PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie De Kreuners ★

zondag 28 augustus 2022Grote Markt Mechelen

De
Foto: Maanrock

Onder ons wonen ook kreuners, lezen we op een wit laken dat uit het raam hangt op de Ijzerenleen. Onze tip voor die arme maneblussers: slechts 1 adres. Klacht neerleggen wegens nachtlawaai en derving van uw woongenot door overlast. Of De Kreuners die ook gaan ontvangen, is echter de vraag. Axl Peleman wist immers dat de band maar tot 95 dB lawaai mag maken, anders krijgen ze een boete. Dus porde hij het publiek aan om over de 100 dB te gaan want vermits de toeschouwers met zo velen waren, zou dat het de lokale politie onmogelijk maken om iedereen op te schrijven. Als wij vooral iets noteren dan is het dat de band rond Walter Grootaers ver voorbij de houdbaarheidsdatum is. Kan iemand De Kreuners de uitgang wijzen van de Vlaamse showbizz? Het is dringend. Bedankt.

Een recensie bij concertnews.be is altijd niets meer dan een momentopname. Deze is echter de enige die gebaseerd is op meerdere ijkpunten, namelijk na het prospecteren van De Kreuners op Rock Zottegem vier jaar geleden en het begin van hun concert op Linkerwoofer dit jaar. De conclusie is glashelder: Walter Grootaers was nooit een begenadigd zanger. En met de jaren is hij daar niet bepaald in verbeterd.

Waarom artiesten en bands soms tegen beter weten in toch maar blijven doorgaan en volledig op routine op den duur draaien, is ons een vraagteken. Vooral dan zij die al afscheid genomen hebben van hun publiek en plots na enkele jaren toch terug de behoefte voelen om op tour gaan. Ook bij De Kreuners is dat het geval. 10 jaar geleden nam de band immers afscheid in het Antwerps Sportpaleis tijdens De Laatste Kreun. Wij waren daar toen bij. Op een waardige manier gaan, vonden we dat. Nu voelt het daar veel te laat voor, net als Praga Khans laatste festivalshow in ons land dat was. Trekken en sleuren om het publiek nog iet of wat mee te krijgen, moest Maurice Engelen. Dan ben je minstens een decennium te laat in afscheid nemen van je publiek. Hetzelfde lot lijkt De Kreuners straks ook beschoren.

Met een drummer die een van de best betaalde gezichten van de VRT is, en die zich heus geen zorgen hoeft te maken, in tegenstelling tot de modale Vlaming, of en hoe ie dit najaar zijn energiefactuur betalen zal, bezit De Kreuners alvast minstens één bandlid die het niet voor het geld hoeft te doen. Waarom blijven die mannen dan toch door doen terwijl het niveau van hun live performances ondertussen het stadium zielig bereikt heeft? Het is ons een compleet raadsel. Dat mensen daar nog geld voor willen neertellen – de band gaat namelijk op najaarstour – verstaan wij al helemaal niet.

Feit is dat op Maanrock De Kreuners het moest stellen met bijzonder veel beleefdheidsapplausjes van het publiek. Ook de maneblussers lijken stilaan door te hebben dat Walter en co steeds hetzelfde kunstje opvoeren. Een selfie nemen van onze voorkant voor de hoes van hun nieuwe plaat, en vervolgens van onze achterkant voor de achterflap: grappig hoor.

Verschillende inkakmomenten kende de set ook. Op zoek was een van de eerste, het duo Black-Out en Geen zonde van de tijd het diepste van allemaal. Stellen dat Walter de enige niet zo geweldige zanger van de band is, is de waarheid onrecht aandoen. De samenzang tussen Axl en Ben bij eerste toegift Meisje Meisje, waarbij de toeschouwers de smartphonelichtjes aanstaken, was lang niet altijd zuiver. Zeker wanneer Ben er alleen voor stond, klonk het niet steady. Wie haalt het overigens nog in zijn hoofd om met toegiften te werken op een festival? Werkelijk niemand was ‘we want more!’ aan het roepen. Het kwam dan ook bijzonder zielig over dat de stagehand die de microstatieven voor Ben en Axl kwam plaatsen het publiek moest ophitsen met matig succes.

Layla bleek nog steeds een goeie meezinger, en Axl plaveide het pad voor Zo jong met de Doe Maar-cover 32 jaar. Maar Verliefd op Chris Lomme moest het stellen met een beleefdheidsapplaus. ‘Mocht ze me nu mailen. Ik zou ‘m deleten. Zij is er nu 107 en ik in de fleur van mijn leven’ stelde Walter Grootaers. De Kreuners kwam echter behoorlijk verwelkt over.

< Bert Hertogs >

De setlist:

 1. Gezellig samenzijn
 2. Door jou
 3. Nee oh nee
 4. Op zoek
 5. Cous-cous kreten
 6. Black-Out
 7. Geen zonde van de tijd
 8. Layla
 9. Ik dans wel met mezelf
 10. Maak me wakker
 11. 32 jaar - Zo jong
 12. Verliefd op Chris Lomme
 13. Ik wil je

Bis:

 1. Meisje meisje
 2. Zij heeft stijl
 3. Nu of nooit


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!

Steeds op de hoogte blijven? Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief.

* verplicht veld


Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Podcast
 • Facebook
 • Twitter