PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Licorice Pizza ★

donderdag 6 januari 2022Kinepolis Antwerpen

Licorice

Een ganse film dachten we ‘wat is dit?’ toen we Licorice Pizza, de jongste coming of age dramedy van Paul Thomas Anderson zagen. Een prent overigens waar we de humor niet echt van inzien. We zijn in 1973 wanneer de vijftienjarige Gary Valentine (Cooper Hoffman), die bekendheid geniet als kindacteur, verliefd wordt op de tien jaar oudere Joodse Alana Kane (Alana Haim) die hij op school ontmoet wanneer hij foto’s moet laten maken. Zij is fotografie-assistente en hij is de enige die haar spiegeltje en kam aanneemt om zijn haar nog een laatste keer te checken voor ie zich laat fotograferen. Onderweg geraken ze aan de praat en vraagt hij haar om die avond met haar op restaurant te gaan. Uiteindelijk komt ze ook opdagen.

Valentines personage is gebaseerd op dat van Gary Goetzman. In Licorice Pizza zien we verder Harriet Sansom Harris als Mary Grady, die Gary’s agent speelt. Grady was een talent agent die kinderen boekte.  Gary’s moeder Anita (Mary Elizabeth Ellis) verzorgt de pr voor enkele restaurants. Dat is de reden waarom hij Alana op een dinertje kan trakteren. Het kost hem namelijk niets. De twee raken bevriend al is Gary vooral meer dan in vriendschap geïnteresseerd. Zij houdt de boot af omwille van het grote leeftijdsverschil.

Maar wanneer Gary in New York wordt verwacht voor een televisieshow blijkt zijn moeder in Las Vegas te zitten. Als minderjarige kan hij niet zonder begeleiding van een meerderjarige met het vliegtuig reizen, dus vraagt hij Alana als begeleidster. In het vliegtuig leert ze Lance (Skyler Gisondo) kennen waar ze een relatie mee begint wat Gary jaloers maakt. Die relatie loopt spaak wanneer blijkt dat die kerel zich wel heeft laten besnijden maar aan tafel niet het gebed wil opzeggen en zich uit als atheïst. Alana’s vader aanvaardt dat niet. Het meisje is van Joodse komaf merken we dan.

Ook zij zal een castinggesprek hebben en zo in het wereldje van Gary belanden wanneer ze een auditie doet met Jack Holden (Sean Penn wiens personage gebaseerd is op dat van William Holden). In het restaurant Tail o’ the cock waar ze samen eet met Holden komt ze verleidelijk uit de hoek wat ook weer Gary jaloers maakt. Filmregisseur Rex Blau (Tom Waits) komt erbij zitten en Alana zit er dan voor spek en bonen bij. Zo stelt Licorice Pizza het paternalistische van de jaren ’70 aan de kaak. Holden blijkt een grote fan van motors en Blau overtuigt hem om een stunt nog eens opnieuw te doen met Alana achterop. Hij is nog maar net vertrokken en ze valt al van de moto (wat ook weer het ego-driven karakter van mannen onderstreept) en na de stunt valt Holden die ook behoorlijk wat glazen alcohol opheeft.

Gary en Alana beginnen een waterbedbedrijf Fat Bernie’s en stoppen ermee wanneer de oliecrisis zich aankondigt. Die oliecrisis zorgt er ook voor dat hun truck stilvalt onderweg wat een van de pot gerukte autoscène oplevert in achteruit waarbij Alana poogt om te blijven bollen (na verloop van tijd ook vooruit) zelfs door het rode licht tot aan het eerstvolgende benzinestation dat hoogstwaarschijnlijk droog staat. Daarop gaat zij als vrijwilliger werken voor Joel Wachs (Benny Safdie) die meedoet aan de burgemeestersverkiezingen maar nogal chaotisch en slordig is.  Alana voelt wat voor Wachs maar die blijkt een verdoken homo. Het mag niet geweten zijn dat ie een relatie heeft met Matthew (Joseph Cross) en dus moet Alana naar het restaurant komen waar de twee zitten en met Matthew arm in arm naar huis gaan omdat er de ganse tijd een man Wachs’ doen en laten in het oog houdt.

Hoewel Gary’s vriendschap met Alana over is, zij vindt hem onvolwassen, hij haar een ‘oudje’ nodigde hij haar toch uit om de opening van zijn speelhal met flipperkasten bij te wonen. Slim als hij is, had ie namelijk opgevangen bij het campagneteam van Wachs, dat dit soort amusement opnieuw gelegaliseerd zou worden, zodat hij meteen ook de commerciële opportuniteit ervan inzag. Maar zij komt niet opdagen omdat ze Wachs moest helpen met Matthew. Ze zijn allebei op zoek naar elkaar wanneer ze elkaar kwijt geraakt zijn …

Licorice Pizza is een uiterst bevreemdende film die ontzettend lang duurt, bijna twee uur en een kwartier voor een verhaal dat minstens een half uur korter verteld kon worden. De boel sleept dus bijzonder en sommige scènes lijken bij momenten uit het niets op te duiken en dan weer te verdwijnen. Wat de ervaring nog bevreemdender maakt is dat veel filmcritici deze prent het maximum van vijf sterren geven. De film won trouwens ook al wat awards. Maar bij ons bleef vooral die ene zin hangen of men niet de ganse tijd lijntjes aan het opzeggen is (wat de zaak bijzonder artificieel doet overkomen) of men écht is.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!

Steeds op de hoogte blijven? Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief.

* verplicht veld


Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter