PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Way Down ★★★1/2

woensdag 26 januari 2022Kinepolis Antwerpen

Way

De Spaanse actiethriller Way Down is best wel onderhoudend. De prent die Jaume Balagueró regisseerde gaat over Walter (Liam Cunningham) die de eigenaar is van een bergingsbedrijf. Dat heeft een historische schat teruggevonden in een gezonken boot. Maar helaas heeft de Spaanse overheid er beslag op gelegd omdat de bergingsactie niet aangegeven was. Resultaat: een rechtszaak tussen het bergingsbedrijf en de Spaanse overheid over wie eigenaar is van de schat die iondertussen veilig is ondergebracht in de kluis van de Bank van Spanje.

Een ingenieus systeem beveiligt die kluis. En Walters team weet het onmogelijke niet te realiseren. Alle ogen zijn dan ook gericht op Thom (Freddie Highmore), een begaafd ingenieurstudent aan de Cambridge universiteit die recent door oliemaatschappijen gegeerd is omdat hij dankzij zijn oplossing het conflict dat tot de Golfoorlog leidde heeft weten te ontmijnen. Maar ook hij heeft alle moeite van de wereld om het veiligheidssysteem van deze kluis haar geheimen prijs te laten geven terwijl hij zich moet zien te blijven focussen. Daar stelt Lorraine (Àstrid Bergès-Frisbey) hem namelijk voor op de proef. Niet alleen is zij als teamlid erg goed in zakkenrollen en voor hij het beseft met iets van hem weg, ze zal ook Thoms hart stelen …

Way Down heeft dus zowel elementen van een spionage- (Walters team moet zien te infiltreren in de bank), mystery-, avonturen- en actiefilm als thriller met een vleugje romantiek in zich. Dat maakt de prent eens zo boeiend om naar te kijken. Vernieuwend is ie zeker niet in wat we te zien krijgen, maar het kraken van de kluis en vooral het systeem erachter is wel bijzonder spannend in beeld gebracht. Hoewel de film wat flets start, is zeker de uiteindelijke poging om de schat terug te veroveren een nagelbijter van jewelste. Zeker wanneer blijkt dat er een mol zit in Walters team.

Deze film is dus geen klassieke bankoverval-film. Neen, wie het televisieprogramma Fort Boyard nog kent, ziet in deze langspeelfilm die zo’n twee uur duurt eigenlijk één grote opdracht tegen de klok met op de achtergrond het WK voetbal waar Spanje de finale wint tegen Nederland in 2010.

Het is immers tijdens het WK dat Walters team wil toeslaan omdat de focus van de politie en andere veiligheidsdiensten vooral zal liggen op de fandorpen, de grote schermen waar de voetbalmatchen van het WK uitgezonden worden. Eigenlijk zijn Walter en co trouwens niet in de ganse schat geïnteresseerd. Slechts in 3 munten die de coördinaten bevatten waar een nog veel grotere schat verborgen ligt.  Dat schept meteen ook mogelijkheden voor een sequel die zich dan in Londen kan afspelen ...

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!

Steeds op de hoogte blijven? Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief.

* verplicht veld


Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter