PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Oddisee

woensdag 23 september 2015Vk* Brussel

Oddisee

“Ah, fun with friends”, mijmert Oddisee halverwege zijn optreden in de stevig volgelopen Vaartkapoen. En dat is eigenlijk een perfecte samenvatting van de avond. Gelukkig voor het publiek vormen de “friends” een ijzersterke begeleidingsband en betekent “fun” het neerzetten van een levendige show, die op geen enkel moment gaat vervelen.

Eerst en vooral een vermelding van de artiesten in het voorprogramma. Zowel de Antwerpse MC/producer Grey als het Amsterdamse Pink Oculus waren méér dan opwarmertjes voor de hoofdact van de avond, georganiseerd door het Gentse All Eyes on Hip Hop. Grey krijgt de hoofdjes aan het knikken met relaxte flows, de energieke Pink Oculus brengt dan weer wat sfeer in de zaal. Beide optredens doen wat een goed voorprogramma hoort te doen: nieuwsgierig maken naar meer.

Wanneer het aan Oddisee is, komt hij op zijn dooie gemak het podium opslenteren, beker thee in de hand, onder de jazztonen van zijn begeleidingsband Good Compny. De Amerikaan Oddisee, echte naam Amir el Khalifa, groeide op in een van de betere buitenwijken van Washington D.C. Hij vertegenwoordigt een klasse rappers-producers die niet uit de “hood” komen maar van redelijke goede komaf zijn, zoals Pharrell en Kanye West. De stijl én inhoud van Oddisees muziek zijn verfijnder dan de doorsnee gangsta rap: hij heeft het niet over drugs en misdaad maar over zaken als het leven in de stad en ongelijkheid. Hij brult zijn teksten niet maar vertelt ze: snel en energiek, maar duidelijk verstaanbaar.

Oddisee is onder de indruk van de volle VK: “Veel mensen voor een woensdag!” Maar het lijkt hem niet van slag te brengen. Zelfs wanneer na het eerste nummer blijkt dat de gitaar van de gitarist niet werkt, blijft hij kalm. Snel wat aanpassingen doorvoeren in de setlist, tot de gitarist van Grey zijn instrument komt aanbieden. Oddisee gedraagt zich als volwaardig dirigent van Good Compny, zeker voor iemand die gewend is alles zelf te doen: schrijven, producen, zelfs booking en promotie neemt hij vaak voor eigen rekening.

De live instrumentatie door Good Compny is ongetwijfeld wat Oddisees act doet uitstijgen boven het gemiddelde hiphopconcert. De vijfkoppige jazzgroep brengt de nummers van Oddisees laatste album, “The good fight”, feilloos, en voegt kleurrijke variatie toe aan oudere nummers die Oddisee meer rond samples bouwde. “The goings on” en “That’s love” zijn vroege hoogtepunten. Oddisee rapt foutloos over het geheel, en blijft gelukkig weg van de irritante gewoonte die veel van zijn collega’s hebben om over een vooraf opgenomen bandje te staan roepen.

De hele set slagen Oddisee en Good Compny erin genoeg te variëren om te blijven boeien. Dat is deels een verdienste van Oddisees veelzijdige repertoire, en deels door originele interpretaties van Good Compny. “Worse before better” van het laatste album krijgt een uitgesproken reggae-vibe. Bij “Own appeal”, een van Oddisees bekendste tracks, breit de groep een vervolg aan het nummer door het in verschillende stijlen te brengen. Ze maken zelfs even de overgang naar “Runnin”, de classic van de hiphoplegendes van The Pharcyde uit LA. Een ode die het publiek zeker kan smaken.

Als toeschouwer heb je het gevoel dat er niet te lang is nagedacht over de opzet, de details en bijkomstigheden van de show. Oddisee en Good Compny steunen erop dat ze de nummers perfect onder de knie hebben, en kunnen daardoor variëren in hun set. Het is een groep vrienden die lol trapt op een podium, maar op een manier waardoor het enorm boeiend is om naar te kijken en te blijven kijken.

< Jonas van Boxel >

De setlist:

1. Ready to rock

2. (nieuw nummer)
3. Yeah and nah
4. The goings on
5. That‘s love
6. First choice
7. CounterClockwise
8. Book covers
9. Want something done
10. Contradiction‘s maze
11. Own appeal
12. Meant it when I said it
13. Worse before better


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter