PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Fall ★★★★

donderdag 15 september 2022Kinepolis Antwerpen

Fall

De allereerste film ooit die wij volledig met klamme handjes uitzaten. Dat moet Fall van regisseur Scott Mann zijn die tevens meeschreef aan het scenario. Het wil wat zeggen als je weet dat wij een attest bergmonitor op zak hebben. Een ijzingwekkende spannende prent levert ie af waar alles perfect zit, met als voornaamste kenmerken de grote hoogte (twee jongen vrouwen die kicken op adrenaline geraken vast op 600 meter hoogte wanneer de ladder het begeeft van een tv-toren die ze beklimmen), sterk en bij momenten rauw acteerwerk van Grace Caroline Currey als Becky en Virginia Gardner als Hunter en dat in combinatie met een straffe geluidsmontage (dat krakende doorroestte metaal, die gieren die op de loer liggen, die wind …!) maakt dat dit de spannendste film van het moment is in de bioscoop. De plek ook waar Fall het beste tot zijn recht komt.

Nadat Dan (Mason Gooding), de echtgenoot van Becky omgekomen is tijdens het beklimmen van ene rots samen met zijn vrouw en haar beste vriendin Hunter, geraakt Becky maar niet over haar verdriet heen en grijpt ze onder andere naar de fles. Becky’s vader bleek niet zo’n fan van Dan en daardoor zijn de twee uit elkaar gegroeid. Een jaar later zit de jonge vrouw nog steeds in zak en as, de overblijfselen van de as van Dan nog in de kartonnen doos.

Tot Hunter, die ondertussen een vlogger is geworden, voor haar deur staat en haar voorstelt om een tv-toren te beklimmen in de woestijn. Een die zo’n 600 meter hoog is. Daarboven zullen ze dan de as van Dan uitstrooien, is het plan. Becky heeft een jaar niet meer geklommen en reageert aanvankelijk weigerachtig op het voorstel van haar goede vriendin, die ze blijkbaar minder goed kent dan gedacht zo zal blijken tijdens de beklimming. Op een doorroestte trede na en enkele moeren die uit de oude ladder die hen naar de top moet brengen, kennen ze weinig moeilijkheden om helemaal bovenaan te geraken. Maar dan, bij het afdalen, Becky gaat als eerste, gaat het mis, en valt de buitenladder die hen die laatste 60 meter tot boven bracht in stukken uit elkaar. Hunter moet met al haar krachten haar vriendin terug boven zien te trekken met het enige touw dat ze hebben. Dat lukt. Maar Becky heeft een gapende wonde aan haar been die bloedt, en dat lokt aaseters zoals gieren. De jonge vrouw zal dus wakker moeten blijven wil ze niet levend opgepeuzeld worden ...

In de rugzak die meters lager is gevallen, zit water maar ook een drone. Die laatste kan van pas komen als de twee vriendinnen de buitenwereld op de hoogte willen brengen dat ze in nood verkeren. Een bericht op social media kregen ze namelijk niet verstuurd via Hunters smartphone omdat er op die toren geen bereik is. En vijftien meter, zo lang het koord is, lager, ook niet. Dus besluiten de twee om een schoen te gooien met daarin het bericht dat nog enkel maar verstuurd moet worden. De schoen vullen ze met sokken en de push up bh-van Hunter die dat kledingstuk draagt omdat ze weet dat tieten tonen clicks oplevert op social media. Alle voorzorgen ten spijt om het toestel een zachte landing te bieden, valt het helemaal in stukken uit elkaar. Alle hoop ligt dus op die drone om daarmee een berichtje op papier te versturen. Maar dan blijkt de batterij van het ding niet voldoende energie meer te hebben om de afstand af te leggen tot het hotel ...

Wat Fall zo’n ontzettend goede film maakt, is niet alleen de sterke benarde sfeerschepping die geschapen wordt maar ook dat de prent (hoewel naar verluidt de deep fake-methode is gebruikt om van de vele ‘fuck’’s, ‘freaking’’s te maken wat trouwens totaal niet opvalt) erg realistisch oogt. Grace Caroline Currey en Virginia Gardner zien we moe worden, uitdrogen, hun eyeliner uitlopen, verbranden, zweterig en stoffig worden. De hallucinaties en nachtmerries die erbij komen kijken voor hun personages door dagenlang vast te zitten helemaal van boven, zonder eten en met zeer weinig drinken, komen dan ook zeer geloofwaardig over door hun uitstekend spel. Fall is dus een oerdegelijke survivalthriller die je als kijker van begin tot einde een adrenaline boost bezorgt.  

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!

Steeds op de hoogte blijven? Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief.

* verplicht veld


Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter