PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Jukebox 2020 ★★★★

vrijdag 13 mei 2022Schouwburg Noord

Jukebox
Foto: Pol Deroo

Hoe leuk is het dat je als publiek zelf mag kiezen wat je tijdens een concert te horen krijgt? Bij ‘Jukebox 2020’ is er net als bij de ouderwetse jukebox een lijst van 100 bekende en iets minder bekende Nederlandstalige liedjes uit de afgelopen 100 jaar waaruit het publiek voor een groot deel zelf een selectie mag maken. Je moet niet op knopjes drukken zoals bij een klassieke Wurlitzer, maar je mag je keuze gewoon via gele briefkaart, de microfoon in de zaal of de smartphone meedelen. Vervolgens zet een tienkoppig live-orkest het gekozen lied in en zorgen Nele Bauwens, Tine Embrechts en Lucas Van den Eynde voor de zang. ‘Jukebox 2020’ is het ideale excuus om je volledig te laten onderdompelen in een bui van nostalgie en luidkeels mee te zingen met de liedjes uit de tijd van toen. Het feit dat het zowel op het podium van Schouwburg Noord als in de zaal een heus feestje was, bewijst dat deze formule werkt.

In tegenstelling tot het openingsstatement van Nele Bauwens, Tine Embrechts en Lucas Van den Eynde was het niet ‘de allereerste keer’ dat het drietal door Vlaanderen trekt met hun Jukebox vol Vlaamse en Nederlandse gouwe ouwen.  Het feit dat ze zelfs een voorstelling op vrijdagmiddag wisten uit te verkopen, bewijst zonder meer dat er nog altijd vraag is naar deze vorm van entertainment. En terecht. Waar anders dan bij ‘Jukebox 2020’ kan je nog eens gezellig een namiddagje grasduinen door een hele reeks klassiekers, zelf voor een stuk mee bepalen wat je te horen gaat krijgen en vervolgens genieten van een live-orkest, inclusief een blazerssectie en strijkers, dat je op je wenken bedient? En als klap op de vuurpijl mag je nog ongegeneerd meezingen en –bewegen ook.  Wat wil een mens nog meer? 

Oké, misschien willen we ook nog dat het goed gezongen wordt, maar daar stonden Nele Bauwens, Tine Embrechts en Lucas Van den Eynde dan weer garant voor. Als we echt heel streng zijn, zouden we kunnen schrijven dat Tine bij ‘Spiegelbeeld’ misschien iets te diep zat en Lucas bij de start van ‘Verloren hart, verloren droom’ wat licht uit viel, maar dan zijn we echt wel spijkers op laag water aan het zoeken. Feit is gewoon dat deze editie van ‘Jukebox 2020’  in Schouwburg Noord in Merksem vooral enkele geweldige covers heeft opgeleverd. 

Tine Embrechts smeet zich volledig in de klassieker van Maggie MacNeal uit 1976: ‘Terug naar de kust’. Ze legde zoveel gevoel in haar zangprestatie dat het een lieve lust was om te horen … en te zien. Gezien ze blijkbaar de reputatie heeft de schunnigste van de drie zangers te zijn, mocht ze ‘Ik doe wat ik doe’ voor haar rekening nemen. En ook daar kon ze lekker haar ding doen. Tijdens de parlando-stukken maakte ze er een waar toneeltje van en kwam haar meest sexy stem boven. Je kon gewoon aan alles zien dat ze met volle goesting stond op te treden. 

En daarin was ze zeker niet alleen. Toen Lucas van een van de toeschouwers het verzoek kreeg om ‘Wasmasjien’ van de Surinaams-Nederlandse groep Trafassi te brengen, moest hij zich even fysiek voorbereiden, maar dan brak het feestje in Merksem echt volledig los. Terwijl Lucas als dansend over kleine en grote wasjes zong, draaiden Tine en Nele verleidelijk om hem heen. Het plezier spatte werkelijk van het podium en dat was zowaar nog besmettelijker dan eender welk virus. In geen tijd was de hele schouwburg ondergedompeld in een tropische partysfeer die in niets deed vermoeden dat het nog maar namiddag was. En op dat moment weet je gewoon dat het optreden goed zit. 

Lucas was trouwens nog verantwoordelijk voor een stevige uitvoering van ‘Jennifer Jennings’ waar het extra genieten was van de stevige blazerssectie die voor de extra punch zorgde. Maar voor zijn sterkste prestatie van deze show won ‘Ruimtevaarder’ het nipt van een jazzy uitvoering van ‘Stadscoupletten’ waarin Chris Peeters een mooie gitaarsolo speelde. Dit nummer van Kommil Foo uit 2002 is de laatste jaren steeds meer aan populariteit aan het winnen en Lucas Van den Eynde zette een geweldige cover neer. Met Jan Van Looy aan de piano en Yumika Lecluyze, Joanna Vlaeminck en Helena Raeymakers op viool en altviool werd de perfecte muzikale omlijsting gecreëerd waarin de breekbaarheid van ‘Ruimtevaarder’ volledig tot zijn recht mocht komen. En dan kan je als toeschouwer eigenlijk maar één ding doen: ten volle genieten en zachtjes de tekst mee fluisteren. 

Het meest rockende nummer uit ‘Jukebox 2020’ was voor Nele Bauwens. Zij mocht zich volledig laten gaan in ‘Iedereen is van de wereld’ van The Scene. Voor en deel van het bejaarde publiek was het misschien een test voor de pacemaker, maar wij konden dit stevigere werk best smaken. Saxofonist Wietse Meys mocht even heel nadrukkelijk van zich laten horen en Chris Peeters zorgde op zijn elektrische gitaar voor de gepaste vibe. In de rubriek ’Kent u deze nog?’ mocht Nele het publiek (opnieuw) kennis laten maken met een lied van Anneke Soutaert uit 1969: ‘Met of zonder jou’. Het nummer was ons onbekend, maar het ritme van de bossa nova zorgde voor waar Latin-gevoel en deed de temperatuur van de theaterzaal toch enkele graden stijgen. 

Het openingsnummer van het tweede deel nam ons trouwens ook nog even mee naar het Afrikaanse continent met ‘African beat’ van de legendarische componist en orkestleider Bert Kaempfert. De trombone van Sander Vets en de bugel van Jo Hermans mochten het voortouw nemen op onze frivole tocht door de savanne terwijl de violen het romantische tegenwicht gaven. Dit instrumentale juweeltje paste niet alleen perfect binnen de sfeer van de namiddag, het bewees ook des te meer de diversiteit aan muziekgenres die deze groep muzikanten kan brengen. 

‘Jukebox 2020’ is eigenlijk gewoon ook de ideale uitvlucht om ongegeneerd nog een keer volop te genieten van de muziek van toen. Nele Bauwens, Tine Embrechts en Lucas Van den Eynde zorgen voor de zang zodat je als publiek bij het meezingen niet struikelt over de tekst van deze Nederlandstalige klassiekers en een tien personen sterk live-orkest zorgt voor de ideale muzikale omlijsting. Misschien moeten Nele, Tine en Lucas nu al beginnen overwegen om een ‘Jukebox 2025’ op poten te zetten. 

< Sascha Siereveld > 

De setlist:

Deel 1:

 1. Intro
 2. De allereerste keer (Rita Deneve -1971)
 3. Zing, signorita (Ray Franky – 1979)
 4. Een beetje (Teddy Scholten – 1959)
 5. Valderi, valdera (Helma en Selma – 1954)
 6. Spiegelbeeld (Willeke Alberti – 1963)
 7. Stadscoupletten (Wannes Van de Velde – 1989)
 8. Terug naar de kust (Maggie MacNeal – 1976)
 9. Ziede gij mij gere (Will Ferdy – 1951)
 10. Iedereen is van de wereld (The Scene – 1990)
 11. Jennifer Jennings (Louis Neefs – 1969)
 12. Diep in mijn hart (Jo Leemans -1959)

 Deel 2:

 1. African beat (Bert Kaempfert – 1961)
 2. ‘s Avonds als het kampvuur brandt (De Chico’s – 1951)
 3. Laat de zon in je hart (Willy Sommers -2006)
 4. Ruimtevaarder (Kommil Foo -2002)
 5. Verloren hart, verloren droom (Johnny White – 1971)
 6. Met of zonder jou (Anneke Soutaert – 1969)
 7. Laat me alleen (Rita Hovink – 1976)
 8. Wasmasjien (Trafassi – 1985)
 9. ‘k Zie je elke morgen (The Fouryo’s – 1958)
 10. 24 duizend zoentjes (Terry Lamo – 1961)
 11. Ik doe wat ik doe (Astrid Nijgh – 1973)
 12. De postkoets (De Selvera’s – 1957) 

Bis:

 1. Breng eens een zonnetje (August De Laat & The Ramblers– 1936) 

Orkest:

Jan Van Looy: piano, keyboards – orkestleider
Marc Bonne: drums, slagwerk
Chris Peeters: gitaar
Bert Embrechts: basgitaar
Wietse Meys: saxofoon
Sander Vets : trombone
Jo Hermans: trompet
Yumika Lecluyze: viool
Joanna Vlaeminck: viool
Helena Raeymakers: altviool


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Podcast
 • Facebook
 • Twitter