PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie The nun 2 ★★★

woensdag 27 september 2023Kinepolis Antwerpen

The

5 jaar na The nun is er met The nun 2 nu een vervolg van deze Amerikaanse bovennatuurlijke horrorfilm in de cinema uit. De prent die Michael Chaves regisseerde is ondertussen de achtste in The Conjuring-reeks. Eerlijk? Het duurde een tijdje eer we terug de draad opgepikt hadden waar die op het einde van The Nun was blijven liggen. Kort samengevat was het Maurice (Jonas Bloquet) die bezeten werd door de duivel en sindsdien op zoek moest naar waar die naar verlangde, de ogen van St. Lucia. En het is opnieuw de non Irene (Taissa Farmiga) die dat moet zien te verhinderen, ook al voelen de twee zich in zekere zich tot elkaar aangetrokken.

Opposites attract heet dat. Want Irene is in se door en door goed. Ze slaagt erin visioenen te zien. Visioenen die haar uiteindelijk in The nun 2 tot bij Maurice zullen leiden in een kostschool voor meisjes. Daar wordt de Ierse Sophie (Katelyn Rose Downey) door enkele andere meisjes gepest en gedwongen de verlaten en ontzegende kapel te betreden die nochtans afgesloten is. Daar moet ze door een glasraam naar een geit kijken. Wanneer het zonlicht precies invalt zie je het dier rode ogen hebben. Sophie zou zo oog in oog komen te staan met de duivel. Sophies moeder Kate (Anna Popplewell) geeft les in de school. 

Irene is ondertussen in opdracht van een kardinaal samen met zuster Debra (Storm Reid) op onderzoek gestuurd naar Tarascon. De demon Valak zou niet verschalkt zijn, maar naar West-Europa trekken. In een kerk heeft ie een misdienaar de stuipen op het lijf weten te jagen, maar vooral de lokale priester doen optillen en in vuur en vlam weten zetten.

Van de misdienaar krijgt Debra een speciale rozenkrans mee die zijn leven wellicht heeft gered. Een verwijzing naar St. Lucia staat erop. Dat zou kunnen betekenen dat de demon op zoek is naar een relikwie, haar ogen, om zo bijzonder machtig te worden. Op zijn pad naar de kostschool vermoordt ie de afstammelingen van St. Lucia wiens naam afgeleid is van het Latijnse lux wat even veel betekent als licht, haar ogen zouden volgens de legende uitgestoken zijn geweest, maar haar in de fik steken, lukte niet. Haar kleren maakten wel vuur maar de vrouw verbrandde niet.

Het komt er in The nun 2 dus op aan als eerste het relikwie te vinden. Zeker omdat het ook gebruikt kan worden om de demon definitief te bestrijden en als het even kan Maurice te genezen van zijn bezetenheid.

Wie houdt van tienermeisjesgegil in surround komt helemaal aan zijn trekken bij The nun 2, zeker in de IMAX-versie. De horrorfilm wist ons meermaals de stuipen op het lijf te jagen. En in sommige scènes trekt die zelfs de psychologische state of mind-kaart. Wanneer Irene de beeltenis van The nun ziet in een reeks tijdschriften waar de wind door waait bijvoorbeeld, maar even goed ook in een vervallen muur waar Sophie haar in lijkt te ontwaren …

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter