PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Mika | Les Ardentes 2011 #lesardentes

zondag 10 juli 2011Parc Astrid Luik

Mika

Mika zit volop in de studio voor zijn derde album The Origin of Love dat het beter moet doen dan zijn tweede The Boy Who Knew Too Much dat het een heel stuk minder goed deed dan debuut Life in Cartoon Motion. Opvallend kiest hij nu ook voor Franstalige nummers. Op Les Ardentes liet ie alvast Karen, een ballad die op den duur opentrekt over een vrouw die hij in een Parijs café heeft ontmoet en de uptemposong “Elle me dit” op het publiek los. Een opvallende zet, want het is zeer twijfelachtig in hoeverre niet-Franstalige media die Franse nummers gaan overnemen en promoten. Oudere nummers stak de zanger in een klassieker jasje, met vooral (akoestische) gitaar, piano en strijkers die mochten doorklinken. Toch was het pas ver in de set, dat Mika het brede publiek meekreeg. Beats was wat zij wilden.

Net zoals in Werchter vorig jaar kwam het publiek pas goed op dreef wanneer de beats van “Rain” losgelaten werden.  Al van ’s middags hadden de grootste fans plaatsgevat vooraan het podium, met ballonnen in hartjesvorm en daar Mika op geschreven, de naam van hun idool op hun wangen, of een kleurig spandoek in de aanslag. Toch viel het op hoe traag de Brit de toeschouwers in Luik meekreeg. Sommige instanthits zoals Relax zijn ondertussen grijsgedraaid dat ze niet meer werken. Anderzijds was het behoorlijk wennen aan de nieuwe arrangementen en leken ook de tieners die klassiekere toets, het gezelschap was tevens Mozartiaans verkleed, moeilijker te slikken omdat die de hits minder vertrouwd in de oren deed klinken. 3 Vrouwen uit zijn band noemde Mika ook zijn ‘Marie- Antoinette”’s: de twee backings en zijn drumster.

Her en der hangen afdrukken van bekende schilderijen waarin Mika op de een of andere manier opduikt. Zo is hij Adam en draagt ie een witte broek en de driekleur in een werk dat de Franse Revolutie uitbeeldt. Opblaasbare ballonnen worden het publiek ingegooid tijdens “Big girl you are beautiful” wat op gejuich wordt onthaald bij de fotografen die op dat moment nog in de frontstage staan. Mika krijgt er vaak terug in zijn richting en geeft er een trap op. Bij “Stuck in the middle” kruipt ie de buffetpiano op, om zijn elleboog op een kroonluster te laten rusten. Blue Eyes wordt gedomineerd door klassieke gitaar en piano.

In de programmabrochure lezen we dat dit Mika’s enige optreden in ons land is deze zomer. Mika gaat verder dan dat. Hij vertelt dat het zelfs het enige dit jaar zal zijn in ons land. Het mag duidelijk zijn dat de Brit zich focust op de markt waar hij het meeste succes heeft op dit moment: de Franse. Of dat een slimme zet is, om terug te plooien, daar hebben we zo onze twijfels over.

De zanger deelt het publiek op in links en rechts voor “Blame it on the girls” en speelt beide kanten uit bij het spelletje om ter luidst meezingen. Zo’n klassiek ingrediënt heeft ie ook nodig om meer feedback te krijgen. “Kick ass” scoort wanneer de piano het tempo verhoogt. Piano en elektrische gitaar horen we “Happy ending” begeleiden, een nummer dat goed maar niet indrukwekkend wordt meegezongen. Meisjes maken hartjes met duim en wijsvinger wanneer ie “with a little bit of love” uit dat nummer zingt. De song trekt open om daarna neergelegd te worden met piano.“We hebben Mozart hier aan het klavier.” grapt de frontman die een masker van een paardenhoofd opgezet krijgt bij “Love today”. Uiterst grappig zicht in het witte kostuum dat ie draagt. Later zal ie een toreadorvest aandoen, om iedereen – net zoals ie in zijn vorige tour deed- denkbeeldig uit te schakelen. Dit keer met een onzichtbaar zwaard, vorig jaar deed ie dat nog met een pistool. De basdrum kickt na een tijdje terug. Wanneer Mika het teken geeft, staat iedereen op uit “de dood”. Het publiek springt zich dan te pletter.

Nieuwe single “Elle me dit” kent repetitieve pianobegeleiding, en wordt behoorlijk goed onthaald. De single is voorlopig enkel digitaal beschikbaar in Frankrijk.

Een duet gaat hij aan met zijn backing vocal, die ondertussen al geen hoepelrok meer aanheeft. Normaal gezien zat “Blame it on the weather” vroeger in de set, nu had ze een kort broekje aan wat niet zo paste met het trage nummer dat zeer klassiek begeleid werd. Ook Mika had dat maar al te goed door en zei iets over de ongelukkige outfit. De drie violen en cello mochten eindelijk ook de sfeerzetting naar hun hand zetten. Want tot dan vroegen we ons af wat hun meerwaarde aan het optreden was. Vaak zaten ze er werkloos bij. Na iets meer dan anderhalf uur optreden sloot Mika Les Ardentes 2011 af met “Lollipop”. De man zette een goed maar niet indrukwekkend optreden neer. Is ie nu al over zijn moment, zijn hoogtepunt in zijn carrière heen? Zo ja, bewijst dat niet hoe snel het allemaal kan gaan in de business?

< Bert Hertogs >

De setlist:

  1. Relax, Take It Easy
  2. Big Girl (You Are Beautiful)
  3. Stuck in the middle
  4. Dr. John
  5. Blue Eyes
  6. Billy Brown
  7. Karen
  8. Blame It On The Weather
  9. Rain
  10. Blame it on the girls
  11. Kick ass
  12. Happy Ending
  13. Love Today
  14. We Are Golden
  15. Elle me dit
  16. Grace Kelly

Bis:

  1. Blame It On The Weather
  2. Lollipop


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter