PDF-versie voor persoonlijk gebruik

De beste audities bij K2 zoekt K3

zaterdag 30 oktober 2021


De

Foto: VTM

Ze zijn gekend, de 12 overgebleven kandidaten die in de running zijn om Klaasje te vervangen bij K3. Een van hen wordt het: Diede, Remi, Kato, Celester, Giana, Dirk, Chanel, Manou, Justine, Julia, Luca of Amy. De eerste negen stootten op eigen kracht door naar de studioshows (Babette viel af na het bootcamp). De laatste drie (ook Jemaima en Elise zagen hun K2 zoekt K3-verhaal ten einde komen na het bootcamp) werden gered door het productiehuis uit Schelle. Wat valt op? Een oververtegenwoordiging van maar liefst 6 blonden (incl. Remi). Met drie (Luca, Dirk en Remi) zijn de mannen ondervertegenwoordigd. Er is zelfs helemaal geen X die doorstoot. Met de exit van Elise na het bootcamp zal de lgbtqi+-gemeenschap ook al niet langer vertegenwoordigd zijn in de studioshows (wat ook maatschappelijk totaal niet representatief is), en kijkers van kleur zien geen enkel Aziatisch type straks deel uitmaken van de ondertussen vierde K3-formatie. Chanel is de enige deelneemster van kleur die nog overblijft tijdens de studioshows en is de enige die alle kleuren van de regenboog vertegenwoordigt (1 op 12 is totaal geen correcte weerspiegeling noch van de Vlaamse, noch van de Nederlandse samenleving). Verder is er niemand met een maatje meer, of een fysieke of mentale beperking te bespeuren. Met andere woorden, de selectie die al weinig divers was, werd na het bootcamp nog minder divers. Arm Vlaanderen en Nederland. Arm K2 zoekt K3.

In Londen zie je kindershows (zoals Peter Pan bv.) met een actrice in een rol die in het echte leven geen onderarm en hand heeft. Kinderen vinden dat daar de normaalste zaak van de wereld en worden daar niet angstig van. Hier moet je naar specifiek theater gaan met een cast vol mensen met een beperking om ze überhaupt aan het werk te kunnen zien. En op tv zijn de Chris en Yves van deze wereld ook al een tijdje niet meer te zien tussen mensen zonder beperking. Durft Maarten Janssen, channel manager bij vtm, die nog met me studeerde in het hoger onderwijs, mee voor een inhaalbeweging te gaan inzake inclusie? Een versnelde evolutie, of waarom geen rebelse revolutie die broodnodig is?

Wat vooral opvalt, is dat Studio 100 met twee witte hetero blondines van de drie overgebleven geredde deelnemers duidelijk ook het klassieke recept niet willen laten varen. Wij vrezen dat het straks meer van hetzelfde zal zijn, en het stereotype traditionele beeld van K3 zal blijven bestaan.

Een andere vaststelling is, hoewel tijdens de bootcamp-aflevering 'For the first time in forever' uit Frozen een tijdje op de achtergrond te horen was, dat we een al dan niet onbewuste imagolijn terugvinden in K2 zoekt K3 waar Studio 100 zichzelf weliswaar subtiel op de borst lijkt te kloppen. Heb je een Disneyverleden als kandidaat, kan je het schudden. Zit je bij Deep Bridge (Mamma Mia!)? Sorry. Heb je in The Sound of Music gestaan, kan je gigantisch goed zingen als man maar ben je wat groot? Sorry. Heb je zoals de negentienjarige Megane uit Sint-Genesius-Rode ervaring als danseres bij #LikeMe en beschik je weliswaar over een kelig stemgeluid (waar je volgens ons logopedisch wél iets aan kan doen, Samantha maar dat gewoon erg veel tijd vergt) dan kan je het ook schudden.

Als je dat vaststelt samen met het feit dat Remi, die wél een Studio 100-verleden heeft als Wickie de viking, meer dan een volle aflevering op de eerste stoel zat, kan dat als een statement gezien worden van de producent uit Schelle die zich hier mogelijks als superieur ten opzichte van andere spelers uit de sector wil voordoen. Helemaal erover vonden we Ingeborgs mening dan ook met ‘Disney on ice misschien dan? Daar zoeken ze soms ook nog mensen!’ waarop Gordon laconiek ‘Onder het ijs’ zegt en Ingeborg daar hartelijk om moet lachen tijdens de auditie van de 24-jarige Luna uit Sint-Niklaas die niet helemaal op rolletjes liep met haar rolschaatsen aan. Ook hier wringt het bij ons, het voelt erg oncollegiaal (en op het randje van lasterlijk) aan ten opzichte van een van de grote concurrenten van Studio 100. Dat het productiehuis uit Schelle en vtm dit lieten passeren, vinden we dan ook onbegrijpelijk. Het zeer professionele Disney on ice heeft trouwens erg goeie ijsschaatsers – wereldtop zelfs - op hun pistes staan. En eindigt ook jaarlijks hoog in de verkoopcijfers van internationale tours. Bij Studio 100 dateert dat toch alweer van de afscheidsshow van Karen, Kristel en Josje. Overigens, namen de collega’s van HLN toen dat nieuws over van ons met bronvermelding naar concertnews.be zoals het hoort.

Dat de beoordeling niet altijd correct verliep bij K2 zoekt K3, bewijst het voorval rond de 26-jarige Shelby uit Rotterdam in de vijfde auditieshow. Zij deed het ‘kill’-teken naar Luca die op dat moment op de tiende stoel zat en er dus door haar uitgeflikkerd kon worden. Bij Hanne klonk het prompt dat die attitude niet bij K3 past terwijl Luca later verklaarde dat het om te lachen was en de twee elkaar kennen. Wat helemaal niet om mee te lachen is, is dat de meeste punten van het publiek tijdens de audities naar Diede gingen. Zij stond tot eind vorig jaar met een blackface op het podium. Sommige kijkers vragen zich dan ook - terecht – op social media luidop af of Studio 100 en vtm het wel menen met die diversiteit (met als enige overgebleven kandidate van kleur Chanel en de recente uitschakeling van Jemaima) waar ze voor willen gaan ... Of het moet zijn dat dit een bewuste zet is om het programma dat al controversieel is nóg controversiëler te maken. Als het over de tongen gaat, kan dat de kijkcijfers namelijk beïnvloeden ...

De vijf beste audities van K2 zoekt K3 volgens ons? De beste vijf kandidaten van toen zijn ondertussen uitgeschakeld. Om maar te zeggen dat we twijfels hebben of het wel goed zit met dit format en of het nog van deze tijd is om met kandidaten verder te gaan ‘die in het plaatje passen’ wat erg nineties denken is terwijl er in de cultuursector – gelukkig maar – steeds meer blind gecast wordt. Om maar te zeggen dat we vinden dat onze samenleving zoals wij ze kennen onvoldoende weerspiegeld wordt in de studioshows van K2 zoekt K3. Een gemiste kans voor Studio 100 en vtm om zich aan te passen aan de huidige tijden…

1. Chanel – Telepathie (VW: 2) 

Die naturelle vrolijke uitstraling! Die sprekende ogen en haar lach zijn zo ontwapenend. Ze spat gewoon van het scherm en zingt en danst zeer goed terwijl ze met haar drieëntwintig lentes qua leeftijd ook wel naast Marthe (25) en Hanne (27) kan staan. Ook Gordon blijkt fan tijdens de eerste aflevering van K2 zoekt K3. ‘Na al die jaren drie blanke meisjes moet der gewoon eens een meisje met een kleur zijn en dan kan je ook nog eens goed zingen.’ zegt ie waaraan hij toevoegt dat hij haar een heel lekker leuk K3’tje vindt. Chanel is echter uitgeschakeld na de tweede studioshow.

2. Mats – Loko Lé (NEW)

De negentienjarige Mats uit Amsterdam bracht Loko Lé in de vijfde aflevering. Hij studeert toneel en kleinkunst en trad op in The Sound of Music. Vergeet Luca, Dirk en Remi. Dit was de beste auditie van een man bij K2 zoekt K3. Hij is zo’n aanstekelijk figuur volgens Natalia die heel goed gezongen heeft en daarnaast ook nog eens zo schattig is. ‘Misschien was dit wel de beste auditie op zanggebied die we gehad hebben.’ stelde Gordon. En toch is Mats uitgeschakeld ook al was hij de puurste, meest enthousiaste man die we in vijf afleveringen hebben gezien. Iemand die zich smeet.

3. Demi – Oma’s aan de top (VW: 3)

Dé quote van de vierde aflevering van K2 zoekt K3 komt alweer van Gordon. Hij vat ons gevoel samen van de reeks tot nog toe: ‘Ik snap er helemaal niets van. Wat een slecht publiek!’ Dat zegt ie wanneer de 23-jarige Demi uit Zundert na haar auditie met Oma’s aan de top uitgeschakeld is. Ze studeert geneeskunde en zag er met haar wit topje en witte broek precies uit als een origineel K3 lid uit de beginperiode van de meidengroep. Net als bij Gordon gingen ook bij ons alle bellen rinkelen. Er zitten echt wel kandidaten op een golden seat die veel minder steady klonken dan Demi. Vandaar dat we haar prestatie meer dan het voordeel van de twijfel gaven. En vooral het een gemiste kans vinden omdat ze toonde dat ze absoluut wil groeien als kandidate en hard wil werken. Zij komt dus in ons lijstje met namen van deelnemers die ten onrechte uit het programma geflikkerd zijn. In de tweede aflevering was dat Melissa met ‘Je hebt een vriend’ en in de derde Jess met ‘Kuma He’.

4. Melissa – Je hebt een vriend (VW: 5) 

In de tweede aflevering van K2 zoekt K3 zong de 23-jarige Melissa uit Amsterdam ‘Je hebt een vriend’. Natalia kan dan wel een punt hebben, dat de song nogal vlak gebracht werd, maar vocaal was Melissa die niet toevallig docent muziek is met stip een van de beste om niet te zeggen dé beste van de tweede aflevering. Samantha: ‘Ik vind deze auditie veruit de beste die ik heb gezien tot nog toe. Ik vind dat je het echt fantastisch hebt gedaan. Je hebt me echt geraakt.’ Melissa is na de tweede aflevering echter uitgeschakeld bij K2 zoekt K3. On-be-grij-pe-lijk. Wij hadden ze dus wel met Gordon door de wasstraat willen zien gaan. Dat had leuke tv op kunnen leveren. Daar ontbrak het dan ook wat aan in de tweede aflevering. 

5. Judy - Pina Colada (NEW)

De 22-jarige Judy uit Nieuwleusen - ‘een iets stevigere meid’ aldus Gordon - studeert musical en dans. Zij bracht Pina Colada op een powervolle, intrigerende manier en nam de moeilijke noten vlot. We kregen haar te zien zoals ze is en speelde geen rolletje. Samantha vulde aan dat ze een ander type is dan alle anderen die al op een stoel zaten. Wel dit type is nu niet vertegenwoordigd in de studioshows en dat vinden we niet ok. Zeker omdat er meer Judy’s rondlopen in Vlaanderen en Nederland dan pakweg Amy’s. Jammer dus dat Judy uitgeschakeld is. We plaatsen haar in het rijtje (Demi, Melissa, Jess) van onterechte afvallers die om de een of andere manier wellicht afgerekend werden door hun looks waar je makkelijker aan kan werken dan aan zangtechniek.

Uit onze lijst verdwenen: 

Diede – Lollypopland (VW:1)

In de vierde aflevering van K2 zoekt K3 werd Remi ein-de-lijk uit zijn stoel geflikkerd door de 20-jarige Diede uit Someren die wat op Laura Tesoro lijkt, iets gemeens heeft met Klaasje, want ze speelt zelf ook dwarsfluit en dagelijks in de kinderopvang werkt. Haar ‘Lollypopland’ had iets fris, iets heel puur en bezit de magie van K3. Ze bezorgde ons net als Marthe kennelijk ook kippenvel. De song waarmee ze auditeerde, is dan ook een van onze favoriete nummers van K3, naast Toveren en Niet verjaardagsfeest, omdat ook wij dromen om ooit koningin te zijn van Lollypopland. Wij zijn het eens met Gordon dat dit de beste auditie tot dusver was. Een te gekke auditie waarbij alles klopte volgens Samantha. En of. Maar op social media zwelt de kritiek aan omdat Diede tot eind vorig jaar naast een blackface optrad. Sommige kijkers vragen zich dan ook - terecht - luidop af of Studio 100 en vtm het wel menen met die diversiteit waar ze voor willen gaan ... Of het moet zijn dat dit een bewuste zet is om het programma dat al controversieel is nóg controversiëler te maken. Als het over de tongen gaat, kan dat de kijkcijfers namelijk beïnvloeden ...

Manou – Kusjessoldaten (VW:4)

De 21-jarige Manou uit Beilen bracht met Kusjessoldaten een heerlijke aanstekelijke versie. Ze geeft les in een musicalschool en dat is vocaal er ook aan te horen. Gordon en Ingeborg marcheerden mee tijdens het nummer net als enkele toeschouwers die Manou helemaal meekreeg. De twintiger straalt zowel rust als vrolijkheid uit en dat kan perfect passen bij K3. Haar goede prestatie, betekent het einde voor Jolien bij K2 zoekt K3 in aflevering 4. Tot dan zat die het langst op een golden seat, sinds aflevering 1 namelijk.

Kato - Oya Lélé (VW: OUT)

De 24-jarige Kato uit ‘s-Gravenwezel die klinisch psychologe is en in een coverband speelt, stoot door naar de studioshows met Oya Lélé. Ze speelde ook haar troef uit, dat haar voornaam met een K begint en wil zo terug een K’tje in K3 loodsen. De vier juryleden, zelfs Samantha die herstelde van een val van haar paard, gingen mee rechtstaan en dansen terwijl Hanne vond dat deze kandidate wat weg had van Julia Roberts. 

Jess – Kuma He (VW: OUT)

Net als in de tweede aflevering, is ook nu weer de beste zangeres uitgeschakeld. In de tweede aflevering was dat Emma. In de derde de 25-jarige Eindhovense ‘Outgoing, toffe’ Jess aldus Ingeborg. Zowel Jess als Emma zijn muziekdocenten én dat hoor je ook. Samantha prees dan ook dat Jess een heel moeilijke hoge noot vlotjes haalde en stelde vast dat ze het publiek moeiteloos om haar vinger gewonden had. Totaal irrelevant was haar commentaar dan weer dat ze ‘goeie tanden in haar gezicht’ had. Maar Jess haalde 40 sterren van het publiek te weinig om een stoel te versieren. ‘Een heel leuke meid maar ik zie ze niet in de formatie van K3’ aldus Natalia, ’13 in een dozijn’ voegde Gordon daaraan toe die – gelukkig – meteen overrulet werd door Natalia omdat ze beter zong dan dertien in een dozijn. 

Celester – Bubbel (VW: OUT)

Celester uit Bilthoven studeert mondzorgkunde, refereerde in haar witte outfit met goud naar de Eyo-toer en legde de link naar de coronacrisis met het emotionele Bubbel dat niet echt steady was volgens ons. ‘Dit was geen auditie, dit was een optreden’ vond Kürt echter. Ingeborg gooide er een ‘wauw’ tegenaan en bleek kippenvel gekregen te hebben wat voor haar een tien is. Wij hebben ernstige twijfels maar vinden haar beter in het plaatje passen dan pakweg Giana die eerder dus uit onze top 5 vloog.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter