PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Bullet Train ★★

dinsdag 2 augustus 2022Kinepolis Antwerpen

Bullet

Een dolle rit, dat levert Bullet Train, de Amerikaanse actiekomedie van David Leitch met onder andere Brad Pitt in de hoofdrol en verrassend helemaal op het einde ook Sandra Bullock in een bijrol op. De prent is gebaseerd op de Japanse roman Maria Beetle van Kotaro Isaka. De film is ons als we het eindproduct in zijn geheel beschouwen veel te ambitieus. Er is immers zelfs een IMAX-versie te zien in de zalen. Dat gegeven is al even van de pot gerukt als de film zelf.

In Bullet Train zitten maar liefst 8 huurmoordenaars: Lieveheersbeestje (Brad Pitt) die voor een andere huurmoordenaar invalt om een koffertje met goud en geld te onderscheppen in een hogesnelheidstrein, de twee Britse huurmoordenaars Mandarijn (Aaron Taylor-Johnson) en Citroen (Brian Tyree Henry), de twee Japanse huurmoordenaars Yuichi Kimura (Andrew Koji) en zijn vader (Hiroyuki Sanada), de Mexicaanse huurmoordenaar De Wolf (Benito A Martínez Ocasio) die zijn zinnen gezet heeft op Lieveheersbeestje om zich te wreken, de Amerikaanse Hoornaar (Zazie Beetz) en tenslotte is er nog de Britse Prince (Joey King). Tijdens de rit zal Lieveheersbeestje die voor het ongeluk gemaakt lijkt te zijn, ondervinden dat de eenvoudige opdracht die hem toegewezen is, uiteindelijk lang niet zo simpel blijkt als gedacht.

Moeiteloos weet hij het koffertje met een sticker van een trein op het handvat terug te vinden en te verstoppen in een vuilbak. Maar Prince die zich als een onschuldig schoolmeisje voordoet, is hem te slim af, vindt het koffertje, slaagt erin een moordenaar te gijzelen in een toilet en hem de opdracht te geven om de cijfercode van het slot van het koffertje te kraken. Wanneer dat gebeurd is, zal ze er een bom in installeren. Verder is er nog een dodelijke slang in de trein en kan de Hoornaar iemand injecteren met het gif van de slang zodat die binnen de dertig seconden overlijdt. Lieveheersbeestje van zijn kant heeft een slaapmiddel in een flesje water gemengd. De vraag is: wie gaat dat flesje leegdrinken?

En Citroen en Mandarijn? Die hebben Thomas en zijn vrienden als moreel kompas. Vooral Citroen (heerlijk neergezet door Brian Tyree Henry) dan. Die baseert zijn mensenkennis op de figuurtjes van deze Britse animatiereeks. Hij stelt zich dan ook de vraag: ‘Wat zouden Thomas en zijn vriendjes doen?’ in een bepaalde situatie. Wat Bullet Train betreft ‘woehoe’ blazen, zowel om de prent uit te jouwen als om die toe te juichen, denken wij.

Want het is met mixed licht negatieve gevoelens dat wij de bioscoop verlieten ook al kent de film wel enkele leuke momenten. Feit is dat je pas op het einde als kijker de puzzel helemaal kan leggen terwijl je niet of nauwelijks je identificeert met een van de personages om de simpele reden dat ze van te weinig body voorzien werden of slechts vluchtig in een flash back een verleden meekregen. Sommige actiescènes tarten alle wetten van de fysica zodat de prent totaal ongeloofwaardig wordt. Zo zien we een moordenaar gewoon op de staart van een hogesnelheidstrein klauteren terwijl die aan hoge snelheid over de rails raast …

De animatiereeks Thomas en zijn vriendjes en haar personages kennen, kan een meerwaarde zijn voor kijkers om bijkomend inzicht te krijgen in (de humor van) Bullet Train en de psyche van Citroen. In de soundtrack horen we enkele klassiekers zoals Staying Alive en Holding out for a hero. Vooral dat laatste nummer blijft stevig hangen. Het is en blijft dan ook een dijk van een oorwurm.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!

Steeds op de hoogte blijven? Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief.

* verplicht veld


Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter