PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Avatar ★★★1/2

donderdag 22 september 2022Kinepolis Antwerpen

Avatar

Een oorlogszuchtige man die doof is om een conflict dat dreigt te escaleren op te lossen via diplomatie. Een ecologische ramp die zich aankondigt. De kennis en mogelijkheden van de wetenschap die men in de wind slaat … Het lijkt wel een bijzonder actueel scenario van wat er zich op dit moment afspeelt op onze aarde. Wellicht daarom ook is de dertien jaar oude science-fictionfilm Avatar van James Cameron nog steeds relevant. Mensen willen op de fictieve maan Pandora het kostbare unobtanium ontginnen. Een probleem stelt zich: de lokale bevolking, de Na‘vi, intelligente blauwe wezens met zebrastrepen die menselijk gedrag vertonen, leven daar waar het meeste mineraal onder de grond zit: hun Hometree.

Twee mensen staan lijnrecht tegenover elkaar. Aan de ene kant heb je kolonel Miles Quaritch (Stephen Lang) die de militaire toer op wil gaan om de mensen op Pandora te beveiligen. Hij weet dat de Na’vi zich verdedigen, er zijn immers al manschappen verloren gegaan, ook omdat er wilde en gevaarlijke beesten leven.  Hij wil de boel platgooien om zo snel mogelijk het mineraal te kunnen delven want daar vragen de stakeholders naar.

Aan de andere kant heb je wetenschappers zoals Grace Augustine (Sigourney Weaver) die de inheemse bevolking wil bestuderen, te weten komen hoe ze leven, wat hun gebruiken zijn, hun taal onder de knie krijgen om zo vertrouwen te winnen en te communiceren met hen zodat ze zouden gaan verhuizen, weg van de Hometree en elkaar dus niet langer in de weg staan.

Jake Sully’s (Sam Worthington) tweelingbroer is overleden. Bedoeling was dat ie via het programma van Augustine als een avatar contact zou maken met de Na’vi. Hij wordt overgevlogen naar Pandora om de plaats in te nemen van zijn tweelingbroer hoewel hij geen wetenschappelijke kennis heeft. Hun DNA is hetzelfde zodat de avatar, die een mix is van menselijk DNA en dat van een Na’vi die voorzien was voor zijn broer toch gebruikt zou kunnen worden. Door zijn gebrek aan kennis, onhandigheid en ook jeugdig enthousiasme – in het echte leven is Sully verlamd, als avatar zal ie toch kunnen lopen - wint ie als avatar moeiteloos het vertrouwen van de inheemse bevolking.

Maar niet alleen Augustine is geïnteresseerd in de bevindingen van Sully. Quaritch wil namelijk dat hij aan hem rapporteert zodat ie zijn missie op zijn vaststellingen en conclusies kan afstemmen. Augustine komt dat te weten en besluit dan ook snel om Sully mee te nemen naar een geheime plek waar haar project kan voortgezet worden. Sully wint het vertrouwen van de Na’vi en Neytiri (Zoë Saldana) van de Omaticaya-stam zal hem hun gebruiken leren. Ze worden allebei verliefd op elkaar. Maar dan dreigt de Hometree, waaronder het unobtanium zich bevindt te worden vernietigd door Selfridge (Giovanni Ribisi) die de missie leidt en Quaritch. Sully zal dus partij moeten kiezen, en dat heeft sowieso consequenties.

Dat Avatar, nog steeds de film die wereldwijd de grootste omzet wist te genereren aan de bioscoopkassa (voor Avengers Endgame, Titanic, Star Wars The Force Awakens, Avengers Infinity war en het recente Spider-Man: No Way Home), tijdelijk terug in de bioscoop te zien is, heeft uiteraard alles te maken met de sequel Avatar The Way of Water die later dit najaar verschijnt en waar ook al enkele beelden van te zien zijn tussen de aftiteling. Wij bekeken de prent in 4DX in 3D en stelden vast dat er niet zo gek veel of opwindende scènes in zitten waarbij de stoeltjes bewegen. Wel komt het geur- en water-(inclusief gespetter)effect hier wel goed tot zijn recht. Wie de film ooit al zag, en die nog eens wil zien, is wellicht even goed af met een gewone 3D-versie of de IMAX-versie in 3D.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter