>>

Recensie van Manen Cherkaoui**

desc

vrijdag 30 oktober 2015 Opera AntwerpenBert Hertogs

Een double bill stelt Ballet Vlaanderen voor als eerste dansproductie onder de nieuwe artistiek directeur Sidi Larbi Cherkaoui. Fijn om vast te stellen dat het Ballet door de komst van de artistiek directeur een nieuw publiek weet aan te trekken naast de die hard balletfans. Opvallend was dat het publiek – geheel terecht overigens – als een blok viel voor de kortste choreografieën: Faun van Cherkaoui (15 minuten) en Solo van Van Manen ( 6 minuten). Twee werken die niet toevallig de meest emotionele laag hebben terwijl Four Schumann Pieces van Van Manen en het nieuwe Fall van Cherkaoui toch wel wat aan de lange kant waren en vooral vorm laten primeren.

Recensie: van Manen Cherkaoui**

Recensie Verklarte Nacht***

desc

zondag 18 oktober 2015 deSingel AntwerpenBert Hertogs

In tegenstelling tot heel wat recenter werk van Anne Teresa De Keersmaeker waar de geometrische figuren, het mathematische (en ook soms wel de kille lijnvoering) regeert en daardoor een emotionele laag soms durft te ontbreken, kiest de choreografe in haar herwerking van Verklärte Nacht volledig voor de emotionele laag. Hoogromantisch is dan ook de partituur die Arnold Schönberg in 1899 schreef voor een strijkers sextet die verwijst naar het gedicht van Richard Dehmel.  De Keersmaeker kiest voor een uitvoering voor strijkorkest door Pierre Boulez waardoor de muziek weelderiger klinkt door de toegenomen dynamiek.  In 1995 creëerde De Keersmaeker de choreografie voor de Munt. Toen liet ze zes koppels en twee solisten op het podium, nu herleidt ze het werk tot 2 mannen en een vrouw die de driehoeksrelatie uitbeelden. Het motto: “Less is more”. En of!

Recensie: Verklarte Nacht***

Recensie Sisyphus

desc

vrijdag 16 oktober 2015 deSingel AntwerpenJoris De Maght

Danseres Melati Suryodarmo wil de Griekse mythe van Sisyphus nieuw leven inblazen en als inspiratiebron daarvoor gebruikt ze de performancekunst van haar lerares, de bekende kunstenares Marina Abramovic, en ze mengt deze met de sjamanistische tovenaarspraktijken uit het Javaanse binnenland.

Recensie: Sisyphus

Recensie This place is looking for better men**

desc

zaterdag 19 september 2015 HetPaleisBert Hertogs

Een nieuwkomer op de werkvloer. Welke impact heeft dat op een bestaand team en op de hiërarchie in dat team? Elektra tg toont het haarfijn in de voorstelling “This place is looking for better men” dat het midden houdt tussen toneel en een dansvoorstelling. Tijs Bonner (Bert) is de nieuweling van dienst die in de plaats komt van nummer 5, Quinten.  “This place is looking for better men” geeft subtiele maatschappijkritiek over hoe het eraan toe gaat op de werkvloer: enerzijds word je als nummertje behandeld, anderzijds is er een amicale sfeer hoewel individuele ambities of privé perikelen die broze vriendschapsband wel eens op de proef stellen.

Recensie: This place is looking for better men**

Recensie Zoo doen ze de dingen**1/2

desc

zaterdag 19 september 2015 HetPaleisBert Hertogs

Een bak waar amfibieën en reptielen in worden gehouden. Zo lijkt het podium van “Zoo doen ze de dingen”, een voorstelling van Randi De Vlieghe die drie jaar geleden met 5 dansers en 2 stagiairs deze productie op poten zette. Overleven, intimideren en verleiden zijn de werkwoorden die centraal staan in het werk. Het gezelschap doet niet zo zeer dieren na – néén: de hand wordt niet tegen de neus gebracht en de andere arm niet door die gevormde cirkel met de arm gestoken om de slurf van een olifant of zo na te bootsen – wel gaan ze onder andere met z’n allen op elkaars buik liggen en stappen ze achterwaarts alsof ze een duizendpoot zijn. Tussen menselijk en dierlijk gedrag switchen ze ook, zodat het geheel erg komisch aanvoelt. Dé quote van de woordloze voorstelling: “Elaba”.

Recensie: Zoo doen ze de dingen**1/2

>>
Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news