PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Creed 3 ★★★

maandag 6 maart 2023Kinepolis Antwerpen

Creed

Creed 3 is de eerste sportfilm ooit die opgenomen werd in IMAX. Dat is niet de enige primeur trouwens die deze prent in petto heeft. Hij werd namelijk geregisseerd door Michael B. Jordan die tevens de titelrol voor zijn rekening neemt. Wij trokken naar Kinepolis Antwerpen om de film daar in de IMAX-zaal te bekijken.

Het moet gezegd, de beelden (die zweetdruppels, dat (nep)bloed!) zijn haarscherp net als het exquise geluid dat je moeiteloos in de film zuigt hoewel Creed 3 behoorlijk voorspelbaar is. Jordan speelt de rol van Adonis Creed. Ondertussen heeft ie de boksring verlaten om zich te kunnen focussen op zijn gezin. Zijn vrouw Bianca (Tessa Thompson) is ondertussen een succesvolle muziekproducer. En met zijn dove dochter Amara (Mila Davis-Kent) doet ie wat elke vader wel eens verplicht is om te doen, in een kikker onesie kruipen om dan koek en etentje met haar te spelen.

Maar dat zijn dochter niet altijd in een genderbevestigende prinsessenrol kruipt, zal ie niet veel later ontdekken. Ze heeft al zijn boksmatchen gezien en heeft daar inspiratie uit gehaald om zich te verdedigen. Wanneer ze op school gepest wordt en een leerling haar tekening in twee scheurt, krijgt ie haar vuist in zijn gezicht. Haar ouders zien het een tikkeltje anders hoe ze daarmee moeten omgaan. Creed vindt het goed dat zijn dochter haar mannetje weet te staan. Voor Bianca valt geweld ook in zo’n geval echter niet goed te praten. Dat neemt niet weg dat haar vader Amara’s interesse in boksen stiekem zal blijven voeden.

Wat Creed 3 zo sterk maakt is dat er behoorlijk wat gebarentaal in te zien is. Het is van het tweede deel van A quiet place geleden, bijna 2 jaar geleden, dat we dat nog in een film zagen. Om maar te zeggen dat die taal wat ons betreft nog veel te weinig aan bod komt in films.

Adonis Creed runt nu een boksschool. Zijn ster is wereldkampioen boksen Felix Chavez (José Benavidez Jr.). Die zal zijn titel verdedigen tegen Viktor Drago (Florian Munteanu). Maar die is out nadat ie in het ziekenhuis geslagen is. Zo komt Creeds jeugdvriend Damian Anderson (Jonathan Majors) als alternatief op de proppen. Maar hoewel hij een stuk jonger is dan zijn opponent, gaat Chavez tegen het canvas. Gevolg: Anderson verliest zijn wereldtitel, en Damian krijgt het hoog in zijn bol. Die stelt onomwonden dat Creed een oplichter is die zijn rug naar hem toegekeerd heeft. Hij verwijst daarmee naar wat er in hun jeugdjaren gebeurd is en waarom hij in de gevangenis belandde. Voor Creed zit er dan ook maar 1 ding op: letterlijk de confrontatie aangaan met Damian, door hem uit te dagen voor een bokswedstrijd die gehouden zal worden in het Dodger Stadium in LA.

Creed 3 is best wel knap in beeld gebracht en werkt uiteraard toe naar dé grote climax, de confrontatie tussen de twee, wat spannende cinema oplevert. Tussendoor wordt de kaart van de family man getrokken om al het geweld toch ook een beetje te counteren.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter