PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie The 355 ★

vrijdag 7 januari 2022Kinepolis Antwerpen

The

The 355 verwijst naar de eerste vrouwelijke spion tijdens de Amerikaanse Revolutie. Maar daar houdt dan ook meteen het meest interessante op van deze bijzonder voorspelbare flauwe prent van Simon Kinberg. Het probleem is dat de spionagefilm twee keer stilvalt, na een uur en nog eens na anderhalf uur wanneer de kijker tot twee keer toe dus op het verkeerde been gezet wordt dat de zaak opgelost is. Net als The Net, de actiethriller uit 1995 met de immer amazing Sandra Bullock gaat ook The 355 over cybersecurity. Met dat verschil dat The Net stukken spannender is en je veel meer meeleeft met het hoofdpersonage dan met CIA agente Mace (Jessica Chastain), voormalig MI6 agente Khadijah (Lupita Nyong‘o) die alles weet over cyberveiligheid en een computerspecialiste is, Marie (Diane Kruger) die een Duitse BDN agente is, de Colombiaanse Graciela (Penélope Cruz) die vooral de ganse tijd bij man en kinderen wil zijn en een psychologe is en die samen met Luis (Édgar Ramírez) op missie is en de Chinese MSS agente Lin Mi Sheng (Fan Bingbing).

In the 355 draait alles rond een drive. Eens verbonden met een computer en geïnstalleerd heeft de bezitter alle macht in handen in gans de wereld. Het banksysteem, de democratie, elektriciteit, nucleaire sites, het vliegverkeer … ontregelen of gewoon de aarde vernietigen: het kan met slechts één klik. Het is een drugsbaron die het nieuwtje, dat de aandacht getrokken heeft bij verschillende geheime agentschappen, voor het eerst aangeboden krijgt in Colombia.  

De drive wordt ondertussen in Parijs gelokaliseerd. Bedoeling is dat Nick (Sebastian Stan) en Mace, die allebei voor de CIA werken, er undercover werken en zich voordoen als een verliefd koppeltje dat in de Franse hoofdstad op huwelijksreis is. Er spelen ook echt amoureuze gevoelens tussen die twee dus is het niet zo moeilijk voor hen om in die rol te kruipen. In bed kruipen ze alvast meteen.

Maar wanneer ze een rugzak willen wisselen met de drive in ruil voor een met geld in op een terrasje, loopt het fout af. Een dienster (Marie) is er mee weg, Mace gaat erachter aan en volgt haar tot in de metrokokers, wat een van de spannendste scènes oplevert van de film. Nick volgt een man maar raakt hem kwijt.  Marie weet te ontsnappen. Wanneer Mace gedebrieft wordt en op het matje geroepen omdat ze miljoenen losgeld is kwijtgeraakt wordt haar verteld dat Nick is omgekomen. Dat blijkt uiteindelijk niet waar te zijn.

Na een tijd komen de vrouwen erachter dat ze allemaal dezelfde opdracht hebben, elk van hun geheim agentschap en weten ze dat ze niet elkaars vijand zijn, maar ze eigenlijk vrienden moeten zijn en samenwerken omdat ze dezelfde vijand hebben. Hoewel Graciela niets liever wil dan naar huis gaan, kan ze dat niet omdat er een tracker op de drive zit. Haar duim kan ervoor zorgen dat de smartphone ontgrendeld wordt die de locatie waar de drive zich bevindt, kan onthullen.

Het brengt de vrouwen van de terrasjes in Parijs, naar Marokko (waar het van eigenaar wisselt op een druk plein) en Shanghai (bij een veiling die tegelijk ook doorgaat op het dark web). In Marokko krijgen ze de drive in handen, maar is de rust al snel van korte duur wanneer blijkt dat de vrouwen het ding toch niet in veiligheid gebracht hebben. Idem in Shanghai waar een valse drive wordt meegegeven aan een mol onder de geheim agenten. Van zodra dat ontdekt is, volgt de van de pot – of beter: Chinese vaas - gerukte finale waarbij je van kilometers voelt aankomen – hoe cliché! – dat Cruz’ personage hier een beslissende rol heeft.

Geen enkele acteur of actrice weet ons te overtuigen. De acteerprestaties zijn dus ondermaats in the 355. De lijnen zijn dan ook gewoon soms hilarisch. Zo zegt Cruz bijvoorbeeld: ‘I have two children. I’m a normal person. I can’t do this anymore.’

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!

Steeds op de hoogte blijven? Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief.

* verplicht veld


Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter