PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Bones and all ★★★1/2

maandag 28 november 2022Kinepolis Antwerpen

Bones

“Je bent om op te eten/Je bent lekker.” Het is een uitdrukking die we geliefden wel vaker horen zeggen, meestal wordt dat dan wél figuurlijk bedoeld. In Bones and all, de verfilming van het gelijknamige boek van Camille DeAngelis door regisseur Luca Guadagnino, kan je dat ook letterlijk zien. De prent gaat dan ook over twee tieners die verliefd worden op elkaar. Wat ze met elkaar gemeen hebben? Ze zijn kannibalen en eten dus mensen op. Daardoor vormen ze echter ook een risico voor elkaar.

We zijn in de jaren ’80 wanneer Maren Yearly (knap neergezet door Taylor Russell) opgesloten wordt door haar vader. Toch weet ze stiekem via het venster uit huis te geraken om even naar een sleep over van haar vriendinnen te gaan. Onder een glazen salontafel ligt ze samen met een van haar vriendinnen. Er is een zekere sensuele spanning die je voelt en wanneer Marens vriendin nagellak op heeft kan ze zich helemaal niet meer bedwingen. Maren bijt in de vinger van haar vriendin, loopt weg naar huis en haar vader Frank (André Holland) weet meteen hoe laat het is. Maar enkele minuten hebben ze om te vluchten voor de politie aankomt.

Jaren later staat het meisje dat ondertussen achttien geworden is op en merkt ze dat haar vader haar in de steek heeft gelaten. Haar moeder heeft ze niet gekend. Frank heeft haar wat geld achtergelaten en een cassette ingesproken waarin ze hoort dat ze voor het eerst kannibalistische trekjes toonde toen ze drie was. Toen beet ze de babysitter in de hals.

Bones and all is een romantische roadmovie over kannibalisme maar ook een coming of age-verhaal. Maren worstelt namelijk met wie ze is en haar kannibalistisch gedrag. Ze heeft een geweten. Zo vindt ze het wel ok om mee aan een net overleden vrouw te peuzelen (die een natuurlijke dood stierf n.v.d.r.). Wanneer ze Lee (Timothée Chalamet) heeft ontmoet, ze op de kermis met hem kust in een reuzenrad en hem zegt dat ze honger heeft, flirt ie met Lance (Jake Horowitz) aan het ballenkraam. Ze spreken af in een maïsveld waar Lee Lance aftrekt tot ie zijn keel oversnijdt en hij zo samen met Maren zich op zijn vlees kan storten. Later blijkt echter dat Lance een vrouw en kind heeft. Dat gegeven knaagt bij Maren die eerder toen ze Brad (David Gordon Green) ontmoette, een politieagent die eigenlijk geen kannibaal van nature is maar daar vrijwillig voor gekozen heeft, ook al in conflict kwam liggen met haar geweten.

Maren wil op zoek gaan naar haar moeder Janelle Kerns (Chloë Sevigny). Haar grootmoeder Barbara (Jessica Harper) stelt dat ze niet meer onder hen is. Daarmee denkt Maren dat haar moeder dood is. Maar dat is niet het geval. Ze is namelijk opgenomen in een instelling. Heeft de jonge vrouw haar kannibalisme erfelijk overgekregen van haar moeder? En wat doet ze met de veel oudere Sully (Mark Rylance) waarmee ze een pas overleden vrouw at? Hij blijkt haar namelijk heel de tijd gevolgd te hebben tijdens de roadtrip omdat Maren plots verdwenen was. Ze had hem namelijk afgewezen om samen te blijven. In welke zin vindt die man haar dan lekker? Dat en meer ontdek je in Bones and all.

Toegegeven, het is eens wat anders om dit soort romantische film te bekijken tussen koppels die het lekker knus maken in hun cosy seats. Heerlijk vinden we de soundtrack ook met onder andere daarin KISS met het zeer toepasselijke ‘Lick it up’, uit de periode dat ze nog niet wit geschminkt met zwarte accenten op hun gezicht als band door het leven gingen.

Maar er is een scène in de prent die we wat sneu vinden. Wanneer we de overblijfselen zien liggen van de net gestorven vrouw waaraan gegeten is, stellen we vast dat die resten op een doorschijnend plastic liggen (om het parket niet te besmeuren wellicht n.v.d.r.). Tenzij we ons vergissen lag dat plastic er aanvankelijk niet en vinden we het wat van de pot gerukt dat kannibalen hun voedsel op plastic zouden leggen om het huis wat proper te houden en geen vlekken te maken op de houten vloer ...

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!

Steeds op de hoogte blijven? Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief.

* verplicht veld


Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter