PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Cultuursector: goede ventilatie belangrijke voorwaarde om naar 1 vrije stoel tussen bubbels te mogen gaan

dinsdag 08 september 2020


Cultuursector:

De Crisiscel Cultuur heeft zijn slag thuis gehaald. Culturele huizen kunnen nu 60% en meer toeschouwers per voorstelling ontvangen als ze daar lokaal de toelating voor krijgen van hun burgemeester (de maximum capaciteit is op federaal vlak immers nog steeds begrensd op 200 toeschouwers indoor en 400 outdoor).

Dat er nu toch meer zal kunnen, komt omdat virologen, de Crisiscel Cultuur en Vlaams Minister van Cultuur Jan Jambon het eens zijn geworden dat één stoel tussen elke toeschouwer of bubbel vrij laten volstaat. Er hoeven ook geen rijen meer vrij gehouden te worden voor en achter de toeschouwers. Maar er zijn wel wat voorwaarden aan gekoppeld. Zo dienen toeschouwers een mondmasker te dragen om de verdere verspreiding van COVID-19 tegen te gaan.

Het persbericht dat de Crisiscel Cultuur stuurde naar de verschillende redacties in ons land die ertoe doen, waaronder Concertnews.be, stelt verder ook dat Celeval, een gebouwenbeheersysteem met CO2 sensoren (meter) als voorwaarde meegeeft. Kortom: een goede ventilatie en luchtkwaliteit zijn absoluut noodzakelijk om te mogen opschalen. Verder spelen factoren als crowd management, mondmaskers en hygiënemaatregelen ook mee, vult viroloog Marc Van Ranst aan.

Concertnews.be is blij met de voorwaarden die Celeval oplegde. Immers, heel wat culturele zalen dateren van de jaren ’70 en ’80 en investeerden de afgelopen jaren niet of onvoldoende in ventilatie. Zij zullen dan ook niet kunnen opschalen tot 60% en meer. ‘In putteke winter ga je daar met koppijn buiten.’ weet hoofdredacteur Bert Hertogs.

‘Jammer is dat er geen extra beschermende maatregelen voor gepensioneerden, toch wel een risicodoelgroep, vermeld worden. Heel wat culturele huizen teren immers op deals met Okra en kortingen die ze voor 65-plussers geven om hun zalen ietwat te vullen. Die toeschouwers verdienen in mijn ogen om tijdens matinees bijvoorbeeld een striktere interpretatie van deze maatregel te bekomen.’

Concertnews.be stelt verder vast dat vooral het model om voorstellingen terug wat economisch rendabel te maken in Vlaanderen het heeft gehaald van comfort bieden voor het publiek. In Nederland is er bijvoorbeeld geen limiet gezet op de maximumcapaciteit. Daar dienen cultuurliefhebbers ook geen mondmasker te dragen in de zaal, ook niet bij het betreden van het gebouw. In ruil daarvoor blijven er weliswaar bij onze Noorderburen wel rijen voor en achter toeschouwers vrij alsook twee vrije plaatsen tussen elke toeschouwer of bubbel. Het maakt naar een voorstelling (van twee uur of langer) kijken zo veel aangenamer! Plus, ik vrees dat in ons land van zodra het zaallicht uitgaat ook de mondmaskers bij veel toeschouwers uit zullen gaan. Hier wordt dus een (hopelijk berekend) risico genomen.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter