PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Arcadia ★★★★

zondag 19 maart 2023VRT MAX

Arcadia
Foto: VRT

‘Ik denk dat het misschien heel mooi kan zijn daarbuiten.’ Dat zijn de woorden van Luz Hendriks (Lynn Van Royen die alweer een fenomenale acteerprestatie neerzet) tegen haar vader Pieter (alweer een magistrale prestatie van Gene Bervoets die we stilaan de Anthony Hopkins van de Lage Landen durven noemen) net voor ie gedeporteerd wordt naar een plek waar er geen drinkbaar water is, waar de survival of the fittest net als in Arcadia geldt. Pieter en zijn gezin werden namelijk opgepakt door regulator Marco Simons (Maarten Heijmans) die met een machtiging tot arrestatie zwaaide op een verlovingsfeestje van Alex Jans (Melody Klaver) en Gloria Philips (Jean Janssens).

Op de dag van de aanslag op de Koepel heeft Alex haar vader verloren, een traumatische gebeurtenis waar veel gezinnen overigens geliefden verloren, en nu geraakt ze dus ook haar stiefvader Pieter kwijt. Alex is de trouwe soldaat die hard werkt om een goede score te behalen en te kunnen behouden als soldaat bij het Schild, de politiedienst van Arcadia.

‘Goed zo, lekker voor je score!’ krijgt ze aan het begin van de eerste aflevering van Arcadia dan ook te horen wanneer ze Boris Breytens (Joey Van Rijthoven) weet te arresteren hoewel de chip die in zijn hand zit, aangeeft dat ie nog thuis was. Ook Alex’ oudste zus Milly Hendriks (Abigail Abraham) werkt bij het Schild. Ze is een ambitieuze en plichtsgetrouwe officier maar weet dat haar familie steeds op de eerste plaats komt. In Arcadia wordt ieders doen en laten via een ingeplante chip gevolgd. Auto’s hebben er overigens een nummerplaat in de vorm van een barcode.

‘Hoe wist Boris een storing met zijn chip te veroorzaken voor het Schild?’ Het is de vraag waar de hoogzwangere Lena Harms (Natali Broods) die pleit voor gember en zorg dragen voor jezelf, zich stelt wanneer ze Alex bij haar roept. Lena is revisor bij het Vizier (de staatsveiligheid).

Pieter was het hoofd van de dienst Algoritme in Arcadia. Alle inwoners krijgen immers een burgerscore, een puntensysteem dat bepaalt wat je kan en mag doen in die maatschappij en aangeeft waar je recht op hebt. In deze maatschappij moeten mensen dus de regels meer dan ooit volgen. Gezond, gedisciplineerd en productief, dat moeten ze allemaal zijn. Het algoritme houdt het allemaal bij. Maar Pieter blijkt ermee gefraudeerd te hebben door een script te schrijven. Zo blijft die van Luz die in haar eigen wereld leeft en anders is dan iedereen, tussen de 8 en 8,5 variëren. Pieter hielp ook zijn andere dochter Hanna (Ellie de Lange) om de 8 te halen omdat ze daar kennelijk moeite mee had. Hanna is arts in opleiding. In het ziekenhuis waar ze werkt, ziet ze hoe onrechtvaardig het systeem is.

Hoewel de uitspraak van de rechter (Michaël Pas) ongemeen hard overkomt omdat ie Pieter verbant en twee punten aftrekt van de burgerscore van verschillende gezinsleden, blijkt ie het aan het rechte eind te hebben dat het gezin dat een voorbeeldfunctie heeft aan scorefraude deed en eraan medeplichtig was.

Vanwaar dat puntensysteem? In Arcadia zijn de grondstoffen schaars, je moet je dus aan de regels houden, en het ziet ernaar uit dat je bijdrage aan de samenleving ook voldoende groot moet zijn, om er iets voor terug in de plaats te krijgen. Kan er in zo’n systeem dan wel sprake zijn van solidariteit? Is het er ieder voor zich? En hoe houd je je gezin en familie bijeen in een wereld waar bedrog en verraad welig tiert? Een samenleving waarin melk actief gepromoot (‘Je verdient het’) wordt en lezen als gezond wordt bestempeld… Maar of de klikcultuur die Arcadia kent gezond is, daarover kan je je bedenkingen hebben. Als je iets weet dat niet pluis is, ook al gaat het om familieleden, dan moet je dat immers rapporteren in deze samenleving. Dat niet doen, daar staan ook straffen op. De ‘waarheid’ is dus belangrijk in Arcadia en elke overtreding dient gemeld te worden bij de autoriteiten. Iedereen krijgt er immers wat die verdient…

Het moet gezegd, Arcadia is een sterke near future scifi-serie, alleen al omwille van de futuristische decors en de knappe naar brutalisme verwijzende architectuur van gebouwen bijvoorbeeld is ie de moeite waard om te bekijken. De setting is namelijk bijna een personage op zich in deze serie die 1 miljoen euro per aflevering kostte.

< Bert Hertogs >

Alle afleveringen van Arcadia zijn nu te zien op VRT MAX


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter