PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Mega Mindy en het Zwarte Kristal

woensdag 15 december 2010Kinepolis Brussel

Mega

“Waar is mijn geliefde? Ver van hier. Ze is hier niet.” zingt Toby (Louis Talpe) – zoals het hoort - niet al te toonvast op de planken van het lokale amateurtheater. Opa Fonkel verzorgt de technische kant van de productie waar ook Mieke in mag “schitteren”. Kunstbloemen wiegen mee van rechts naar links wanneer Mieke “Kus me” met Toby zingt. Tot boef Axel (Levi van Kempen) de voorstelling komt verstoren. Met een duplicator in de hand en een gestolen schilfer zwart kristal dat vol slechte energie zit, kopieert hij de roze Mega Mindy tot de zwarte Mega Mindy. “Als ik ergens niet tegen kan, dan is het wel roze Mega Mindy” zegt die waardoor de voorstelling van een romantisch liefdesverhaaltje over gaat in pure actie. De voorstelling wordt laaiend enthousiast onthaald, de boeven en zwarte Mega Mindy verdwijnen. Maar overwonnen heeft roze Mega Mindy ze niet. Ze hadden gewoon te weinig zwart kristal. En die kus met Toby, komt er weer niet van omdat de Mega Mindy-tijd op is.

Al twintig jaar wachten we vol spanning hoe Marlèneke van Samson en Gert er nu uitziet. De wildste fantasieën kwamen al in ons op. Nu heeft Studio 100 een dubbele verhaallijn door alle Mega Mindy-avonturen geborduurd: “Wanneer kust ze Toby, waar en hoe zal dat gebeuren?” In Mega Mindy en de Zwarte Kristal speelt regisseur Matthias Temmermans die extra spanning goed uit en kent die vraag pas een antwoord later in de film.   

Maar laat het duidelijk zijn: in deze tweede langspeelfilm draait alles om het Zwarte Kristal. Een brokstuk of meteoriet viel vele jaren geleden op Zahambra en dat zorgde voor natuurrampen. Vandaar dat de sultan (Urbanus) die kristal verborgen heeft. Commissaris Migrain, Toby en Mieke gaan op zoek naar de boef. Migrain zet extra middelen in. Zijn chiwawa Brutus zal ie opleiden tot speurhond. Wanneer zijn politieagenten daar hun bedenkingen bij hebben antwoordt hij: “Ik heb jullie toch ook opgeleid?”.

Axel maakte gebruik van een duplicator, een werk dat opa Fonkel en zijn schoolvriend Klaus (Hero Muller) 42 jaar geleden nog moesten maken op de uitvindersschool. Klaus’ duplicator werkte toen, die van opa Fonkel deed het niet. Dus nodigt hij zijn oude schoolmakker uit op de thee. Oma Fonkel is niet ongevoelig voor zijn charmes. Haar appelcake zal aanbranden. Klaus vertelt dat ie een tijdlang in de gevangenis heeft doorgebracht. Toen hij in geldnood zat, zette hij de duplicator in maar de politie kwam hem op het spoor. Het toestel werd in beslag genomen maar dook dus opnieuw op in de handen van de boef Axel. Samen met Opa Fonkel, Mieke en Toby trekt hij naar Zahambra op zoek naar het Zwarte Kristal dat uit handen van Axel moet blijven. Daar aangekomen, lijken de heren veel oog te hebben voor een buikdanseres, wat op een jaloerse blik kan rekenen bij de enige vrouw in het gezelschap, Mieke.

De sultan van Zahambra (Urbanus) wil Mieke bij zijn vrouwenverzameling want “Mieke Snorkel” vindt hij de mooiste naam die hij ooit gehoord heeft. De anderen mogen opdraven als circusartiesten. Toby toont even zijn culinaire kunsten en snijdt een ananas met een zwaard in mooie plakjes, zoals Piet Huysentruyt er alleen maar van kan dromen. Mega Mindy zal opnieuw falen. Axel krijgt het Zwarte Kristal te pakken en zet Zwarte Mega Mindy in om alles en iedereen te overvallen. Het komt tot een ultieme krachtoefening met roze Mega Mindy. Maar wanneer Migrain een fout maakt, kopieert hij zwarte Mega Mindy verschillende keren. “Jullie zijn een kopie en niet zo goed als de echte.” meent roze Mega Mindy. Het is maar de vraag of zij bestand is tegen zo veel slechte energie.

De tweede Mega Mindy-film is een best genietbare kinderfilm geworden en bouwt de spanning op allerlei vlakken goed op naar een climax. De cultuurclash die we te zien krijgen tussen het Oosterse en het Westerse werkt. Zo zien we Mieke en Toby in politie- uniform in een Zuiderse wereld rondwandelen (een deel van de opnames gebeurden in Spanje). Even laten beiden merken dat ze ook niet altijd superhelden zijn: “Blijf nu toch eens twee minuten staan” zeggen zowel Mega Mindy als Toby tegen de valsaards. “Ruim baan” en “Kus me” zijn twee nieuwe songs die we te horen krijgen in de film waar dit keer Mega Mindy alles mag oplossen. Mega Toby is ver van hier…

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter