jaar geleden die te zien was in Australië en het Verenigd Koninkrijk.

28. High School Musical - Start of something new

High School Musical is een waanzinnig energierijke musical die perfect op maat van tienermeiden is geschreven. Sociale groepen, de druk van groepen op het individu, het conflict om voor het algemeen belang te gaan of het individuele, komen hier ruimschoots aan bod. Wie zegt dat er in deze musical een flinterdun verhaaltje zit, heeft het mis. Hier zitten behoorlijk wat sociologische verschijnselen in die ontzettend herkenbaar zijn voor het jonge volkje. Uit de musical selecteerden we ‘Start of something new’ omwille van de positieve boodschap om je open te stellen voor nieuwe mogelijkheden en in dit geval ook een relatie.

29. SIX - Heart of Stone

In 2017 zag Six the musical het levenslicht. Sindsdien is de productie een echte hype onder tieners, ook in Londen waar het sinds begin 2019 geprogrammeerd staat in het Arts Theatre. Een tamelijk klein theater. Gevolg: de show is maanden op voorhand uitverkocht. Een zeer feministische musical is Six met enkel vrouwen op het podium, zes zangeressen en een volledig vrouwelijke band. Tijdens het popconcert waarin we de zes vrouwen van Henry VIII hun levensverhaal zien passeren, nemen ze het op tegen elkaar. Met een knipoog naar de talentenshows op tv willen ze namelijk uitzoeken wie van hen het hardst heeft afgezien met Henry VIII. Wat deze productie ook zeer geslaagd maakt, is dat elke zangeres/elk personage een song kreeg die refereert naar een bestaande popzangeres. Catherine of Aragon klinkt als Beyoncé en Shakira, de wat rebelsere Anne Boleyn als Lily Allen en Avril Lavigne, Anna of Cleves als Nicki Minaj en Rihanna, Katherine Howard als Ariana Grande en Britney Spears, Catherine Parr als Alicia Keys en Emeli Sandé en Jane Seymour als Adele en Sia. Hoewel alle songs erg sterk zijn, is onze favoriet met stip ‘Heart of Stone’. Op het cast album hoor je dat in de versie van Natalie Paris (als Jane Seymour). Een prachtige intense pianoballad met basic en soms repetitieve staccato akkoorden waarop vervolgens strijkers te horen zijn. Een song die gaandeweg opentrekt, terug wat neerlegt om finaal met een joekel van een vocale uithaal te verrassen. Kippenvel!

30. The Book of Mormon - Baptize MeEr bestaat geen twijfel over. Het negen jaar oude Baptize me uit de musical The Book of Mormon is erg dubbelzinnig en grappig. En dat niet alleen. Het is een verdomd goeie musicalsong die alle klassieke ingrediënten bevat, inclusief de opbouw naar een - euh - climax.

31. Amélie – Times Are Hard For DreamersHet zijn harde tijden voor dromers. De song komt uit Amélie de musical dat getrouw het verloop volgt van de film. Een zeer dromerige, hartstochtelijke, fantasierijke, speelse voorstelling vol joie de vivre dus die prikkelt in het koude en grijze van een anonieme stad. De Frans-Canadese Audrey Brisson (o.a. Cirque du Soleil) die met haar ogen kan praten, zorgt samen met strijkers, piano, accordeon, cajon, en dwarsfluit voor een heerlijk warm en gezellig folky klankbedje waar je instant verliefd op wordt. Een nummer dat deze wereld nu meer dan ooit nodig heeft.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be