PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Van Peel overleeft 2017

dinsdag 19 december 2017Arenberg Antwerpen

Van

‘Feeling good’ uit de musical ‘The Roar of the Greasepaint – The Smell of the Crowd’, dat vooral gekend is in de versie van Nina Simone en later ook door Michael Bublé, daarmee start Van Peel overleeft 2017. Opvallend optimistisch dus. Maar daar zit meteen ook de angel in zijn eindejaarsconference. Hij meent het én is ironisch tegelijkertijd. Op het podium verwijst ie in de backdrop én met de kroonluchter in de lucht naar de prent ‘The Great Gatsby’ uit 2013, over je opwerken tot de elite die immoreel en oppervlakkig is. Daarmee is deze eindejaarsconference scherper dan die van vorig jaar. Boetes die eigenlijk belastingen zijn, de graaicultuur en machtshonger van onze politici, het fileprobleem, … het zijn maar enkele thema’s die Van Peel messcherp fileert.

B-ploeg
70 miljard euro hebben de Belgen op buitenlandse rekeningen staan volgens de Panama Papers. Zelf heeft Van Peel – zegt ie lachend – een job bij een intercommunale bekomen na een etentje in t’ Fornuis. We hebben ook een filerecord gebroken en wat nog beter is, die van dit jaar gaan maar half zo lang zijn als die van volgend jaar. De regering creëert 160.000 jobs en de Bende van Nijvel is ondertussen ook bijna opgerold: ‘De Reus bleek een Piraat te zijn. Ik heb altijd Studio 100 al een schimmige organisatie gevonden.’ Op politiek vlak stelt de comedian vast dat de lat tegenwoordig zo laag ligt dat we al blij zijn met wie er niet gewonnen heeft (rechtse populisten in het buitenland nvdr.) En op vlak van terreur zitten we kennelijk met de B-ploeg. Heel wat aanslagen mislukten waarbij de conferencier vooral stilstaat bij de mislukte aanslag in Brussel Centraal: ‘Hij koos voor het drukke spitsuur van half negen ‘s avonds. Wat voor potentiële slachtoffers maak je dan? 2 marginalen en een blikje Carapils? Eventueel ook een viooltoeter?’ lacht ie. Of wat te denken van die half mislukte aanslag in Barcelona waarbij een huis ontplofte dat vol gasflessen stond. ‘Normaal zou een vrouw toch vanaf de zesde gasfles beginnen zagen als je die in huis brengt?’ stelt de man gevat. Ook de mediacoverage vond ie geweldig: ‘De resten van 2 à 3 personen waren achteraf teurggevonden.’ een bewijs dat we niet al te veel moeite nog willen doen om alle puzzelstukken terug bij elkaar te krijgen. ‘We houden het op ne goeie vuilzak vol.’ En in Irak hangen onze hangjongeren nu aan een tak. Verder steekt ie de draak met de terroristen van IS die verkleed als vrouw probeerden te vluchten maar daarbij hun snor vergaten af te scheren.

Vol is vol
Over de Catalaanse kwestie en Carles Puigdemont die koos om in België berecht te worden, haalt Van Peel op hilarische wijze de rechtste retoriek boven: ‘Wat gaan we ermee doen? We hebben er geen werk voor. Dat is geen loodgieter! We hebben al voldoende regeringen. Vol is vol!’ Ook het absurde kantje van de politiek toont de komiek wanneer ie stelt dat we een onderzoek gevraagd hebben of de Spaanse gevangenissen wel conform de mensenrechten zijn, terwijl België zelf al meerdere keren veroordeeld is omwille van de slechte leefomstandigheden (o.a. door overbevolking nvdr.) in onze gevangenissen: ‘Het voelt aan alsof Saoudi Arabië belt naar Bart De Pauw dat ie wat beter moet leren omgaan met vrouwen.’

Grensoverschrijdend gedrag
‘Eigenlijk is er niet veel veranderd door de zaak de Pauw’, weet Michael Van Peel. ‘Als je een vrouw geile sms’en stuurt en ze antwoordt met ‘stop daarmee.’ waarop je nog eens 100 geile sms’en stuurt, dan zijn dat er 50 te veel. Of wanneer je als eerste wakker wordt na een nachtje uit omdat zij nog verdoofd in bed ligt, dan gaat dat erover.’ De komiek haalt ook pittig uit naar de media die in volle komkommertijd een issue probeerden te maken van kinderen die diarree kregen op kamp waarop ie zegt dat de droppings uit zijn jeugdjaren pas nieuwswaardig waren. ‘De leiding liet ons achter en dook het café in. Drie dagen later kwamen we aan, de een met een dode hond aan zijn benen, en twee kerels hebben we onderweg verloren.’ Ook twaalfjarigen die bier drinken, vind ie niet zo nieuwswaardig. ‘Toen ik twaalf was, had ik mijn eerste seksuele ervaring met pater Johan in het materiaalkot. Achteraf kan je wel een pintje gebruiken.’ weet ie.

‘Als je allemaal in de beerput zit, kan je beter niet met kak smijten.’
Over normvervaging stipt ie onder andere de schandalen rond Samusocial, Optima, Publifin, tot het (onterecht) 30.000 euro op je rekening ontvangen als politicus en dat niet eens in de gaten hebben aan. Vooral het feit dat politici kennelijk niet beseffen wat het probleem werkelijk is, de arrogantie van de macht, kaart ie aan. Het daaropvolgende politieke spel sloeg ie met grote ogen gaande om uiteindelijk te concluderen: ‘Als je allemaal in de beerput zit, kan je beter niet met kak smijten.’ Verder stelt hij vast dat we jaar na jaar als land zakken in de democratielijst omdat de particratie hier regeert en alles draait om zo veel mogelijk macht naar de partij te zuigen waardoor al die politici er zo veel (on)betaalde mandaten op nahouden. Ondertussen staat België zelfs in die lijst onder Botswana. Daar moeten ze wellicht ondertussen stellen: ‘Hein, c’est pas la Belgique ici.’ meent ie.

Cartoonesk
Trump vindt ie een cartoonesk figuur, een oranje zetel met een gele cavia erop. Nochtans is het geen dankbaar onderwerp om als komiek te behandelen: ‘Ge kunt geen rode neus zetten op een rode neus.’ waarbij hij vaststelt dat de president van de VS een mond heeft als een anus met tanden en in een beweging van zijn ‘amazing’ overgaat in Eddy Wally’s ‘ongelooflijk’ en ‘amaai zeg’. Fake news, alternatieve feiten, ‘schone kolen’, … Van Peel overleeft 2017 haalt het allemaal door de mangel om finaal te stellen dat ie denkt dat Trump elke dag afsluit met: ‘Ik háát Smurfen!’

Follow the money
Het probleem is volgens hem dat diens kabinet rijker is dan 30% van de armste Amerikanen en dat tijdens zijn regeerperiode er door de stijging van de aandelen, en niet in het minst van bepaalde bedrijven waaronder een financiële instelling, enkele mensen rijker geworden zijn. Wat Van Peel écht zorgen baart is dat er wellicht een tweede ambtstermijn zal aankomen voor Trump. Probleem is echter dat ie erg onpopulair geworden is in eigen land. Een oorlog starten, zo leert de geschiedenis, kan dat verhelpen.

‘Er is kans op hevige neerslag’
De komiek staat dan ook stil bij de oorlogsretoriek van zowel Noord-Korea als de VS en het gedrag van beide leiders die vooral willen tonen dat ze de langste (raket) hebben deze zomer. Verder stelt ie vast dat er al voor minder een oorlog is begonnen. Zo startten Bush en Blair destijds een oorlog tegen Irak omdat ze bewijzen hadden dat het land massavernietigingswapens maakte, iets wat nooit hard kon gemaakt worden achteraf. Noord-Korea zit ondertussen al jaren te schreeuwen om een (gewapend) conflict en de VS doet niks. ‘Dat land heeft dan ook geen olievoorraden en is dus niet interessant voor het land’, klinkt het droog en zakelijk. Het is al ver gekomen dat Poetin moest sussen en de lont wat uit het kruitvat moet halen, stipt ie verder aan. Verder weet de comedian dat het raketschild dat 105 miljard gekost heeft in de VS nu operationeel is. Klein probleempje echter: het werkt niet als het regent. Van Peel wou dat ie er bij kon zijn op het moment dat het schild opgeleverd werd en die boodschap werd meegegeven terwijl ie concludeert: ‘We weten ondertussen dat de wereld zal vergaan en het zal nog kutweer zijn ook.’ waarop ie grappend verwijst naar een mogelijk weerbericht dat die boodschap zou kunnen aankondigen: ‘Er is kans op hevige neerslag’.

Tijdelijk
De spot met een recruteringsspot van het Belgisch leger voert Michael Van Peel wanneer ie beschrijft wat er te zien is in het filmpje en wat de realiteit is op het veld: al drie jaar tijdelijk aan een koffiebar politietaken uitvoeren met om twaalf uur ‘s middags een croissant. ‘Er zijn weinig dingen zo permanent als ‘tijdelijk’.’ stelt Van Peel dan ook waarbij hij verwijst naar de klusjes in huis waarbij we iets opknappen met een tijdelijke oplossing die uiteindelijk permanent wordt. ‘30 jaar heeft de tijdelijke noodbrug op de Leien er gestaan. Stond ze er maar nog!’ klinkt het nostalgisch uit de mond van de krullenbol. Een grappige quote waarop ie stevig applaus krijgt in de Arenberg overigens. ‘In Brussel en Antwerpen hebben we militairen op straat, in Gent is er het circulatieplan. Niemand geraakt er in. Wij hebben wel de knip, maar die is tijdelijk.’ knipoogt ie om vervolgens aan te tonen dat de boetes van tegenwoordig gewoon belastingen zijn.

Auto die scheet laat
De lage emissiezone in Antwerpen heeft niks met ecologie te maken, volgens hem. Zeker niet wanneer rond die zone je de drukste snelweg van het land hebt, een haven met petrochemische activiteiten én een rivier waar boten (op diesel) varen. De komiek stelt de communicatie van de maatregel – terecht – ook in vraag vermits het een zeer complexe zaak is welk voertuig nu wel of niet in het stadscentrum mag. Het verkeersbord noemt ie ‘een auto die een scheet laat.’ terwijl hij weet dat er ergens zo’n bord staat en daarachter een waarop staat dat het verboden is om terug te keren: ‘Hang dan toch gewoon een bord: ‘ge zijt gesjareld!’ op.’ grapt Van Peel terwijl hij het fileprobleem met lede ogen aanziet: ‘160.000 jobs. Er is geen plaats voor al die mensen op de weg!’ We zijn nu al met te veel tegelijkertijd op dezelfde plaats onderweg.

Op het einde neemt ie traditiegetrouw plaats achter de zwarte vleugel om deze keer ‘Feeling good’ te laten blenden met ‘I will survive’. We onthouden ook daarin de haarscherpe analyse dat tegenwoordig kritiek als flauwekul wordt afgedaan. Zelden zo veel e-mails, berichten, enz. ontvangen van fans, promo managers, persverantwoordelijken, enz. als dit jaar wanneer Concertnews.be iets schreef dat niet in hun kraam paste. Ook op dat vlak slaat een ijzersterk Van Peel overleeft 2017 de nagel op de kop.

< Bert Hertogs >  


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter