PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Ensors 2023 ★★★1/2

zaterdag 4 februari 2023Kursaal Oostende

Ensors
Interview: 

De Vlaamse film- en televisieprijzen, de Ensors, werden voor de dertiende keer in Oostende uitgereikt. Grote winnaars waren Close die het beeldje in de wacht sleepte voor beste film, beste regie, beste scenario, beste hoofdrol, beste geluid, beste director of photography en daarnaast ook nog eens met de publieksprijs aan de haal ging. Bij de tv-series was het Roomies die bekroond werd als beste serie en verder Ensors kreeg voor beste regie, scenario en muziek. Het regisseursduo Flo Van Deuren en Kato De Boeck ontving nog voor het gala van start ging ook de Ensor voor Belofte van het jaar. Zij hebben drie jaar van hun leven besteed aan Roomies en hun sociaal leven op een laag pitje gezet. Voor de tweede en derde reeks hebben ze minder tijd gekregen, lieten ze in een audio-interview aan ons weten.

‘Het gaat hier goed vooruit’ klonk het uit de mond van Kawtar Ehlalouch van MNN toen ze halfweg het gala van de Ensors waren. Inderdaad, de Ensors hadden alles wat de Kastaars, de Mia’s en het Gala van de Gouden K’s niet hadden, ze hielden de vaart erin, de speeches beperkt (op één véél te lange van Lukas Dhont na) zodat het best een aangename show was om live uit te zitten vanuit de zaal. Nergens voelde je ego’s in de zaal die gestreeld moesten worden, of mensen naast hun schoenen lopen. In plaats daarvan voelden we terechte trots om het boerenjaar voor de Vlaamse film en bij uitbreiding de tv sector die we vorig jaar gekend hebben.

Wat awardshows wel gemeen hebben, is dat ze hopeloos uitlopen. Ook bij de Ensors was het weer van dattum. Veertig minuten om precies te zijn, en dat lag helemaal niet aan de show zelf, wel aan de beeldpers die zelden wist welke BV’s ze aan het fotograferen waren op de rode loper (daar dus moesten naar vragen), en drie tot soms vier shoots lieten doen op verschillende plekken. Laat die fotografen thuis. Zet daar één fotograaf van de productie die alle beelden aanlevert aan de pers in het vervolg, en je hebt dat probleem niet meer.

(lees verder onder de interviews)

Interview Jennifer Heylen - H4Z4RD

Zillion mag dan wel de Ensor voor Box office-hit gescoord hebben, op de winst van Matteo Simoni - die regisseur Robin Pront dankte voor de mooiste cadeau om de rol van Dennis Black Magic te mogen spelen en blij en dankbaar was dat ie deze job mag doen - voor zijn ondersteunende acteerprestatie na, moest de film het stellen met voornamelijk technische prijzen, die voor beste montage, kostuums en art direction bijvoorbeeld.


Interview Charlotte Timmers

Zó jammer én vooral onterecht vinden we het voor de ravissante Charlotte Timmers die zich andermaal in een opvallende outfit had gehesen voor de Ensors. Zij was genomineerd voor de prijs van beste acteerprestatie in een hoofdrol voor zowel een tv serie als een film. Dat Maaike Cafmeyer voor Chantal die van beste acteerprestatie won, gaat er bij ons to-taal niet in. Na één aflevering hebben we dit trage woke-verhaal waar nul komma nul humor in zat, aan ons voorbij laten gaan. Nog iets wat wij niet snappen, is dat Rebel met lege handen naar huis ging hoewel de prent genomineerd was voor 11 Ensors. Zeker, we hebben enkele keren naar onze klok gekeken tijdens die prent, maar we vonden die stukken beter dan Zillion of Close …


Interview Stijn Coninx - 1985

Beste jeugdfictie ging dan weer wél oververdiend naar Thomas Van Goethem voor #LikeMe. Volgend jaar maakt ie in principe opnieuw kans, want hij was met deze Ketnetserie nu genomineerd voor het derde seizoen dat vorig jaar te zien was. Over het vierde seizoen hadden we een audio-interview met hem op de rode loper in Oostende.


Interview Thomas Van Goethem - #LikeMe

Eden Dambrine vertelde tijdens de show hoe Lukas Dhont hem aansprak op de trein en dat ie daar een beetje bang van werd. ‘Op de trein weet je nooit’ zei ie, en toen ie belde met zijn moeder maande ie hem aan om er meteen van af te stappen. Maar toen had ie de regisseur al op internet gecheckt en wist ie dat zijn vraag om mee te doen aan een casting écht was.


Interview Tom Van Dyck - Geldwolven

Maakt Close écht kans op een Oscar? Niet wat ons betreft. We hebben het gevoel dat Dhont best wel beseft dat zijn kansen beperkt zijn hoewel hij beweert dat ie al sinds zijn twaalfde met een lege shampoofles een Oscarspeech repeteert. De prent is nog maar 4 dagen uit in de zalen in de VS en wordt daar zo liet ie optekenen op de Ensors met gemengde reacties onthaald, net zoals wij eerder in onze recensie aanstipten. Dat naast het feit dat Close vooral een té boerse en ronduit degoutante koers vaart op persvlak zou ‘m wel eens een beeldje kunnen kosten. Zijn persverantwoordelijke blijkt kennelijk enkel te focussen op traditionele media. Onnodig te zeggen dat zo’n media/promobeleid voeren to-taal niet meer van deze tijd is. 

Inderdaad, u leest het goed beste lezer. Deze website kreeg als enige medium géén kort interview te pakken voor of na de Ensors met Lukas terwijl wij wel even mooi de taak overgenomen hadden van diens persverantwoordelijke door Lukas van Belga naar de collega’s van VTM te sturen. Beste Lukas, trek uw conclusies en bedank dat mens voor bewezen diensten. Zij en enkel zij is de reden waarom je soms negatieve persaandacht moet slikken en straks wellicht naast een Oscar grijpt omdat je film en de promo/persmachine daarrond duidelijk niet iedereen wíl bereiken. Een film die als thema anti-discriminatie heeft promoten terwijl een deel van je team doodleuk denkt dat het hen wel gepermitteerd is, ondergraaft zichzelf en zijn geloofwaardigheid volledig. Zo jammer!

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter