PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Good luck to you, Leo Grande ★

maandag 5 december 2022Kinepolis Antwerpen

Good

Neen, Good luck to you, Leo Grande, de dramedy die Sophie Hyde regisseerde naar een script van Katy Brand wist ons niet te bevredigen. Sterker nog, we vonden de prent twee derde van de tijd ronduit saai. Hoe dat komt? De expositie waarin de twee hoofdpersonages Nancy Stokes/Susan Robinson (Emma Thompson) en Leo Grande/Connor (Daryl McCormack) aan de kijker worden voorgesteld duurt véél te lang. Het is meer dan een uur (!) wachten tot plotpunt 1, wanneer Stokes tegen de sekswerker Leo Grande die ze inhuurt om er in een hotelkamer seks mee te hebben, vertelt dat ze zijn échte naam (Connor) te weten is gekomen en ze info over hem online heeft opgezocht.

Grande reageert daarop heel gepikeerd omdat hij uiteraard als sekswerker een rol speelt en een andere identiteit aanneemt. Stokes wiens echte naam Susan Robinson is, vindt het echter kennelijk cruciaal om de échte man te kennen waarmee ze de betaalde liefde bedrijft. Alleen zo denkt ze dat ze misschien voor het eerst in haar leven een orgasme zal beleven. Want dat heeft ze met haar man Robert, die nu overleden is, altijd gefaket. Hun seksleven was gewoon routineus, altijd hetzelfde seksstandje: de missionarispositie. Orale seks? Dat kwam niet over hun lippen.

In se gaat Good luck to you, Leo Grande over leren genieten van het leven, door je open te stellen voor genot. Maar ook door jezelf te durven zijn. Zo zal Robinson aan Connor meegeven dat ie naar zijn familie toe eerlijk moet zijn welk werk hij doet in plaats van te liegen dat ie op een olieboorplatform op de Noordzee aan de slag zou zijn. In de ganse film zijn ze allebei op zoek hoe ze elkaar intimiteit kunnen schenken, aftastend wat de ene ok vindt of niet.

Vooral de boog die Nancy moet maken is enorm. We zien aanvankelijk een vrouw die zeer angstig is (ze sluit zich ook een tijdje op het toilet op) tijdens hun eerste afspraak. Vooral de schaamte om haar lichaam, de onzekerheid weegt op haar. Het is Leo Grande die haar geruststelt dat ie best wel nog oudere cliënten heeft dan zij, dat sommige klanten er meteen willen invliegen en hij na tien minuten klaar is en betaald wordt voor een uur, anderen willen gewoon de ganse tijd praten, of hem mee in bad hebben ... Hoe hij zich bij al die (soms veel oudere) klanten weet op te winden? Er is altijd wel iets dat mooi is aan een mens. Zo vindt ie onder andere dat Nancy fraaie lippen heeft. Beetje bij beetje wint Susan Robinson zo aan (zelf)vertrouwen.

Nancy moet dus heel wat schaamte overwinnen in Good luck to you, Leo Grande maar ook heel haar manier van leven als gepensioneerd leerkracht wordt in vraag gesteld. Bij de tweede afspraak komt ze met een lijstje af waarop haar doelstellingen staan. Ze wil Leo Grande pijpen, wil dat hij haar beft, vervolgens dat er een 69-standje wordt uitgevoerd, ze het op hun hondjes doen enz. Leo Grande vindt dat wat veel om dat tijdens hun beperkte tijd (ze betaalt voor twee uur) af te werken. Nochtans is dat perfect haalbaar, maar hij weet uiteraard ook wel dat zijn klant daar mentaal nog niet helemaal rijp voor is en het is uiteraard commercieel gezien interessanter om haar de tijd te laten nemen. Nancy – die leerkracht moraal/godsdienst was – heeft dat door, wat voor een eerste conflict tussen de twee zorgt. Ze voelt zich gebruikt door Leo zodat ie (meer) geld zou kunnen verdienen. Maar de vrouw zal vooral een klik moeten leren maken en afstappen van de wat stijve, regelneef die ze altijd is geweest (wat ze wellicht ook met haar opvoeding heeft meegekregen) en moet zich dus niet alleen seksueel zien te bevrijden.

Het is wanneer ze geconfronteerd wordt in het café van het hotel met Becky (Isabella Laughland), die er als dienster werkt, Becky is een oud-studente die ze ooit samen met andere meisjes berispt heeft omwille van de te korte jurkjes die ze droegen op school, waarbij ze ook haar uitschold voor ‘slet’, dat ze inziet hoe fout ze toen wel was als leerkracht. Dat is het belangrijke plotpunt 2, helemaal naar het einde toe van de film waarbij ze zich ook verontschuldigt tegenover haar ex-leerlinge die kennelijk nog steeds naar haar opkijkt.

Het is dan ook dat Susan Robinson openlijk durft vertellen dat de man die voor haar zit, er niet is om iets van haar te kopen maar dat ze beroep doet op Leo als sekswerker. Dan geeft ze zich dus helemaal bloot (niet veel later doet Emma Thompson dat trouwens ook letterlijk voor de kijker). Ze beveelt hem ook aan bij Becky. De gezichtsuitdrukking van Laughland in die scène is gewoon om van te smullen, het is met stip de grappigste uit Good luck to you, Leo Grande wiens laatste twintig minuten een redelijk saai en vooral zeer aftastend voorspel van een dik uur niet goed kan maken. Dit is dus te veel blabla en te weinig boem boem voor ons. Maar goed, sukkelseks is ook seks, hebben we Goedele Liekens ooit ergens zien noteren …

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter