PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Sziget 2022: meer Shitzet dan Sziget

donderdag 11 augustus 2022Sziget Budapest

Sziget

‘We are a bit rusty.’ Het zijn niet onze woorden, maar wel die van medewerkers van Sziget Festival 2022. Het siert hen. Ze weten het dus dat deze editie productioneel gezien niet loopt zoals je van een major festival als dit, een van de grootste op Europees vasteland, mag verwachten. De kennisvlucht, mensen die het festival heeft moeten laten gaan door de coronacrisis, heeft de ganse entertainmentsector getroffen, en dus ook Sziget Festival. Dat is knap lastig als journalist, want je zorgvuldig uitgebouwd netwerk met de jaren, kan je terug – soms van nul – proberen op te bouwen. Als je al de energie en goesting daarvoor vindt om dat te doen.

Veel minder

Het eerste wat ons opviel bij Sziget Festival 2022 was dat er véél minder versiering te merken is in vergelijking met andere jaren. Neem nu de iconische metalen K brug waarover elke festivalganger moet gaan om het festivalterrein te betreden. Normaal gezien hangen daar verschillende vlaggen met daarop ‘Welkom’ in verschillende talen, en zien we aan de start ervan het logo van Sziget. Niet zo dit jaar. Koud wit ongezellig werklicht schijnt er ’s avonds. Wat wel goed is, is dat de eigenlijke ingang tot het terrein op het eiland zelf ligt, inclusief de containers om je tickets in te wisselen voor een polsbandje. Daarmee kan je betalen, maar overal wordt ook contactloos betalen via de kredietkaart geaccepteerd. De lange wachtrijen om die stroom aan mensen binnen te krijgen, die is echter nog niet verdwenen op de eerste festivaldag. Het is er wachten, veel te lang wachten.

Ook op het festivalterrein zelf, waar campingzones én podia over gaan in elkaar, is er duidelijk minder aandacht besteed aan sfeer. Minder lichtjes in de bomen, géén paraplu’s die er hangen, slechts een beperkt aantal lampions ... Het menselijke Zimmertorengevoel waarbij de tijd wordt aangeduid door acteurs in boksersoutfit, het is er al een tijdje verdwenen. Da’s best wel jammer omdat zo de theatre and dance-zone niet meer doorgetrokken wordt tot aan het hoofdpodium, wat vroeger wél het geval was. Sziget festival heeft ook podia moeten schrappen. Die van theater en dans is er nu een in openlucht, en heeft het operapodium ingepalmd terwijl er vroeger een tent voor was. En de sportzone? Die stelt bijna niets meer voor in vergelijking met vroeger …

Is iedereen wel gelijk? En hoe relatief is die vrijheid?

Wat wel goed is, is dat door die nieuwe ingang, veel meer bezoekers meteen bij het betreden van het festivalterrein in de buurt van de circustent, de theater- en danstent en de Magic Mirror passeren, zodat ook die zones hun publiek wat makkelijker vinden. Het is daar ook dat gewone bezoekers vrij kunnen kamperen.

Sziget staat voor inclusie. ‘We malen er niet om met wie je seks hebt’ klinkt het onder andere op het Island of Freedom. Toch zie je dezelfde trends ook bij dit Hongaars festival bevestigd als bij andere West-Europese festivals. Toen het enkele jaren geleden tot de ontdekking kwam dat het een strandje kon openen en daar een podium kon plaatsen, werd dat al heel snel een trekpleister. Heel veel kampeerders zetten dan ook hun tent daar in de buurt, onder de bomen, op een rustigere plek. Ondertussen zijn die zones volledig ingenomen door de Chill en Siësta Camping met tenten of tipi-tenten die er al op je wachten bij aankomst zodat je die niet zelf moet meezeulen, al kan je ook je eigen tent meenemen als je dat wil. Ook in die Westelijke en rustigere campingzone vind je podpadopolis waar je in podpads, kleurrijke tenten of houten constructies kan slapen. Het principe is simpel: tel je extra geld neer, dan kan je genieten van een rustigere plek om te slapen.

Die compartimentering van het terrein – vroeger was dat totaal niet of nauwelijks het geval – zorgt ervoor dat we nog nooit zo veel hekwerk (vaak kaal ook) bij elkaar gezien hebben op het Sziget-eiland. Het fnuikt helemaal het vrijheidsgevoel. Maar vooral: het druist volledig in tegen de kernwaarden van het festival, dat zich tot voor kort nog het Woodstock van Europa kon noemen, dat eigenlijk qua mindset nog wel is, maar al lang niet meer qua uitwerking. 

Nu een deel van het terrein ook afgesloten is wegens natuurreservaat, zorgt dat voor een ronduit desolaat gevoel als je in het zuiden van het eiland de weg afwandelt naar het Westen waar vroeger het ene na het andere eetkraampje stond, een uitgebreide sportzone was, enkele ngo’s stonden en een paar podia. Links van je zie je namelijk ook niets anders dan kaal hekwerk. De charme van de verschillende eetstanden die er allemaal een beetje anders uitzagen, is ook ondertussen zo goed als verdwenen. Ook hier, net als bij heel wat West-Europese festivals, wordt uniformisering kennelijk de norm. Overal dezelfde witte tentjes zien we, overal trussings met daarop in het groot op doeken wat er aan de man of vrouw gebracht wordt, soms wordt dat hier en daar via een ledscherm gepromoot.

Aan het hoofdpodium, maar ook  bij andere podia zijn er speciaal daarvoor ontworpen VIP-zones gecreëerd. Dit jaar gaat het zo ver aan de main stage dat er zelfs een verdieping gecreëerd is met loges voor B2B-gelegenheden. Zeker, Tomorrowland heeft dat ook bij ons. Maar een festival als Sziget dat ook die toer opgaat, da’s wel ver verwijderd van de principes van een ‘iedereen gelijk’-strategie. Sziget festival blijft kortom aan een sneltreinvaart haar ziel verliezen in het voordeel van commercie en VIP-toestanden. Dat is zorgwekkend.

De inflatie heeft ook Hongarije, dat een importland is, getroffen. Resultaat is dat de prijzen in vergelijking met voor de coronacrisis sterk gestegen zijn. Vooral dan voor vervoer en verblijf, ook omdat de meeste websites het principe dynamic pricing hanteren. Zeker tijdens Sziget Festival wordt er danig geprofiteerd van de gestegen vraag en worden de prijzen dan ook opgetrokken. Zo kom je bij hallucinante toestanden terecht dat je voor een kamer in een jeugdherberg met 8 bedden of meer, meer betaalt dan in een Vlaamse jeugdherberg. Het is de wereld op zijn kop. Op het festivalterrein zijn de prijzen voor eten en drinken uiteraard duurder dan in Boedapest zelf. Gestoomde groenten en een grote kippensaté daar betaal je omgerekend al snel 20 euro voor. De drankprijzen zijn dan weer wel nog gunstig. Voor frisdrank betaal je voor een halve liter petflesje op Sziget Festival iets minder dan twee euro en een half (terwijl een Belgisch festival al snel 3 euro of meer aanrekent voor 25 centiliter). Buiten het festivalterrein in Boedapest heb je weliswaar twee flesjes voor twee euro en half …

Mierennest

Het festivalterrein is kleiner geworden terwijl het aantal bezoekers hetzelfde is gebleven. Resultaat is dat je meer dan ooit het gevoel hebt je in een mierennest te begeven. Was het vroeger aan het hoofdpodium bijzonder druk wanneer het tijd was voor de headliners, dan is dat nu al het geval rond zessen. Tot dit jaar werden journalisten en fotografen toegelaten tot het VIP-gedeelte aan het hoofdpodium. Bij gebrek aan voldoende werkruimte (Sziget voorziet twee tafels met banken buiten en een perscontainer), kozen fotografen niet zelden om daar hun foto’s te bewerken. Resultaat is dat perslui nu wel heel erg dicht op elkaar zitten en eigenlijk gewoon onvoldoende faciliteiten aangeboden krijgen voor een major festival als dit.

Nu wij voor het eerst moeten pissen en kakken op de toiletten van alle andere bezoekers, valt ons het ranzige karakter van Sziget Festival op. In de vroege vooravond zien we verschillende urinoirs al overlopen, en treffen we ondergekakte toiletbrillen aan. In de persruimte staat er een drinkfontein met twee vaten water die in no time op zijn.  Op verschillende vlakken is Sziget gewoon totaal niet voorzien op het aantal mensen dat het ontvangt en verloopt het productioneel gezien chaotischer dan andere jaren. Terwijl wij normaal gezien tussen de vijf en de tien interviews met artiesten op Sziget Festival doen, zullen dat er dit jaar nul zijn. Uit navraag bij mijn Hongaarse contacten van enkele record labels blijkt simpelweg dat ze die aanvragen nooit ontvangen hebben. Eenzelfde geluid horen we bij fotografen (o.a. van een grote Britse krant), dat (tour)managers van headliners nooit hun fotopasaanvraag hebben ontvangen …

De conclusie is dan ook zeer simpel: Sziget: get your shit (letterlijk en figuurlijk) together!

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter