PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Pearl Jam ★★★★★

zaterdag 7 juli 2018Festivalpark Werchter

Pearl

Pearl Jam zette een al even legendarisch optreden op Rock Werchter neer als de historische zege van België tegen Brazilië op het WK een dag eerder. Eddie Vedder bleek daarnaast ook het optreden op te nemen. Voor de vijfde keer stond zijn band op het tuinfeest van Herman Schueremans. Oorspronkelijk zou de groep in 2000 voor het eerst daar optreden, maar de band annuleerde dat concert nadat er 9 doden vielen en 26 gekwetst geraakten tijdens hun set op Roskilde Festival dat jaar. Het was dus wachten tot vrijdag 29 juni 2007 eer Vedder en co voor het eerst in het festivalpark stonden. Daarna volgden nog afspraken op 4 juli 2010, vrijdag 29 juni 2012 en zaterdag 5 juli 2014.

Openen deed de 28-jarige Amerikaanse rockband om zeven na elf met ‘Elderly Woman Behind the Counter in a Small Town’ begeleid door akoestische gitaar, met Vedder nog wat zoekend naar de toon, waarna iets later de rest van de band het nummer opbouwde, om een optreden van zo’n twee uur neer te zetten op Rock Werchter. Pearl Jam liet op tien minuten tijd met ‘Animal’ en ‘Mind your manners’ zijn verschillende gezichten, stijlen tonen terwijl de cameralui de band in zwart wit in beeld namen, soms ook met shots vanuit de nok van het podium.

Terwijl andere bands het op Rock Werchter het op de derde festivaldag in het beste geval moesten hebben van 1 nummer (MGMT met Kids, Jack White met Seven Nation Army) bewees Pearl Jam vooral over een veel groter arsenaal aan wapens te beschikken waarmee het scoren kon. Zo zwol het publieksenthousiasme song na song aan met ‘Do the Evolution’ en ‘Corduroy’ dat meegezongen en meegklapt werd.

Pearl Jam verraste ook. Door Wayne Kramer (MC5), Kim Thayil (Soundgarden) en Marcus Durant (die sinds kort de plek inneemt van Rob Tyner bij MC5 nadat die laatste in 1991 aan een hartaanval stierf) erbij te halen en MC5’s ‘Kick out the jams’ te brengen waarbij het festivalpark voor het eerst ontplofte. Mike McCready toverde een gigantische gitaarsolo uit zijn hoed tijdens ‘Even Flow’ en legde zijn gitaar daarbij minutenlang in zijn nek terwijl Vedder ondertussen zijn fles rode wijn geopend had. Een showelement dat nog steeds op heel wat bewondering kan rekenen van muziekfans. Ook zo op Rock Werchter. Zeven herhaalde noten op gitaar luiden ‘Jeremy’ uit 1991 in. Een meezinger van jewelste wordt dat op het terrein. We noteren het tweede hoogtepunt van de show. Daarvoor had de band even ‘Habit’ opgedragen aan Trump en ‘Spin the Black Circle’ aan Jack White.

Tijdens ‘Porch’ duikt Vedder de frontstage in om nadien een hartje met zijn handen te vormen voor het publiek. Daarna volgt hét singalongmoment van de show: John Lennons ‘Imagine’ samen met Jack Johnson. ‘Wees positief’ geeft ie nog als waarde mee net als zijn geloof in respect en liefde. Tijdens ‘Imagine’ haalt het festivalpark zijn smartphonelichtjes boven om aan Trump even te tonen hoe groot het publiek wel is, vermits de Amerikaans president grootte van zijn toeschouwers (‘al dan niet ter compensatie van iets anders’, aldus Vedder) belangrijk vindt. De lucht boven het festivalpark geraakte in geen tijd zwanger van zo veel samenhorigheid en liefde (voor muziek). Magisch? En of!

(lees verder onder de video)

Naar het einde toe van het concert covert Pearl Jam nog het uit 1989 daterende ‘I believe in miracles’ van Ramones en ‘Baba O‘Riley’ van The Who terwijl een door Stone Gossard op gitaar ingezet ‘Black’ en eerste toegift ‘Alive’ dat Vedder opdraagt aan Nick Cave onmiskenbaar nog twee hoogtepunten zijn uit een verder magistraal droomoptreden.

Pinkpop heeft met Pearl Jam op 8 juni 1992 – toen Vedder vanop een tv kraan de massa insprong - zijn meest memorabele moment ooit in zijn geschiedenis. Het optreden van Pearl Jam op 7 juli 2018 op Rock Werchter verdient ook zo’n plaats in de annalen van het allerstrafste dat er ooit te zien en horen was in het festivalpark. Daar is een woord voor: historisch.

<Bert Hertogs >

De setlist:

 1. Elderly Woman Behind the Counter in a Small Town
 2. Animal
 3. Mind Your Manners
 4. Do the Evolution
 5. Corduroy
 6. Kick Out the Jams (cover MC5) (met Wayne Kramer, Kim Thayil en Marcus Durant)
 7. Even Flow
 8. Habit (onderbroken. Opgedragen aan Trump)
 9. Given to Fly
 10. Can‘t Deny Me
 11. Wishlist
 12. Spin the Black Circle (opgedragen aan Jack White)
 13. Why Go
 14. Jeremy
 15. Lukin
 16. Porch
 17. Imagine (cover John Lennon) (met Jack Johnson)
 18. Once
 19. I Believe in Miracles (cover Ramones)
 20. Black
 21. Rearviewmirror

Bis:

 1. Alive (opgedragen aan Nick Cave)
 2. Baba O‘Riley (cover The Who) (met snel onderbroken ‘Yellow Ledbetter’)


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Newsletter
 • Facebook
 • Twitter