New Event Brideshead Revisited

Bourla Antwerpendonderdag 24 oktober 202420:00

Florian Myjer en Abke Haring katapulteren de literatuurklassieker van Evelyn Waugh de 21ste eeuw in. Toneelhuis en de Warme Winkel presenteren de Belgische première van de voorstelling Brideshead Revisited (1945).
Kende dit meesterwerk in de vorige eeuw nog een cultstatus onder queers én conservatievelingen, dan lijkt deze roman tegenwoordig overgeleverd aan de vergetelheid. Terwijl dit misschien wel het meest romantische en anglofiele boek is dat de literatuur ooit
heeft voortgebracht. Het stiekem-autobiografische Brideshead Revisited vertelt het verhaal van Charles Ryder, die als jonge student aan het Oxford van begin 20ste eeuw in de ban raakt van de aristocratische familie Flyte. Een zwoele zomer lang laaft hij zich op het paradijselijke familielandgoed aan hun weelderige leven, waarbij hij verliefd wordt op zowel zoon Sebastian als dochter Julia Flyte.

Maar met het einde van de zomer en de opkomst van het fascisme dient het volwassen leven zich aan. Hoe graag Charles ook zou willen, de vrijheid van die gouden augustusdagen komt niet meer terug. Wat de opmaat leek voor een radicaal eerlijk en vrijzinnig leven, blijkt het begin van een uitzichtloos en cynisch bestaan.

Zelf vastzittend in een bitter wereldbeeld, poogde Evelyn Waugh met het schrijven van deze roman om het geluk uit zijn jonge jaren terug te vinden. Geïnspireerd door dit zelfonderzoek misbruikt De Warme Winkel Brideshead Revisited als vehikel voor een autopsie van de liefde en een ontvouwing van onze (seksuele) identiteit. Met livemuziek gecomponeerd door Rik Elstgeest en de herinneringen en fantasieën van Florian en Abke als kloppend hart, reanimeren ze eindelijk het epische liefdesverhaal waar Waugh zo naar verlangde.

Brideshead Revisited is gemaakt voor (en met) het Holland Festival 2023. Een maand lang speelde de voorstelling in de grote zaal van de Amsterdamse theaterbroedplaats De Sloot. De twintig voorstellingen waren in geen tijd uitverkocht en De Warme Winkel kreeg al snel het verzoek om de voorstelling te hernemen.

Samen met Toneelhuis bouwt De Warme Winkel Brideshead Revisited om van locatievoorstelling naar een rondreizende grotezaalproductie. Het decor wordt aangepast, zodat de voorstelling net zoveel impact heeft als in De Sloot.

Tickets: www.toneelhuis.be

- bovenstaande tekst valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van concertnews.be -
- the text above is not subject to the responsibility of the editors of concertnews.be -


Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter