PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Red Notice ★★★★

zondag 21 november 2021Netflix

Red

Red Notice is al enkele dagen de best bekeken film op Netflix. Geheel terecht want deze Amerikaanse actiekomedie die maar liefst 200 miljoen dollar kostte, klopt moeiteloos zijn genregenoten die dit jaar wél een bioscooprelease kregen maar een stuk zwakker zijn. Een boeiend script, met heerlijke dialogen (‘Waarom draag je dat haarnetje, je bent kaal?’, ‘Ik stuur je naar de ergste plek ter wereld.’ – ‘Je Instagramaccount?’), en details (zo verwijst een bootje in het begin van de film naar Titanic: ‘We’re gonna make it, Rose’, is er onder andere een verwijzing naar Jurassic Park wanneer Nolan denkt dat stieren net als een T rex slecht kunnen zien en Cats: ‘de auditieband van Vin Diesel voor Cats bestaat echt’) zorgen daarvoor. Maar uiteindelijk is het de sterrencast die het allemaal ook weet waar te maken. Dwayne Johnson zien we als John Hartley aan het werk, Ryan Reynolds als Nolan Booth en Gal Gadot als Sarah Black/The Bishop. En er is zelfs een korte cameo van niemand minder dan Ed Sheeran die even ‘Perfect’ zingt.

In Red Notice, dat verwijst naar de allerhoogste aanhoudingsbevel van Interpol voor een verdachte, wil een rijke Egyptenaar de drie eieren van Cleopatra (drie kunstwerken) aan zijn dochter Cleopatra schenken tijdens haar huwelijk. Deze juwelen zou Marcus Antonius immers tweeduizend jaar geleden gegeven hebben aan zijn geliefde. Maar die zijn in de loop der jaren verspreid geraakt over de planeet.

Om die terug bij elkaar te krijgen zet ie The Bishop (Gal Gadot) in. Een ei bevindt zich in het Museo Nazionale di Castel Sant‘Angelo in Rome, het ander in Valencia bij een rijke wapenhandelaar Sotto Voce (Chris Diamantopoulos). Het derde, weet niemand waar het is, behalve Nolan Booth dan. Vandaar ook dat ook hij de andere twee juwelen wil te pakken krijgen. Alleen steekt John Hartley daar in Rome een stokje voor. Hij heeft al snel door dat het ei dat er tentoongesteld wordt ondertussen verwisseld is en zet de achtervolging in net als Das (Ritu Arya) die het onderzoek leidt bij Interpol.

Nolan ontsnapt echter en geraakt thuis in Bali. Maar daar wacht John al op hem en wordt ie opgepakt. The Bishop heeft zich vermomd als lid van het aanvalsteam van Das en wisselt het echte ei om in een vals. Das stelt John daarvoor verantwoordelijk, stelt vast dat ie op de dag van de roof en aanzienlijke som ontving op zijn rekening en ontdekt ook dat hij geen papieren kan voorleggen dat hij een FBI-agent zou zijn. Zo belandt hij samen met Nolan in dezelfde cel. Ze slaan het op een akkoordje om uit de zwaar bewapende Russische gevangenis te ontsnappen om The Bishop te verslaan die nu blijkbaar in haar eentje op eierenjacht is. Maar dan kent Red Notice nog enkele heerlijke plotwendingen en lijkt er behoorlijk wat gedaan alsof zijn in de film.

Red Notice biedt humor en actie van alle soort, ontsnappingen, een vleugje mysterie en detective (zo moeten de twee respectievelijk een vingerafdruk en een smartphone bemachtigen om de schatkamer in Valencia te kunnen openen terwijl Sarah dat helemaal anders aanpakt), achtervolgingsscènes en zelfs een moment waarbij de twee mannen oog in oog komen te staan met een stier. Maar het heftigst van al is de confrontatie met The Bishop zelf. Héérlijk blijven we dat vinden, een vrouw (Gal Gadot) in rode cocktailjurk die enkele minuten eerder nog zwoel de tango danste met Dwayne Johnson, maar hem daarna gewoon vloert. Dé scène uit Red Notice die ons echter het langst zal bijblijven is ongetwijfeld die tussen Gadot en Johnson wanneer zij hem ter hoogte van zijn kruis elektrocuteert en daarbij ‘Downtown’ van Petula Clark zingt. ‘She’s a good singer’ klinkt het dan. En of dat zo is.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!

Steeds op de hoogte blijven? Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief.

* verplicht veld


Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter