PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Bruno Mars

donderdag 17 oktober 2013Sportpaleis Merksem

Bruno

Bruno Mars deed een aanzoek tegenover maar liefst 21 500 toeschouwers in het Antwerps Sportpaleis. Daarmee vestigt de artiest een record. Hij is de allereerste artiest die het maximum aantal bezoekers haalt dat de gerenoveerde concerttempel kan ontvangen met een standaard podiumopstelling. “Hey Antwerp, I think I wanna marry you” zong Bruno Mars even in “Marry you” waarin we bruiloftsklokken horen. Tijdens “If you knew” mochten de meisjes – die veruit in de meerderheid waren – in het publiek hoog in kopstem ‘Do you love me?’ a capella zingen. Dat beantwoordde Mars met een “Yes I do”. Mocht het woord eclectisch nog niet bestaan, de man zou het hebben uitgevonden. Van de aanstekelijke disco in “Treasure” ging ie over naar de rock ’n roll van “Money”/”Billionaire” om uit te komen bij de de reggae van “Show me” en de zwoele RnB van “Our First time”. De genrewissels gingen er in als zoete koek. Mars – die erg goed van stem was – en zijn band bleken erg veel goesting te hebben. Resultaat: een topoptreden dat geen moment verveelde.

Een Mexican wave rolt door de ganse kuip voor het concert van start gaat. Net daarvoor was het zwarte doek met gouden palmbomen bevestigt wat op zijn beurt al genoeg was voor enkele fans om voor het eerst die smartphone boven te halen en een doek te fotograferen al dan niet als achtergrond voor een selfie. Links van ons op de frontale tribune zat een meisje dat we 7 schatten met een groot kartonnen bord waar ze haar hoogst persoonlijke liefdesverklaring voor Bruno Mars had neergeschreven. Om de boodschap extra in de verf te zetten, belichtte ze dat bordje meermaals tijdens de show. Het zou erg straf zijn mocht de boodschap tot aan de overkant zijn geraakt.

Bij opener Moonshine zien we een rood-blauwe papegaai in onze richting vliegen op de ledschermen. De klank zit erg goed. Dwayne Dugger op sax,  James King op trompet, Kameron Whalum op trombone, John Fossit  op synths, Eric Hernandez op drums, twee gitaristen (Jamareo Artis en Phredley Brown) en Philip Lawrence als backing zetten meteen de feestelijke toon. Die laatste mag tijdens Lazy song “OMG this is great!” erg hoog antwoorden wanneer Mars “She’s gonna scream” zingt. De band legt het nummer even stil zodat Lawrence theatraal het applaus in ontvangst mag nemen waarop de zanger hem uitdaagt dat opnieuw te doen. “I must prepare” zegt ie met diepe stem en neemt de tijd. Wanneer ie opnieuw weet te scoren op het juiste moment leidt dat tot een fragment “Eye of the tiger” van Survivor dat de band speelt. Hilarisch, al breekt het wel de grootste hit van Bruno Mars die het nummer terug akoestisch oppikt en door meer dan twintigduizend stemmen laat meezingen. Kippenvel.

Het is trouwens niet de enige cover die de revue passeert. Barrett Strongs “Money” rijgt  ie aan Travie McCoy’s “Billionaire” dat op zijn beurt weer een fragmentje “I need a dollar” van Aloe Blacc in zich heeft.  Peter Gene Hernandez blijkt trouwens behoorlijk ondeuglijk. “Can I kiss you on you lips babe? Put my hand on your hips girl? Touch you all over ?” zingt hij in “Our first time” waarbij hij het publiek links en rechts op de tribunes vakkundig betrekt bij de show. Resultaat: oorverdovend meidengegil.

De dames die dan nog niet opgehitst zijn, trek tie vervolgens vakkundig over de streep met “If you’re horny, Let‘s do it. Ride it, my pony. My saddle‘s waiting. Come and jump on it.” uit “Ride my pony” te brengen. Bruno Mars braaf? We don’t think so.

Het geluid van het voetgestap en het knippen met de vingers mag dan wel uit een doosje komen, “Runaway Baby” legt ie vakkundig met de band neer om het verderop crescendo weer te laten openbloeien. Bij “Treasure” en “Lazy song” hangt een grote discobol boven het hoofd van Mars. Bij dat eerste nummer zien we zo “the Jackson 7“ (Mars en zijn band staan met 7 op twee rijen dicht bij elkaar), ook in hun danspasjes. Mars is de nieuwe Michael wanneer ie even rond zijn as draait maar ook tijdens een fenomenaal “When I was your man” – wat Angel voor Robbie Williams is, is deze song voor Bruno Mars - dat ie lieflijk in kopstem enkel begeleid door piano neerlegt. Childhood van Jackson is niet ver weg bij de fraseringen die hij dan in zijn stem legt.

Aan showtrucs verder geen gebrek. Phredley Brown mag soleren op elektrische gitaar tijdens “Grenade” en Bruno Mars zet zelf “Locked out of heaven” als eerste toegift in met een drumsolo. Zelden trouwens op het einde van een uitstekend en prachtig meegezongen “Just the way you are” zo’n leuke bandvoorstelling meegekregen die – in tegenstelling tot erg veel concerten – de vaart niet uit het optreden haalt.

Groene lasers, visuals van de contouren van een aap die op vier voeten mens wordt om uiteindelijk als gorilla tevoorschijn te komen,  metershoge vlammen, vuurwerk en geknal dat Dewico knap synchroon verzorgt, was weliswaar nodig om de langgerekte afsluiter boeiend te houden. Al moet gezegd dat het moment waarop Mars alleen op het verhoogde podium met een witte spot boven hem gericht quasi a capella zong, het nummer (letterlijk) optilde.

Met slechts twee studioalbums onder de arm, zette Bruno Mars een van de funkiest, sfeervolste en eclectische concerten van het jaar neer. De productie zet ook de grote middelen in met onder andere twee camera’s aan de front of house en een kraancamera (een zeldzaamheid) links van het podium. Het doet vermoeden dat er een live DVD binnenkort zit aan te komen.

The Moonshine Jungle Tour 2013 van Bruno Mars is goed voor 12 trucks en 10 bussen aan materiaal en mensen. Het management van Bruno Mars liet geen persfotografen toe tijdens het concert in Antwerpen. Slechts 5 beroepsjournalisten kregen een reviewersaccreditatie.

< Bert Hertogs >

De setlist:

  1. Moonshine 
  2. Natalie 
  3. Treasure 
  4. Money (That‘s What I Want) (cover Barrett Strong) - Billionaire (cover Travie McCoy) met fragment I need a dollar (Aloe Blacc)
  5. Show Me / Our First Time met fragment Ride my pony (Ginuwine) recent ook gesampled door Rihanna in Jump
  6. Marry You 
  7. If You Knew 
  8. Runaway Baby 
  9. Lazy Song – met fragment Eye of the tiger (Survivor)
  10. When I Was Your Man 
  11. Grenade 
  12. Just The Way You Are 

Bis:

  1. Locked Out of Heaven 
  2. Gorilla 


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter