PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Sing 2 ★★★1/2

zaterdag 4 december 2021Kinepolis Antwerpen

Sing

Vanmiddag ging in Kinepolis Antwerpen de Vlaamse versie van Sing 2 in première. Niemand minder dan o.a. Daan, Billie Leyers, Rik Verheye, Walter Baele en de innemende Sien Eggers waren aanwezig in zaal 24 om het eindresultaat te zien. Wat veel mensen namelijk niet weten, en wat Sien treffend aanhaalde tijdens een interview met haar jongere naamgenote die Ketnetwrapster is, is dat stemmenwerk doen voor animatiefilms een behoorlijk eenzame bezigheid is. Toneel, tv en films zijn doorgaans teamwork, waarbij je samen met je collega’s op de set of op het podium staat. Maar bij animatiefilms ben jij het en de stemmenregie in een studio. Gescheiden met glas ertussen.

Het is die eenzaamheid, dat gevoel, dat ze ook steekt in haar personage Miss Crawly, een oudere wat excentrieke leguaan met een glazen oog die de administratief assistente is van de koala Buster Moon (Rik Verheye). Moeiteloos weet deze leguaan het hart te veroveren van de Ketnetters in de zaal. Als er gelachen wordt, dan is het niet zelden om wat Miss Crawly allemaal meemaakt. Eggers mag zowel een breekbare en oude dame neerzetten als een hippe vrouw die nog van aanpakken weet wanneer zij alle touwtjes in handen krijgt wanneer ze Buster Moon moet vervangen. Die twee uitersten, gaat de actrice zeer goed af.

Sing 2, wiens trailer flitsender is geworden dan de film zelf, gaat eigenlijk vooral over mentale gezondheid. Wanneer Buster Moon in zijn theater waar hij Alice in Wonderland opvoert, een productie die veel succes geniet, een talent scout Suki over de vloer krijgt merkt hij dat ze al voor de pauze weg is. Ze ziet niets in de olifant Meena (Billie Leyers), het discovarken met Duits accent Gunter (Walter Baele), het varken Rosita (Vicky Florus) en de gorilla Johnny (Louis Thyssen). Dat harde verdict hakt er stevig in bij deze lokale sterren. In die zin dat ze hun talent in vraag gaan stellen.

Buster Moon is echter getriggerd en wil met hen naar Redshore City om daar rechtstreeks auditie te doen voor Jimmy Crystal die ie-de-reen die dag wegbuzzt. Het levert overigens een van de leukste en meest dynamische scènes van de prent op die ook stevig knipoogt naar talent shows op tv. Ook zij worden allemaal afgewezen tot Buster Moon laat vallen welk idee hij had, een sci-fi musical waarbij een varken 4 planeten zou bezoeken op zoek naar dé ster waar al 15 jaar niets meer van vernomen is: de leeuw Clay Calloway die een rockster was. Hij zegt dat hij Clay (stem van Daan die zeer sterk werk aflevert, zangstem van Bono) kent. Maar dat is niets dan gebluf.

De leeuw blijkt enkele jaren geleden zijn geliefde verloren te hebben en is dat gemis nog niet te boven gekomen. Buster Moon stuurt Miss Crawly op hem af maar die komt met een oogappel, een zwaar gehavende sportieve rode huurwagen, en helemaal onder de paintballverf terug. De klok begint ondertussen stevig te tikken richting première. Crystals geduld geraakt op en hij heeft door dat de koala hem wat heeft wijsgemaakt als hij hoort dat Clay’s advocaten helemaal niet op de hoogte zijn van een samenwerking!

En dan zijn er nog de vele mentale issues waar de andere dieren mee kampen die ze moeten zien te overwinnen omdat hun zelfvertrouwen een deuk heeft gekregen. Meena is verlegen en slaagt er maar niet in om op een geloofwaardige manier iemand die verliefd is te spelen tijdens een duet met de verschrikkelijk egotrippende jak Darius. Rosita, die de hoofdrol beet heeft, heeft dan weer schrik om letterlijk een sprong in het diepe te wagen tijdens een stunt, Meena van haar kant heeft figuurlijk schrik om dat te doen, om te zeggen tegen Alfonso, een olifant die buiten ijsjes verkoopt dat ze wat voor hem voelt. Zelfs Johnny twijfelt aan zichzelf wanneer hij letterlijk en figuurlijk constant onderuit gehaald wordt door de neusaap Klaus Kickenklober die zijn dansleraar is. En dan is er nog de dochter van Crystal, Porsha, een oververwend nest, een wolf die alles krijgt wat ze wil van haar vader. Zij neemt de hoofdrol van Rosita over. Alleen zal blijken dat ze niet kan acteren …

Sing 2 draait muzikaal vooral rond U2 en werkt dan ook naar die finale toe, de comeback van Clay Calloway. De film integreert onder andere ‘Where the streets have no name’, ‘I still haven’t found what I’m looking for’, ‘Stuck in a moment you can‘t get out of’ en ‘Your song saved my life’ om net als het openingsnummer ‘Let’s go crazy’ van Prince de ouders te plezieren. Maar er is ook recenter materiaal in verwerkt zoals ‘Bad Guy’ van Billie Eilish, ‘There‘s Nothing Holdin‘ Me Back’ van Shawn Mendes, en ‘A sky full of stars’ van Coldplay zodat ook de jongeren helemaal kunnen meezingen van achter hun mondmasker.

Met de recente verstrengingen die het Overlegcomité heeft aangekondigd tot 28 januari 2022 naar aanleiding van de vierde coronagolf waarbij er geen evenementen dit weekend meer mogen doorgaan die meer dan 4.000 toeschouwers en vanaf maandag 200 toeschouwers zouden verwelkomen, mag één ding duidelijk zijn. Dichter dan bij een grootse concertervaring dan dit ga je op animatievlak niet komen in ons land en dat gedurende minstens twee maanden.

< Bert Hertogs >

Sing 2 komt op 22 december 2021 uit in de bioscoop


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!

Steeds op de hoogte blijven? Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief.

* verplicht veld


Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter